kuba3de Napisano 17 Czerwca 2011 Napisano 17 Czerwca 2011 Witam mam parę pytań, jestem świeżak w tym temacie. Chciałbym kupić tą rame : http://allegro.pl/nowa-rama-kellys-beast-full-warszawa-i1661744281.html Na rower mam do wydania jakieś 1300 zł więc żadnych profesjonalnych sprzętów. Rower nie będzie do katowania, trochę asfalt trochę las. Po prostu chce mieć MTB z full suspension:D 1. Jaki damper do tej ramy(cena, model, marka, link) tani ale dobry !! 2. Wszelkie dane potrzebne do jego złożenia. Z góry THX
Arxas Napisano 17 Czerwca 2011 Napisano 17 Czerwca 2011 Problem polega na tym, że w rowerowym światku "tanie" raczej nie idzie w parze z "dobre" (moim zdaniem oczywiście). Według mnie 1300 zł starczy na wybraną przez Ciebie ramę, damper, przedni amortyzator (wybierając w obydwu wypadkach coś z niższych modeli Rock Shoxa). A gdzie reszta?
kuba3de Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Napisano 17 Czerwca 2011 reszta ze starego mtb najwyzej dozbieram a ja nie jezdze w dh wiec super sprzet ne potrzebny najwyzej pozniej dokupie a jakies konkretne modele ?? a i jakies widelce takie do 200 zl moze sie wyrobie a jakie modele rock shox i w jakich cenach ??
tobo Napisano 17 Czerwca 2011 Napisano 17 Czerwca 2011 Ramę obsługuje damper o długości oczko-oczko 165 mm. Możesz zapolować na manitou np model swinger 3way lub radium r lub rl, swinger ma platformę, radium regulację tłumienia powrotu a rl jeszcze blokadę - i z takimi radiumami byl sprzedawany ten kellys. Z innych tanich nowych to rock shox ario, starszy sid xc/dual air - bywają na np allegro nowe. Można też upolować foxa floata, floata r, te są dosyć popularne i w miarę tanie, do tego działają, jednak możesz nie polubić bujania jakie oferują gratis Nie wiem ile chcesz wydać ale nówki starsze modele w cenie tej ramy, lub używki, może za połowę.
kuba3de Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Napisano 17 Czerwca 2011 THX za nfo bo ja jestem zielony, na rower mam do wydania 1300 wiec jakbyscie ulozyli mi jakis zestaw to bylbym wdzieczny, a i zeby rowerem nie bujalo przy pierwszej lepszej malej dziurce, w te 1300 zalicza sie rama damper widelec itd czyli caly rower a rame chce nowa poniewaz mam pewnos ze wszystko jest dobre nie wyjechane, po prostu chce nowa
JaniszMTB Napisano 17 Czerwca 2011 Napisano 17 Czerwca 2011 Na forum są cwaniaki co za 1300 zł składają w kosmos HT Z tej ramy pewien osobnik zrobił bardzo, bardzo fajny rower. Mój guru! Co do planów. Na allegro zanlazłem jednego foxa za 300 zł(damper) amor do 200 zł trudno bd będzie może używka duro, po najniższej linii wychodzi już 500 zł. na koła 300 zł daje 800 zł. Jedynie moja rada szukaj używek lub kup gotowego fulla. Są na alledrogo fajne GT na ramie i-drive.
1415chris Napisano 17 Czerwca 2011 Napisano 17 Czerwca 2011 Mysle, ze w np. Tesco znajdziesz cos w tej cenie, nowego i z damperem, nie bedzie bujalo, bo w tej kategorii cenowej dampery nie dzialaja
JaniszMTB Napisano 17 Czerwca 2011 Napisano 17 Czerwca 2011 O używanym fox'ie jakiego mój kolega używa słowa nie mogę złego powiedzieć, no może ciut buja i kopie się notorycznie pedałami. W Tesco za 1300 zł można kupić połowę wystawy ;p
kuba3de Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Napisano 17 Czerwca 2011 ja na czesci bede mial 800 zl(damper, amor przod,kierownica,siodelko) da rade sie zmiescic bo ja jezdze dosyc spokojne, nie hardkorowo, wiec sprzet nie powinien byc drogi bo nie musi byc super, wazne, zeby sprzet jakos dzialal, bo sprzet zawsze moge wymienic a roweru nawet w ostatecznosci nie kupie w markecie.
Mod Team safian Napisano 17 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 17 Czerwca 2011 W takim razie pytanie: dlaczego potrzebujesz fulla, skoro jeździsz "nie hardkorowo". Na ramę z damperem musisz wydać te 700-800 PLN minimum, na hardtaila wystarczyłaby połowa tego budżetu.
kuba3de Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Napisano 17 Czerwca 2011 chce full bo jezdze w gorach po lasach i w terenie a hardkorowo(downhill) to nie bo dopiero zaczynam przygode z rowerami full
kamil87 Napisano 17 Czerwca 2011 Napisano 17 Czerwca 2011 Koledzy chcę Ci delikatnie wyperswadować pomysł składania fulla za 1300 zł. I mają rację. Po pierwsze, po co ci pełna amortyzacja? Po drugie, nie lepiej kupić - jak już - jakiegoś używanego lub nowego hardtaila po prostu. Większość osób na forum pyta, jak kupić dobry rower za najczęściej tak małe pieniądze, że nie sposób cokolwiek sensownego doradzić. Wszyscy ci pytający powinni wiedzieć, że w gruncie rzeczy nie stać ich na tanie rowery. Lepiej poczekać i dozbierać te 1000 zł, uważam.
kuba3de Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Napisano 17 Czerwca 2011 wiem ze nie polecacie skldania full'a ale hardtail jak dla mnie za twardy a czesto jezdze po kamieniach co konczy sie bolem plecow
kamil87 Napisano 17 Czerwca 2011 Napisano 17 Czerwca 2011 Napisałeś między czasie, że pełna amortyzacja potrzebna Ci jest do jazdy po kamienistych lasach i górach. Czyli idąc Twoim tokiem rozumowania: chcesz mieć dobrą ramę z damperem, a wszystko inne byle chodziło, tak? Twój rower będzie na wysokim poziomie "góralskości", bo będzie fullem, ale szybko ten poziom zniwelujesz do poziomu mało przydatnego roweru innymi komponentami, które w kamienistych lasach i górach nie przetrwają długo. Plecy nie będą boleć nie dlatego, że będziesz śmigał na fullu, tylko dlatego, że Twój rower nie będzie się w ogóle nadawał do jazdy.
kuba3de Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Napisano 17 Czerwca 2011 a na pewno 800 zl nie starczy zeby kupic te kilka czesci ?? wczesniej wspomnialem ze bede dokupowywal czesci i ciagle go bede ulepszal. w wiekszosci jezdze po piasku z kamieniami(park,las) sprawa jest taka niektore czesci mam ze starego roweru, potrzebuje tylko widelec,damper i moze kierownice ale to grosze
Fenthin Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Myślę, że większość użytkowników tego forum jeździ po kamieniach, korzeniach itp. I to właśnie na HT. Full jest bardzo fajny, ale najpierw trzeba mieć na to pieniądze. Inaczej dostaniesz pokrakę, w której żadna część nie jest porządna jakościowo. Kierownica, siodełko, linki, pancerze to tylko z pozoru grosze. Trzeba będzie też chyba kupić stery. Właśnie przez takie drobiazgi koszta rosną tak szybko. Kierownica powiedzmy 50zł, siodełko 100zł, linki pancerze 50zł, stery 50zł. I nie wiedzieć skąd kolejne 250zł. A to i tak w przypadku stosunkowo tanich części. Dalej, masz narzędzia, żeby przełożyć choćby suport? Jeśli nie, dołóż sobie jakieś 30zł. Coraz bardziej zbliżamy się do 300zł. I z założonych 1300zł robi się 1600zł.
bros Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Pomijając zasadność używania roweru FS w terenie jakim jeździsz - jaki masz ten drugi rower?
kuba3de Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Napisano 18 Czerwca 2011 mtb hardtail czesc pownny coniektore pasowac a roweru nie zloze od razu najpierw bede kupowal czesci az wkoncu go zloze rama ma byc nowa reszta moze byc uzywana a ten widelec bylby dobry http://allegro.pl/amor-rst-gila-t6-100-mm-regulowany-alu-tanio-i1651347408.html
Rulez Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Tak, był by dobry na wysokość i godny tej ramy Jak Ci kilka osób mówi , że twój pomysł jest nieprzemyślany to radzę ich posłuchać, w przeciwnym wypadku zlepisz ciężką "kupę złomu" nie dającą niczego oprócz nazwy "full" Oczywiście rower full daje wiele przyjemności w terenie, jednak pod warunkiem rozsądnej wagi i przyzwoitego działania podzespołów.
kuba3de Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Napisano 18 Czerwca 2011 a nawer jesli skldalbym ht to nie moge znlezc taniej ramy a jaki suport do tej ramy kellys ?? damper : http://allegro.pl/nowy-manitou-swinger-6-way-spv-222x70-nie-fox-i1657943681.html nadawalby sie ?? albo ten : http://allegro.pl/damper-manitou-swinger-x6-sfs-222x70mm-6-way-i1672211345.html albo : http://allegro.pl/nowy-manitou-swinger-3-way-air-200x50-nie-fox-i1656714335.html
Asoc Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Ten Kellys ma długość montażową 165mm, więc te się nie nadadzą, z tanich to coś takiego http://allegro.pl/hit-lekki-sr-suntour-raidon-air-eurobike-i1665234018.html albo używki ( http://allegro.pl/amortyzator-tylny-spinner-sus-r-i1668806726.html http://allegro.pl/fox-float-r-07-165mm-6-5x1-5-i1667921596.html). Tylko zastanawia mnie czemu chcesz fulla już teraz, jeżeli chcesz zmieniać podzespoły w ciągu sezonu to nie lepiej odłożyć trochę kasy i zimą kupić coś lepszego na jakiejś promocji? PS. Podaj komponenty z twojego HT
Rulez Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Nie składaj tego roweru, skoro nie rozumiesz, jak Ci Tobo napisał, że długość dampera ma wynosić 165 mm. Po prostu jesteś do tego za cienki Pisanie w tym temacie to strata czasu
kuba3de Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Napisano 18 Czerwca 2011 ja wiem jaka dlugosc ten powinien pasowac podeslal mi go asoc http://allegro.pl/hit-lekki-sr-suntour-raidon-air-eurobike-i1665234018.html wtedy nie zwrócilem uwagi na dlugosc. komponenty z ht jakies buble bo stary jest lepszy suntour czy fox z tych ktore podeslal mi asoc ?? Nie składaj tego roweru, skoro nie rozumiesz, jak Ci Tobo napisał, że długość dampera ma wynosić 165 mm. Po prostu jesteś do tego za cienki Pisanie w tym temacie to strata czasu jestem cienki bo skladam pierwszy raz wiec jestem zielony
Mod Team safian Napisano 18 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 18 Czerwca 2011 OK, więc nieco podliczę: -Rama 500 PLN -Damper 350 PLN -Amortyzator 300 PLN -Koła 200 PLN Tu mamy już 1300 PLN, gdzie amor i koła są dość wątpliwej jakości. Do tego dolicz: Siodło, sztycę, kierownicę, gripy, mostek, manetki, klamki, linki, pancerze, hamulce, korbę, pedały, łańcuch, kasetę, przerzutki, opony. Niestety tych części za darmo nie dostaniesz a i 100 PLN one nie kosztują. Możesz sporo zwiększyć budżet i zrobić coś sensownego. Możesz troszkę zwiększyć budżet i zrobić HT. Możesz nie zwiększać budżetu i zrobić rower, który ani nie będzie wytrzymały ani nie będzie się przyjemnie jeździło. Możesz kupić jakąś używkę. Możesz ukraść rower. (żart oczywiście )
kuba3de Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Napisano 18 Czerwca 2011 cala reszte mam potrzebuje tylko ramy dampera i przedniego amora. czesci bede dokupowaywal caly czas a nie raz kupie i koniec kiedys jezdzilem na rowerze ktory kosztowal tyle co sama rama i dobrze mi sie jezdzilo a byl full taki komunijny nie mialem z nim problemow wiec podejzewam ze ten tez bedzie spoko doradzcie jaki damper i amor za lacznie ok 800 zl w sumie damper juz znlazlem :http://allegro.pl/hit-lekki-sr-suntour-raidon-air-eurobike-i1665234018.html teraz tylko potrzebny amor(widelec) bo reszta powinna pasowac od staruszka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.