Skocz do zawartości

[Opony]Jakie opony do krossa?

RybekZKlanu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam Krossa Level A2 i tam sa strasznie slabe opony no i chcialbym wymienic. Na opony bede mial jakies 150zł. Co polecacie?

Wzrost 178cm. Waga 60kg. Rozmiar ramy 17".

Napisano

Kenda Karma (zwijana) -~50zł sztuka, niecałe 500g wagi, świetna jest w teren

Continental Race King - ~50zł sztuka, drutówka, ok. 580(?)g wagi, bardzo szybka, ale w terenie odpada szybciej niż Karma (co nie oznacza, że nie jest dobrą terenową oponą)

Kenda Small Block Eight - ~50zł sztuka, zwijana, mniej niż 600g wagi, bardzo szybka, ale trwałością specjalnie nie grzeszy

Napisano

jak szybko nie wchodzisz zakręty to kup droższą na tył mnie na kendzie karmie (napęd) żle sie jezdzi i ta trwałość taka jest prawda na oponach sie nie oszczędza.

Napisano

A co zaproponujecie do jazdy w teren na 28" ? Mam w tej chwili opnę Meridy Cross, przyznam , że w terenie spisuję się raczej średnio. Poszukuję czegoś szerszego i z dobrą trakcją po piachu.

Land Cruiser Schwlabe ?

Napisano

Jak na piach to może bardziej coś na piach przeznaczone np.: http://www.schwalbe.de/gbl/en/produkte/tour_city/produkt/?ID_Produktgruppe=37&ID_Produkt=140

I nie wiem jak na 28 cali, ale na 26 i dość niskim ciśnieniu Double Fightery II się super w piachu sprawują, pod warunkiem że nie jest zbyt głęboki.

Może inaczej, te które podałeś jakoś nie za bardzo mi leżą. O ile wcześniej jeżdziłem więcej po utwardzonych drogach o tyle teraz pociągneło mnie do lasu. Jest piach , korzenie i kamienie oraz błoto. Potrzebuję typowych opon MTB. I teraz pytanie czy opony 29er będą pasować ? Sprawdzałem zmieści się przy widełkach (przednich i tylnych) np takie

Race King

WildRacer

Nie mam za dużego doświadczenia z oponami i wychodzi na to, że chcę zrobić 29er'a z crossa :icon_lol:

Edit :

Zapomniałem dodać - szerokość wewnętrzna obreczy 17 mm (Alexrims 32 ).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...