Skocz do zawartości

[Herbata] Czy warto ?

Kajoj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zapytać tych bardziej zaawansowanych co myślicie na temat picia herbaty ( z cytryna + cukier ) podczas dłuższych wypraw rowerowych ? Dziennie zdarza mi się robić 100km tylko mam dylemat bo nie wiem co brać, jeśli chodzi o napoje.

Pozdrawiam Karol :)

Nie jestem w sumie "bardziej zaawansowany", ale moim zdaniem nie ma żadnych przeszkód. Jedynie, że polecałbym Ci zamiast herbaty czarnej, wybrać zieloną lub białą - mają więcej cennych substancji - może nie koniecznie przydadzą się na rowerze, ale ogólnie dla zdrowia już jak najbardziej. (Tutaj już jeśli chodzi o herbatę co nie co wiem).

Natomiast zamiast cukru proponowałbym Ci miód, który jest zdrowszy dla organizmu.

Z herbat możesz jeszcze spróbować Yerba-mate, jest herbata pochodząca z Ameryki Południowej i miejscowi potrafią zastępować nią w czasie długich przemarszów posiłki. Zawiera sporo cennych substancji, także minerałów, więc może być zdrowym i naturalnym zamiennikiem napoju izotonicznego (chociaż nic nie wiem, aby miała właściwości izotoniku dotyczące szybkości przyswajania). W przypadku Yerba-mate może być problem oryginalnego sposobu picia w trakcie jazdy rowerem, ale w ostateczności można ją zrobić jak normalną herbatę - chociaż na pewno odbędzie się to jakimś kosztem.

Magnez, wapń, sód i potas, to są minerały "izotoniczne"

Sód i potas współdziałają aby zapewnić odpowiednie ciśnienie płynów ustrojowych, regulują równowagę wodno elektrolitową organizmu.

Magnez i wapń - magnez jest w jakiś stopniu odpowiedzialny za regulację temperatury ciała i za skurczę mięśni. Oba te pierwiastki razem odpowiadają za prawidłowe fukncjonowanie układu mięśniowego i nerwowego.

Nie wiem czy herbata, podobnie jak kawa, nie pozbawia pijącego magnezu?

Na drogę lepiej już zrobić sobie mieszankę miodu, cytryny i herbaty niż samej herbaty, najlepiej izotonik. Ale jak już chcesz herbę, to tak jak napisałem.

Yerba posiada wszystkie składniki "izotoniczne" jednak nie wiem w jakich proporcjach. Yerba zawiera mateinę i kofeinę ( w sumie to to samo jest ), musisz zobaczyć na sobie jak działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...