Skocz do zawartości

[Korba]Zmiana korby z Alivio na X.9

Krzych B-stok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jestem w trakcie zmiany napędu z mieszaniny Alivio/LX na pełną grupę SRAM X.9 2011 2x10.

Mam takie pytanie ,czy zmiana korby wymaga jakichś dodatkowych zabiegów czy tylko wyjęcie starej wraz suportem i montaż nowej??

Dotychczas miałem do czynienia jedynie z korbami na zwykły suport na kwadrat i nie wiem jak rozwiązane jest to w tej korbie. Rama to Merida Matts Sport.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Napisano

Hmmm..na Twoim miejscu poczekał bym na korbę shimano xt 2012 i zamiast tej x.9 ją wsadził... jakość, precyzja zmiany biegów nieporównywalnie większa..a reszta na sramie co prawda nie homogenicznie, ale pracuję bardzo dobrze...

Napisano

Normalnie montujesz. Musisz tylko trafić z suportem, żeby był przystosowany do napędu 2x10.

Ta korba przychodzi już z suportem GXP w komplecie.

Tu filmik z instalacji suportu i korby:

Napisano

Czy naprawdę korba XT będzie lepsza od X.9??

Czyli rozumiem ,że dostaje korbę z suportem GXP, takim http://www.sram.com/truvativ/products/truvativ-gxp-bb zdejmuje starą korbę wyciągam suport ,planuje czoła i montuje wg. filmu?? Mierzyłem to szerokość obudowy suportu to 68mm czyli zapewne bez żadnych podkładek.

Rower przygotowuje to startu zabawy w maratony i wciąż się zastanawiałem jaką korbę wybrac x.7 czy x.9 ,a tu jeszcze głosy za shimano. :D

Byłbym wdzięczny na opinie od użytkowników korb SRAM z 2011.

POZDRAWIAM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...