Skocz do zawartości

[Licznik]Ventura X

szczawik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnio kupiłem licznik do roweru "Ventura X". Nie jest to chyba jakiś mega licznik, bo tani był, ale dla moich potrzeb zupełnie wystarczy.

Mam kilka pytań.

Gdzieś czytałem, że trzeba średnicę wprowadzić czy coś takiego. Szukałem w liczniku, ale nie widziałem żadnej takiej opcji. Instrukcji w środku nie było.

Czy umieszczenie sensora wyżej/niżej robi jakąś różnicę?

Moje cudo:

ventura_244550.jpg

Pozdrawiam :)

• Mod Team
Napisano

Nie robi to żadnej różnicy , kolo w kazdym miejscu kręci sie z taka sama predkoscia .

Prawda że nie robi różnicy ale nieprawda że koło w każdym miejscu kręci się z taką samą prędkością. Licznik zlicza ilość impulsów od magnesu i mnoży przez wartość obwodu wpisaną przez użytkownika(tak ogólnie). Dlatego nie ma znaczenia gdzie wisi magnes i czujnik. Jedyny warunek to to żeby się widziały.

• Mod Team
Napisano

Prawda że nie robi różnicy ale nieprawda że koło w każdym miejscu kręci się z taką samą prędkością.

Z prędkością liniową faktycznie kręci się w każdym miejscu z inną.

Z prędkością kątową wszędzie z taką samą :)

Opcja wprowadzenia obwodu musi być, pewnie trzeba zresetować licznik - jakiś może guziczek z tyłu jest, albo trzeba coś przycisnąć i przytrzymać. Później musisz wpisać obwód całego koła, najłatwiej zaznaczyć punkt startowy, zrobić pełny obrót koła i zmierzyć od punktu startowego ;)

Zamontuj czujnik na takiej wysokości, żeby był jak najbliżej magnesika tzn. ~2mm

Napisano

... lub jak kto woli zmierzyć srednice i ze wzoru na obwód z tym ze to mniej dokladna metoda najlepiej jak wspomniał SAFIAN czyli np. zaznaczyc kreda np. na asfalcie wtedy kiedy wentyl jest najblizej ziemi i usiąść ( gdyż wtedy jest najdokładniejszy wynik bo masa dociska opone do podłoża ) i zrobic jeden obrót i to wpisac w licznik .

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam, ostatnio kupiłem licznik do roweru "Ventura X". Nie jest to chyba jakiś mega licznik, bo tani był, ale dla moich potrzeb zupełnie wystarczy.

Mam kilka pytań.

Gdzieś czytałem, że trzeba średnicę wprowadzić czy coś takiego. Szukałem w liczniku, ale nie widziałem żadnej takiej opcji. Instrukcji w środku nie było.

Czy umieszczenie sensora wyżej/niżej robi jakąś różnicę?

Moje cudo:

ventura_244550.jpg

Pozdrawiam :)

Witam!

Mam taki sam licznik i wysyłam zdjęcie instrukcji obsługi. Warto zwrócić uwagę na tą tabelkę z rozmiarem koła i zmierzyć dokładnie obwód koła w swoim rowerze siedząc na nim i wybrać opcje najbliższą rzeczywistości. U mnie różnica wynosi 1 cm i licznik mimo niskiej ceny jest zaskakująco dokładny ;)

Pozdrawiam!

Pozdrawiam!

post-143022-0-88059500-1309898357_thumb.jpg

Napisano

nie wiem jak na waszych oponach, ale na mojej pisze jej obwód, wystarczy poczytać napisy na boku :)

Zwykle na boku opony jest napisany rozmiar i średnica (ale zdaje się że wewnętrzna) z obwodem się jeszcze nigdy nie spotkałem ;)

A ta tabelka w instrukcji jest bardzo ogólna dlatego nie radził bym sugerować się rozmiarem napisanym na oponie tylko po prostu zmierzyć ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...