Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zdecydowałem się już na hamulce tarczowe XTR 985, ale pozostał jeszcze problem wyboru systemu montażu tarcz - IS czy CL. Naczytałem się, że ze względu na działanie różnicy nie ma. Jedyne co to kompatybilność tarcz z zaciskami no i waga zestawu.

Jeśli CL to wybór prosty, tarcze XTR SM-RT98. Tarcza 123 gramy (160mm), piasty lżejsze o 24 gram (komplet)

IS, tutaj nie wiem które tarcze byłyby dobre/kompatybilne. Słyszałem, ze podobno Ashimy pasują. Tarcza 90 gram + śrubki 10 gram na koło = 100 gram.

Po uwzględnieniu wagi piast, różnica to około 20 gram na zestaw. Więc nie wiele. Pytanie, czy warto kombinować z rodzajem tarcz, czy może zastosować dedykowane. Jest to o tyle ważne, że piasty przywiązują mnie niejako do jednego systemu (adaptery też swoje ważą).

Napisano

To wszystko zależy jakie masz piasty jeśli masz takie na mocowane 6 śrubami,to hyba oczywiste,że muszą tarcze być na 6 śrub,ale wbrałbym takie na aluminiowym pająku,jak na CL to zostałbym przy CL i nie kombinował.Sam mam CL i jest super.Tarcze na alu pająku są bardzo sztywne bocznie,a tarcze XTR-a są naprawdę znakomite.:thumbsup:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...