berkas97 Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Na wstępie przepraszam jeżeli był taki temat - nie znalazłem. Otóż oto mój problem. Pojawił mi się luz na przedniej piaście (Shimano Hone HB-M600). Pomyślałem - banał - skręcę kontry i będzie git. Jest git przez 1 km... potem się odkręca i znowu jest luz. Nie rozumiem tego. Wszystkie podkładki itp. mam dobrze skręcone (tak jak na stronie Techdocs sh*tMANO. Coś robie nie tak?
maree Napisano 19 Czerwca 2011 Napisano 19 Czerwca 2011 Złożenie wszystkich elementów w odpowiedniej kolejności to nie wszystko Trzeba to wszystko jeszcze tak skręcić i skontrować konusy z nakrętkami, żeby całość się samoczynnie nie rozkręcała powodując powstawanie luzu. Zapewne nie posiadasz takiego klucza, którym można złapać konus kiedy nakrętka jest dokręcona i tu jest problem, bo bez niego nie dasz rady tego dobrze skontrować. Musisz się zaopatrzyć w taki klucz i wtedy możesz zacząć działać
adii22 Napisano 19 Czerwca 2011 Napisano 19 Czerwca 2011 Opisz nam kolejno jak składasz tę piastę i co i jak dokręcasz
berkas97 Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Napisano 19 Czerwca 2011 Złożone mam wszystko po kolei jak TUTAJ. Ide zaraz po to koło, i muszę równo zakontrować konusy bo myślałem wcześniej że nie ma to wielkiego znaczenia.
maree Napisano 19 Czerwca 2011 Napisano 19 Czerwca 2011 Skoro masz odpowiednie narzędzia to powinno udać Ci się to złożyć do kupy jak tylko się z tym troszkę pobawisz Poza złym skontrowaniem konusów nic innego nie przychodzi mi do głowy, no chyba że są jakieś problemy z gwintami, ale myślę że to byś zauważył. Jak skończysz to daj znać czy pacjent żyje
berkas97 Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Napisano 19 Czerwca 2011 Kuźwa lipa. Poważny chyba problem. Po jednej stronie kontra sie nie chce wkręcić. Z 2 zwoje się wkręca, potem hu*nia. Jakiś pomysł? Chyba oddam to na chwile do cyklopro w Poznaniu i sie nei bede bawił ;/
maree Napisano 19 Czerwca 2011 Napisano 19 Czerwca 2011 Wygląda na to, że uszkodziłeś gwint. Ja jednak bym to wszystko wyczyścił najpierw dobrze i ocenił stan gwintów we wszystkich elementach.
beskid Napisano 19 Czerwca 2011 Napisano 19 Czerwca 2011 Kuźwa lipa. Poważny chyba problem. Po jednej stronie kontra sie nie chce wkręcić. Z 2 zwoje się wkręca, potem hu*nia. Jakiś pomysł? Chyba oddam to na chwile do cyklopro w Poznaniu i sie nei bede bawił ;/ Jak jest uszkodzony gwint to lipa. Jak kiedyś miałem takie kłopoty z gwintami czy "wrzodami na konusach" to była krótka piłka czyli zakup nowej i przełożenie bebechów zwłaszcza, że nowa nie kosztuje wiele a na zabawy ze starą po prostu szkoda czasu. Po co będziesz oddawał do jakiegoś majstra?? za friko Ci tego chyba nie naprawi a i ewentualny koszt może być zbliżony do zakupu nowej
berkas97 Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Napisano 19 Czerwca 2011 Zobaczę. Kupie na razie samą oś, jak nei uda mi się samemu przełożyć to oddam do serwisu. BTW. to nei jest "jakiś majster" tylko były Cyklotur przy kwiatowej ;] Ci sami pracownicy..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.