Makker Napisano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Witam, Przymierzam się do składania roweru (full'a). Bądź kupnie gotowca i wymianie paru części. Czym dobrym rozwiązaniem będzie SRAM X9 (2010r.) czy coś z Shimano'wskiej półki ?. Sram X9 mam akurat na byciu , i nie wiem czy się jej pozbywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Skoro masz X9 to moim zdaniem wiesz na co ją stać i raczej błędem byłoby się ją pozbywać. Jeśli już chciałbyś przejść na Shimano to lepiej zrobić nieco km na pożyczonym rowerze (najlepiej w konfiguracji sprzętu jaki byś kupował). Ale z reguły mało użytkowników SRAMa przesiada się na Shimano. Osobiście używałem produktów Shimano, również tych z górnej półki i na dzień dzisiejszy pozostaję przy SRAMie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztofsi81 Napisano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Zdecydownaie Sram. Po przesiadce z shimano ze sramem sie nie rozstane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makker Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 A jeśli chodzi o manetki. Czy wybór jest taki sam?.Nie wspominam tu już o tym , że jak posiadam Sram'y to komplet byłby mile widziany . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 To kwestia gustu i ergonomii. Mi X.0 pasują idealnie, wcześniej ujeżdżałem X.9, jeździłem też na Shimanowskich DC LX i XT oraz rapidfire Deore, Deore XT i XTR. Przy rapidfire'ach czuję że mam po prostu za ciasno między klamką a manetką. Ponadto mimo, że Shimano wprowadziło system rapidfire plus, w którym można operować używając tylko kciuka to jednak moim zdaniem sprawdza się to tylko w triggerach SRAMa. Nie można mieć i jednego i drugiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.