Skocz do zawartości

[mostek] TRUVATIV HUSSEFELT - jak wpłynie na jazdę

mot4ba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Na wstępie zaznaczę że mam 194cm i jestem dość szeroki :icon_wink: . Chodzi o to że w moim Unibike Flite (FOTO) mostek jest skierowany w dół oraz kierownica opada w dół. Przez to jestem dość mocno pochylony i niezbyt wygodnie się jeździ. Chcę wymienić kierownicę na jakąś jaskółkę ale z tym mostkiem chyba nie zgra się za dobrze bo jest dość długi więc myślę o jakimś krótszym mostku a dokładniej takim zestawie KLIK. I tutaj moje pytanie jak taka kierownica a zwłaszcza skrócony mostek wpłyną na kontrole nad rowerem ?

Napisano

jeżdżę na takim zestawie mostek+kiera. Mostek fakt jest dość krótki i idzie w góre, ale w moim odczuciu lepiej sie jeździ niż na mostku długim.

Napisano

wiesz generalnie jeżdżę grawitacyjnie, i wg mnie jeździ się o niebo lepiej.

Nie muszę wykonywać tak długiego ruchu ramionami, co zajmuje mniej czasu i energi.

Ja sobie chwalę, mostek jest solidny, kierownica jest bardzo podatna na zarysowania, ale nie łamie się nawet po uderzeniu w drzewo ( wiem sprawdziłem ).

Napisano

"Krótki do grawitacji" znaczy do skakania ? A gdybym założył jaskółkę do tego mostka co jest oryginalnie we Flite ? Jak wtedy by się takie coś sprawowało ?

Napisano

krótki mostek - szybciej skręca, jest bardziej nerwowy, zwrotniejszy, pozycja bardziej w pionie i ciężar bardziej na tył.

długi mostek - wolniej skręca, jest spokojniejszy, mniej zwrotny, pozycja pochylona do przodu i ciężar do przodu sprzyja podjeżdżaniu.

krótki mostek najczęściej stosuje się z szeroką kierą i na odwrót. jeśli rowerj jest za krótki to szersza kiera, albo dłuższy mostek.

jeśli kupiłeś cały rower od producenta to uważaj, bo za pewne długość mostka została w jakiś tam sposób przemyślana do geometrii, przeznaczenia roweru. zmieniając mostek zmienisz zachoanie roweru. krótszy mostek sprawi, że rower będzie gorzej podjeżdżał.

Napisano

do tego roweru Huss się nie nada.....

jest krótki wiec na podjazdach przednie koło będzie leciało w górę....

poza tym będzie zbyt "nerwowy"

pierwsza myśl jak przedmówcy - "odwróć mostek"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...