chucky80 Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Cześć, To mój pierwszy post i od razu zapytanie. Zakładam nowy temat, gdyż nie znalazłem odpowiedzi w innym. Postanowiłem nieco zmienić swoją pozycję na rowerze. W związku z tym obniżyłem mocowanie i odwróciłem mostek. Podczas tej operacji musiałem rozebrać i ponownie złożyć stery (ahead) ponieważ skracałem też rurę sterową. Generalnie po złożeniu wszystko działa sprawnie, tzn. brak jest luzów, kierownica pracuje lekko i nie dochodzą żadne podejrzane dźwięki. Jednak moją uwagę zwróciły około 1-milimetrowe szczeliny między plastikową osłonką steru a miską dolną i górną. Rower jest nowy i stery oryginalne. Możliwe, że tak to wyglądało zanim rozebrałem. Niestety nie zwróciłem wcześniej uwagi. Misek nie ruszałem. Łożyska włożone właściwą stroną bo inaczej to by się nie zamknęło. U góry kolejność to właśnie ta osłonka, później bieżnik i plastikowy pierścień. Proszę oceńcie. Może popełniłem jakiś powszechny błąd a może to zupełnie normalne. Zdjęcia załączone. Z góry dziękuję za pomoc.
dawidszew Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Witam Wszystko jest ok , takie szczeliny mogą być i nic się nie stanie. Pozdrawiam
vidoq5 Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 nie wydaje mi się aby jakiekolwiek szczeliny były ok, chyba że jest to luźna osłonka, jeśli nie, to po pierwszej jeździe łożyska powinny dobić do miski
chucky80 Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Napisano 18 Czerwca 2011 To taka luźna osłonka właśnie. Ją zakłada się najpierw. Potem bieżnik, który wchodzi do środka i jednocześnie trzyma osłonkę na miejscu. A do tego pierścień trzymający rurę we właściwej pozycji. Pierwszy raz składałem stery. Chyba nie trzeba traktować ich młotkiem, żeby wszystko wskoczyło na swoje miejsce? A może się mylę?
beskid Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Wszystko jest OK. Żadnego młotka bo wszystko czego Ci trzeba to imbus, penseta do łożysk i uszczelek a także sprawne ręce. Najważniejsze aby przed dokręceniem mostka za bardzo ich nie docisnąć do bieżni i tyle.
chucky80 Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Napisano 18 Czerwca 2011 Dzięki wszystkim za pomoc. Widocznie tak ma być. A może ułoży się po paru kilometrach. Dziś pogoda średnia i potestowałem tylko w najbliższym parku między opadami deszczu. Funkcjonalnie jest bez zarzutu. Tak czy tak będę to obserwował.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.