Skocz do zawartości

[rower] Rower górski. Do 3500 PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Z racji iż posiadam sztywniaka zakupionego 15 lat temu ;) czyli jeszcze w czasach braku amortyzacji :D Postanowiłem sie rozejrzec za ciekawym rowerkiem. I nie ukrywam że od jakiegoś czasu szukam i poluje na rowerek MTB - All Mountain do kwoty max.3500 PLN.

Mam upatrzone kilka rowerków z których ciężko mi zdecydować się na jakiś z nich, dlatego zwracam się do Was o opinie i wyrażanie sugestii odnośnie tych rowerów.

1.Author Context 2011.

http://www.velo.com.pl/rowery/?id=530

2.Kross Level A7 2011.

http://www.mudserwis.com/kross-2011-level-a7-p-1397.html

3.Merida MATTS CHAMPION-D 2011.

http://www.nokaut.pl/rowery-gorskie/rower-merida-matts-champion-d-2011-wersja.html

4.Kross Level A8 2009.

http://allegro.pl/kross-level-a8-shimano-xt-avid-tora-sl-gratisy-i1661043422.html

5.Kellys Cool Tool Expert 2011.

http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=24806&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=269&subcat_id=271

6.Kellys Salamander Orange 2011.

http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=24463&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=269&subcat_id=271

7.Scott Scale 70 2011.

http://www.kastor-bike.pl/new1/rowery-scott/rowery-2011/rowery-gorskie/scale/scale-70

Waga:68, Wzrost:177.

Szukam roweru przede wszystkim uniwersalnego i co istotne wytrzymałego na długie lata, do jazdy do pracy, po leśnych ścieżkach, jak i do krótkich i dłuższych wypraw.

Chciałbym tego lata w weekend zaliczyć podróż m.in. wzdłuż Dunajca, a w trakcie urlopu planuje i szykuje się na wyjazd do Pragi bądź Wiednia i Bratysławy ewentualnie Bornholm na Bałtyku.

Bardzo bym prosił o pomoc w wyborze, w jaki rower w takim wypadku warto by było zainwestowac?

Nie ukrywam że w moim wypadku bardzo wazną rolę odgrywa osprzęt jak i również atrakcyjność roweru na który kładę duży nacisk.

Za jakiekolwiek wskazówki, rady i sugestie będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam serdecznie :)

emotive

Napisano

Nie wnikając w wyposażenie, pod względem budowy, geometrii ramy najlepszy będzie Kellys Cool Tool , najlepiej sprawdzi się w tego typu użytkowaniu.

Pozostałe rowery lepiej sprawdzają się w jeździe typu XC, startach w maratonach.

Napisano

mot4ba ten rower który zapodałeś Unibike Expert jest nie zły, aczkolwiek nie ukrywam że jest dla mnie mało atrakcyjny.

Po głębszych przemyśleniach w dalszej fazie pozostały mi już cztery rowery. Na który muszę się zdecydować.

1.Author Context 2011.

2.Kross Level A7 2011.

3.Kross Level A8 2009.

4.Kellys Cool Tool Expert 2011.

Zalezy mi na Waszych sugestiach i opiniach, chciałbym zakupić rower a niestety nie pozostało mi zbyt duzo czasu na zastanowienie się nad wyborem bo mam czas do środy 22 czerwca.

Który z nich byłby według Was najbardziej odpowiedni? Wasze prywatne propozycje również mile widziane.

Pozdrawiam.

emotive

Napisano

Na którym z tych rowerów siedziałeś i jakie wrażenia ?

Jeśli jeszcze się nie przymierzałeś, zrób to jak najszybciej.

Napisano

Rok temu zdecydowałem się na Krossa A8 2010 i szczerze nie żałuję;) nie wiem dokładnie jakie są różnice w rocznikach 2009/2010, nie ścigam się też w zawodach gdzie liczą się setne sekundy i gramy wagi roweru... jak już jadę na zawody to raczej aby się sprawdzić,a nie aby coś zdobyć ;) Więc moja ocena tego roweru nie jest oceną zawodowca...natomiast przez ten rok czasu , kilka tysięcy km praktycznie ani razu mnie nie zawiódł... zaraz po zakupie przebiła mi się dętka, po pół roku łańcuch się zerwał a po roku kaseta była do wymiany....natomiast raczej nie jest to nic nadzwyczajnego,przy górskiej jeździe i przy takim dystansie pokonanym inne rowery pewnie zepsują się 10 razy bardziej... Geometria roweru genialna, waga (11kg) też jak dla mnie wystarczająca , no ale tak jak pisałem - dla mnie największy plus tego roweru to jego niezawodność. Tak więc polecam Ci ten model... myślę,że jak dobrze poszukasz to znajdziesz jakiś na wyprzedaży do 4000... jak nie -to bierz rocznik '09.

Napisano

Dziekuje asad i radeks23 Takich opini mi trzeba :)

Co do Kellys'a to faktycznie też to zauwazyłem, i szczerze mówiąc niestety zdobył za to u mnie minusa bo nie tylko ma osprzet od altusa po deore xt ale ma tez hamulce słabsze hamulce od krossa A8 z modelu 2009. Także Kellys raczej odpada z dalszej rywalizacji.

a wiec który z tych będzie odpowiedniejszy?

1.Author Context 2011.

czy

2.Kross Level A8 2009.

zastanawiam się również nad Krossem A8 2011 ale z tego co się orientuje i z tego co się dowiedziałem to jednak model z roku 2009 przebija delikatnie osprzętem model osprzetu z roku 2010 i 2011.

A co sadzicie o Authorze Context 2011? Widze jakoś mało kto wyraża opinie odnośnie tego Authora z 2011 roku.

Napisano

Jeśli chodzi o levele z 2011 to ich ramy prezentują się bardzo ciekawie, dużo lepiej niż z lat poprzednich:D

Za to faktycznie z osprzętem jest nieco gorzej. Ale w a8 z 2011 masz już porządny amortyzator, a ta akurat część ma bardzo duże znaczenie w tym jak się na rowerze jeździ.

A jeśli chodzi o przerzutki, to czasami się zastanawiam czy różnica między bliskimi sobie grupami (np. slx i xt) jest odczuwalna, czy to po prostu efekt placebo:P

A8 ma już napęd 10 rzędowy, gdzieś w prasie czytałem że zalety tego rozwiązanie w stosunku do 9rz. są zauważalne i nie w sposób ich nie docenić. Ale trzeba się liczyć z tym że łańcuch i kaseta będą już droższe w razie wymiany. Wiem że tego Krossa można dostać sporo taniej niż wynikało by to z cen w katalogu:)

Ja bym go wybrał bo wiem że świetnie by mi się na nim jeździło:) ale Ty no musisz do niego podejść na w realu i zobaczyć czy taka geometria Ci pasuje.

Mogę na @ wysłać Ci pdf z testem rowerów gdzie jest i a8, sam sobie poczytasz i ocenisz.

Napisano

W nawiasie Kross A8 2011 kosztuje 4039 zł(strona www.kross.pl).Sprzedawca ma zniżki (powiedzmy że 20 %).Wychodzi 3231 zł sprzedawca dla siebie weźnie 300 zł i masz rower za 3500zł. To cena maksymalna za jaką mógłbym mieć ten rower. Znajomości ;p Poszukaj sklepów rowerowych z młodymi sprzedawcami.

Napisano
Ten Kellys ma najlepszy amortyzator, ale za to można w nim znaleźć osprzęt od altusa po deore xt, a taki rozrzut to raczej negatywna cecha.

Taa, jednak najważniejszą rzeczą jest rama, następnie amortyzator, co komu po przerzutkach jak rower nie będzie dostosowany do stylu jazdy ;)

Dziwi mnie takie podniecanie się różnicami w osprzęcie :)

Napisano

Własnie wróciłem ze sklepu rowerowego ;) Hm i musze przyznać że kiedy zapytałem o Krossa Levela A8 2011 to sprzedawca zaproponował mi Scott'a Scale 60 o_O mówiąc że na tą chwilę Krossa A8 na stanie nie mają ale jest do ściągnięcia, twierdząc tym samym że osprzet Scott'a Scale 60 jest praktycznie rzecz biorąc na tym samym osprzęcie co Kross A8 2011 i w tej samej cenie. No i lepszej marki bo Amerykańskiej z większym stażem w dziedzinie sportów rowerowych niż Kross, który dopiero od kilku lat zaczyna piąć się do góry. A Authora Context 2011 sklasyfikował o klasę z niższej półki. Porównując go do Krossa Levela A6 :)

I teraz mam nie zły dylemat czy faktycznie skusić się na Scott'a Scale 60(czarno biały co trzeba podkreslić na plus) Czy pozostać przy Krossie A8 a jeśli przy Krossie to z którego roku w wersji 2011 czy 2009?

Parufka, radeks23 - to fakt, zgadza się, w jednym sklepie po rozmowie telefonicznej udało mi się wynegocjowac Krossa A8 2009 na 3200 z kolei A8 2011 w granicach 3500 :-)

Teraz tylko kwestia wyboru :)

1.Scott Scale 60

2.Kross A8 2009

czy

3.Kross A8 2011?

Co Waszym zdaniem będzie dobrym optymalnym wyborem z wyżej wymienionej trójki?

Pzdr :)

Napisano

Chodzi o to że pakują w rowery dobre tylne przerzutki a cała reszta jest już sporo tańsza. Co po przerzutce xt jak korba to acera która sztywna nie jest.

Ja bym się zastanawiał miedzy a8 2011 i Scottem a wyboru bym dokonał po przymiarce:)

Napisano

Bierz Krossa A8 '09 ... masz tam tak naprawdę osprzęt o klasę wyższy niż '11 ... Krossy z tego co widzę z roku na rok coraz bardziej drożeją... Tzn cena ta sama a osprzęt gorszy... no ale fakt faktem,że 3200 za ten model z 2009 roku to faktycznie rewelacyjny zakup;)

Jeśli chodzi o propozycję miłego Pana sprzedawcy... ja zauważyłem dziwną zależność,że w 3 różnych sklepach rowerowych namawiają mnie na konkretne marki rowerów , wmawiając że inne to zło :) Jedni mi nawet odmówili serwisowania Krossa bo stwierdzili ,że "tam jest chiński osprzęt i ciągle się psuje" na pytanie o szczegóły stwierdzili "no bo jak to możliwe,żeby te rowery były takie tanie? muszą to być jakieś podróbki" ;) Więc przynajmniej ja traktuję z dużą rezerwą to do czego namawiają mnie w sklepach ... Co oczywiście nie oznacza ,że ten Scott jest zły, nie znam tego modelu.

BTW,jak ktoś ma namiary na sprzedawców ,którzy są skłonni zaoferować 15-20% rabatu od cen katalogowych na Krossy '11 to proszę info na PW:) Wszystko przy założeniu,że nie będą musieli potem tego roweru serwisować w ramach gwarancji (zawsze to mniej roboty dla nich i czysty zysk:) )

Napisano

Przede wszystkim to warto się przymierzyć to każdego z rowerów moim zdaniem i zobaczyć, który najlepiej będzie Ci "leżał" ;)

Od siebie mogę dodać jeszcze Mbike Renegade 0.6, ma bardzo dobry osprzęt i zaoszczędzisz trochę, bo jest sporo tańszy od tych przez Ciebie podanych przy podobnym osprzęcie. Ma V-brejki zamiast tarcz, stąd między innymi różnica w cenie. Ale jeśli nie będziesz startował w zawodach, ani babrał się w dużym błocie, czy jeździł w ulewy to spokojnie Ci starczą, a tarczowe hamulce to dodatkowa waga roweru.

A jak się prezentuje? To już kwestia preferencji, dla mnie jest strasznie brzydko pomalowany ;)

Napisano

W tym Cube to nie wiem za to tyle kasy...?

Ja bym się zastanawiał nad rowerami z najlepszymi amorkami, bo reszta osprzętu nie ma już tak dużego wpływu.

Producenci monują do rowerów drogie przerzutki, które w porównaniu z reszta części są tanie a taki amortyzator montują już jakiś słaby. No i mamy rower na niby super osprzęcie, no ale co z tego? Przerzutki są najmniej ważne.

Dart w rowerze za ponad 3 tys. to jakaś pomyłka. Ciężki i wygina się na wszystkie strony.

Mieć gazowy amor, to jest to:)

Napisano

Dziękuje Panowie za sugestie :)

Na chwile obecną wszystko skłania sie w kierunku Krossa A8 2009.

Aczkolwiek zastanwiam sie czy amorek Rock Shox Tora SL 100mm bedzie odpowiednio pracował i nie będzie zachowywał się zbyt sztywno przy mojej wadze która oscyluje w granicach: 66kg. Słyszałem że jest wytrzymały nie mniej jednak jest on raczej przystosowany do cięższych użytkowników :( Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? I na co zwrócic uwagę?

Teraz nasuwa mi się jedno pytanie czy zainwestować w Krossa `2009 i wymenić amortyzator na Recon Silver bądź Recon Gold, czy od razu zainwestować w A8 z 2011 z amorkiem Rock Shox Recon Gold?

Pzdr. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...