Skocz do zawartości

[Przerzutka] Sram/Shimano - problem z wyborem

Makker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do składania roweru (full'a). Bądź kupnie gotowca i wymianie paru części.

Czym dobrym rozwiązaniem będzie SRAM X9 (2010r.) czy coś z Shimano'wskiej półki ?.

Sram X9 mam akurat na byciu , i nie wiem czy się jej pozbywać.

Skoro masz X9 to moim zdaniem wiesz na co ją stać i raczej błędem byłoby się ją pozbywać.

Jeśli już chciałbyś przejść na Shimano to lepiej zrobić nieco km na pożyczonym rowerze (najlepiej w konfiguracji sprzętu jaki byś kupował). Ale z reguły mało użytkowników SRAMa przesiada się na Shimano. Osobiście używałem produktów Shimano, również tych z górnej półki i na dzień dzisiejszy pozostaję przy SRAMie.

To kwestia gustu i ergonomii. Mi X.0 pasują idealnie, wcześniej ujeżdżałem X.9, jeździłem też na Shimanowskich DC LX i XT oraz rapidfire Deore, Deore XT i XTR.

Przy rapidfire'ach czuję że mam po prostu za ciasno między klamką a manetką. Ponadto mimo, że Shimano wprowadziło system rapidfire plus, w którym można operować używając tylko kciuka to jednak moim zdaniem sprawdza się to tylko w triggerach SRAMa. Nie można mieć i jednego i drugiego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...