Skocz do zawartości

[zakupy cz2] Ostatnio kupiony sprzęt związany z rowerami

Rekomendowane odpowiedzi

Jako osobnik obdarzony wadą wzroku i to dość potężną (nawet pisałem o tym temat kiedyś) postanowiłem zaryzykować i kupić jednak okulary z wkładką korekcyjną. Chciałem popatrzeć na Rudy, ale nigdzie go nie znalazłem, wybór był więc między okularami, które mogę przymierzyć. Zresztą Rudy jednak wychodzą ponad, i to sporo ponad, mój budżet.

Problem się pojawił, co było oczywiste - nigdzie nie dostanę na miejscu okularów z wkładką. Są te modele, ale bez wkładek. Sprawdzałem więc na czuja, ile zostaje mi miejsca między rzęsami a szkłem - lubię mieć okulary "dociągnięte do czoła", a jednocześnie nienawidzę smarowania rzęsami po szkle. Chyba znalazłem, a przynajmniej mam nadzieję.

Zakupiłem więc na allegro Goggle E865-1R (zresztą model wymieniony w "moim" wątku). Na razie czekam na oprawki, potem (trochę potem :) ) zrobię szkła - niestety duża wada sprawia, że szkiełka trzeba robić cienkie, więc... cena. Gdybym miał koło -2, zapłaciłbym max 100zł. A że mam ponad -5, to szkiełka cieńsze od normalnych o 30% będą kosztować 300zł. Niezła różnica. Nawet nie myślę, ile kosztowałoby z większym indeksem...

P.

@2UP, we wspomnianym przeze mnie wątku pisałem i o tym - nie mogę nosić soczewek - chroniczne zapalenie spojówek, które leczę, leczę i wyleczyć nie mogę. Jest lepiej, ale specyfika pracy nie pozwala na zakończenie sprawy.

Próbowałem nosić soczewki. Nie było to nic przyjemnego, a lekarz mi potem powiedział, że to nie był najlepszy pomysł. Ale muszę przyznać, że pomimo ciągłych podrażnień oczu z soczewkami, to był to najlepszy okres w moim życiu od 30 lat jeśli chodzi o komfort używania wzroku :)

Tak więc, nie ma wyjścia - okulary z wkładkami, przynajmniej na długi czas, są jedynym rozwiązaniem.

P.

Miałem już dość zimnego picia podczas treningów więc bidon termiczny z Decathlonu... Zefal Arctica :)

@Pawel

Dobrze, że nie pytasz ile kosztują -8 i -10 w najcieńszej opcji bo byś się przewrócił - moja mama była na takie skazana. Zabieg wszczepienia soczewek zmienił jej życie i od tego czasu poleca to wszystkim osobom z wadą wzroku, więc Tobie pewnie też by poleciła ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...