Kajoj Napisano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Witam. Chciałbym zapytać tych bardziej zaawansowanych co myślicie na temat picia herbaty ( z cytryna + cukier ) podczas dłuższych wypraw rowerowych ? Dziennie zdarza mi się robić 100km tylko mam dylemat bo nie wiem co brać, jeśli chodzi o napoje. Pozdrawiam Karol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianello Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Nie jestem w sumie "bardziej zaawansowany", ale moim zdaniem nie ma żadnych przeszkód. Jedynie, że polecałbym Ci zamiast herbaty czarnej, wybrać zieloną lub białą - mają więcej cennych substancji - może nie koniecznie przydadzą się na rowerze, ale ogólnie dla zdrowia już jak najbardziej. (Tutaj już jeśli chodzi o herbatę co nie co wiem). Natomiast zamiast cukru proponowałbym Ci miód, który jest zdrowszy dla organizmu. Z herbat możesz jeszcze spróbować Yerba-mate, jest herbata pochodząca z Ameryki Południowej i miejscowi potrafią zastępować nią w czasie długich przemarszów posiłki. Zawiera sporo cennych substancji, także minerałów, więc może być zdrowym i naturalnym zamiennikiem napoju izotonicznego (chociaż nic nie wiem, aby miała właściwości izotoniku dotyczące szybkości przyswajania). W przypadku Yerba-mate może być problem oryginalnego sposobu picia w trakcie jazdy rowerem, ale w ostateczności można ją zrobić jak normalną herbatę - chociaż na pewno odbędzie się to jakimś kosztem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Magnez, wapń, sód i potas, to są minerały "izotoniczne" Sód i potas współdziałają aby zapewnić odpowiednie ciśnienie płynów ustrojowych, regulują równowagę wodno elektrolitową organizmu. Magnez i wapń - magnez jest w jakiś stopniu odpowiedzialny za regulację temperatury ciała i za skurczę mięśni. Oba te pierwiastki razem odpowiadają za prawidłowe fukncjonowanie układu mięśniowego i nerwowego. Nie wiem czy herbata, podobnie jak kawa, nie pozbawia pijącego magnezu? Na drogę lepiej już zrobić sobie mieszankę miodu, cytryny i herbaty niż samej herbaty, najlepiej izotonik. Ale jak już chcesz herbę, to tak jak napisałem. Yerba posiada wszystkie składniki "izotoniczne" jednak nie wiem w jakich proporcjach. Yerba zawiera mateinę i kofeinę ( w sumie to to samo jest ), musisz zobaczyć na sobie jak działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoweryElektryczne Napisano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Nie, herbata magnezu nie pozbawia, więc można pić spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.