Skocz do zawartości

[korba] CO wybrać do 350zł

kyloziom

Rekomendowane odpowiedzi

Bedę miał zamiar zmienić korbę gdyż ta którą teraz mam juz się zużyła(FC-M442).

Mój budżet wynosiłby ok 350zł i teraz co wybrać.

FC-M590

FIREX Z ZINTEGROWANĄ OSIĄ

HOWITZER RUKTION

Czy może dolożyć te 50zł i zakupić

SLX FC-M660

która jezt lżejsza o ok 100g :icon_mrgreen:

Jak dla mnie to bym wybrał Deorke

ja właśnie w tym tygodniu zakupiłem M590 i jak na razie jest spoko - nie miałem okazji jej mocno przetestować ale jutro na pewno to nastąpi:-)

generalnie ze wstępnych spostrzeżeń jest bardzo sztywna - sprawdzony system zintegrowanej osi....

jakoś nie mam przekonania do korb truvativa - na deorce zaoszczędzisz ponad 100zł - można wydać na dobry łańcuch

hollowtech to nizsza waga, wieksza wytrzymalosc i sztywnosc, ale to akurat noe dla kazdego jest decydujacym argumentem, bo deore jest mozna powiedziec wystarczajaca. natomiast roznica w lozyskach i tarczy powoduje, ze deore nie oplaca sie kupowac. deore to raczej taki wariant oszczednosciowy dla producentow rowerow, ktorzy na wszystkim oszczedzaja

oszczednosc deore/slx moze byc iluzoryczna. slx ma lepszy suport i trwalsza srodkowa tarcze: ze stali, deore ma aluminiowa

Niech mnie ktoś poprawi ale chyba Deore ma najmniejszy i środkowy blat właśnie ze stali a aluminiowy jest największy :blink: natomiast łożyska suportu to całkiem inna para kaloszy bo dosyć często potrafią się sypać :(

Co do wyboru to mam wielki sentyment do Deore (obecnie na Octalink) i jedyne co mnie wnerwia to schodzące a raczej wycierające się dosyć szybko logo. Poza tym po 7kkm stan wręcz idealny :) z zaliczeniem wybitego jednego ząbka na zębatce :laugh:

Zdecydowanie z tych opcji polecam SLX.Znakomity sprzęt,świetny design warto dołożyć te 50 dych.Środkowa zębatka stalowo kompozytowa identyko jak w XT,bardzo wytrzymała.Wysoka sztywnosć.Moje łożyska od tych korb 3 sezon nadal żyją i mają się dobrze. :thumbsup:

Niech mnie ktoś poprawi ale chyba Deore ma najmniejszy i środkowy blat właśnie ze stali a aluminiowy jest największy :blink: natomiast łożyska suportu to całkiem inna para kaloszy bo dosyć często potrafią się sypać :(

Co do wyboru to mam wielki sentyment do Deore (obecnie na Octalink) i jedyne co mnie wnerwia to schodzące a raczej wycierające się dosyć szybko logo. Poza tym po 7kkm stan wręcz idealny :) z zaliczeniem wybitego jednego ząbka na zębatce :laugh:

Tak masz rację najmniejsza zębatka i środkowa są stalowe, a blat jest aluminiowy.

Różnica cenowa pomiędzy m660 a m590 to nie 50zł. Co najmniej 150zł.

Jeżeli nie liczysz gramów to moim zdaniem nie warto. Te 150zł wydać można na coś innego, chociażby lepsze manetki. Tam rzeczywiście różnica (np. sl-m590 vs sl-m770) jest bardziej odczuwalna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...