karolik0 Napisano 19 Czerwca 2011 Napisano 19 Czerwca 2011 Witam, mam taki problem, że podczas jazdy bolą mnie oba kolana. Zacznijmy od początku: Intensywniej zacząłem jeździć z 2-3 lata temu na starym romecie było wszystko ok... Ale w pod koniec tamtego roku i podczas pierwszych jazd w zime ( dłuższych jak na moje zimowe - kolo 10 km w jedną stronę)trochę bolały mnie kolana. Dowiedziałem sie od kumpla, że prawdopodobnie mam za nisko siodełko ... ale nic wyżej się nie dało. początek sezonu przebolałem jeżdziłem mało i wolno. @ tyg temu kupiłem nowy rower... pierwsze jazdy z kolegą, którego nigdy nie mogłem dogonić piorunujące - trzymam tempo, kolana nie bolą. Ale zaczęło boleć przyrodzenie więc przechyliłem siodło do przodu i było ok. Ale podczas jazdy ostatniej znów ból powrócił... Zaczyna się koło 27-30 km/h. Wiem ze jak zmieniałem kąt nachylenia siodła to przesunąłem je mocno do tyłu... Czy to ma znaczenie ? Ból jest trudny do opisania i występuję w obu kolanach na raz. Mam 17 lat. Czy to może być spowodowane nadmierną ilością pitych napojów gazowanych czy raczej chodzi o złe przestawienie siodełka ?
vidoq5 Napisano 19 Czerwca 2011 Napisano 19 Czerwca 2011 a od kiedy napoje gazowane powodują ból stawów i to podczas wysiłku ? pytanie czy masz dobrze dobraną wielkość ramy, czy siodełko jest na odpowiedniej wysokości, oraz czy masz pedały wpinane, ponieważ niektóre mają małe kąty co może powodować bół. A może po prostu kolana masz za słabe i trzeba delikatniej jeździć, zanim się nie wzmocnią, kup sobie glucosamine to naoliwi ci kolana i może pomoże, a na pewno nie zaszkodzi
karolik0 Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Napisano 19 Czerwca 2011 W sensie że mogły coś tam wypłukać Rama jest ok - rower nowy (21 cali przy lekko ponad 190 wzrostu), wysokość siodełka też. Pedały normalne co fabryka dała. Ew. jeżeli chodzi o siodełko to zmienił się kąt jego zamocowania i pojechało bardziej do tyłu.
vidoq5 Napisano 19 Czerwca 2011 Napisano 19 Czerwca 2011 poszukaj instrukcji jak zmieżyć odpowiednie ustawienie kolan w stosunku do ramy roweru, bo nie tylko wysokość siodełka ma znaczenie, a co z pedałami?
Peke88 Napisano 19 Czerwca 2011 Napisano 19 Czerwca 2011 z tego co widzę to przewiałeś sobie kolana jak zaczęło to się robić w zimę...spróbuj założyć jakieś ocieplacze albo coś w ten deseń aby znowu Ci ich nie owiało i wtedy spróbuj...ja jak sobie załatwiłem kolana w zimę to i przy 25 stopniach potrafiły mnie boleć jak zawiewał chłodniejszy wiatr na spocone kolana
tenjin Napisano 19 Czerwca 2011 Napisano 19 Czerwca 2011 Zobacz czy siodełko nie jest za bardzo z przodu. Chodzi o to, że jak robisz np. przysiad i wychodzisz kolanami za stopy to nie słuzy to kolanom podobnie pedałując jeżeli masz siodełko zbytnio z przodu może obciążać. Oczywiście nie ma co szaleć i demonizować po prostu sie przygladnij jak pracuje kolano i czy w połozeniu pionowym kolano wychodzi przed stope ( nie wiem czy przedstawiłem to obrazowa mam nadzieje, że łapiesz o co chodzi). Druga sprawa to miejsce, które boli : przód, boki, tyły etc. . Mnie bolały np. wewnętrzne przody i okazało sie, że ponaciagałem więzadła i doszło nawet do tego, że miałem dyskomfort przy chodzeniu. Mi ortopeda powiedział, że tkanka łączna w tym ściegna są słabo ukrwione dlatego ich regeneracja przebiega dość wolno, według niego 3 tygodnie to czas potrzebny na pełną regenracje wiazadeł (oczywiście mówimy tu o nadwyrężeniach i lekkich problemach). Problem jest taki, że jak odpoczniesz 10 dni a potem znowu pojeździsz konkretnie to znowu sie tam psuje i wracasz do punktu wyjscia. To jest oczywiście tylko jeden z wielu możliwych tropów. Kolejna rzecz jaka możesz zrobić to suplementacja. Ja bym zamiast glukozaminy samej proponował produkty, które mają więcej składników (glukozaminy, chondroityna, kolageny etc.) w sklepach dla koxów możesz kupić tego typu rzeczy (tu polecam sfd.pl albo kfd.pl - mają dość tanio), z tym że kuracja tym musi chwile potrwać (standardowy okres przyjmowania to dwa razy w roku po dwa miesiace). na koniec artukuł (jak właczysz stone bedzie sie chciało coś drukować do daj anuluj) dotyczy on raczej kwesti kolanowej w aspekcie pedałów wpinanych ale możesz przejrzeć KLIK !!!
Mod Team michuuu Napisano 19 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 19 Czerwca 2011 Kombinowałeś z siodełkiem i to może być powód. Ustaw siodełko tak jak ustawa przewiduje, kolano w jednej linii w pionie z pedałem wtedy gdy korby są poziomo.
karolik0 Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Napisano 19 Czerwca 2011 Ok poprawie siodełko pojeżdżę i zobaczymy Jak nie to pójde do lekarza może coś poradzi A co do wiązadeł wiem, że się długo regenerują bo ostatnio u ręki mialem tylko uszkodzone i 6 tygodni palec w szynie... teraz po 2 miechach od zdjęcia jej palec i tak jest grubszy od innych :/ Dzięki za podpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.