Skocz do zawartości

[czyszczenie] kasety i łancucha z 7 leniego tłustego smaru

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój kolega ma rower, który chcemy mu ładnie wyczyścić i odnowić .

Ma go 7 lat .

Na kasecie, przerzutkach i łańcuchu ma pełno czarnego, tłustego i zasyfiałego starego smaru, który nie był myty 7 lat .

Czym wyczyścić w/w elementy ? Czytałem, że benzyną ekstrakcyjną, ale tutaj trzeba byłoby wrzucić do niej wszystkie części, a nie szorować szmatką ( to potem )

Czy rower będzie lepiej jeździł po wyczyszczeniu i nasmarowaniu nowymi środkami ?

Napisano

Oczywiście że benzynka. Zdjąć wszystko, rozebrać na części, wrzucić do słoja albo kuwet, szejk w miarę możliwości a potem doczyścić na finisz, przesmarować tam gdzie trzeba i złożyć do kupy. Czy po takim zabiegu będzie lepiej jeździł? niekoniecznie, zęby i łańcuch mogą być na tyle pościerane i powyciągane, że będzie tak samo źle albo gorzej, szczególnie jeśli z tym smarem 7letnim był sporo jeżdżony ;-)

Napisano

na pewno będzie różnica chociażby w szybkości zmiany biegów. Ale powiem Ci, że po 7 latach (a właściwie to w zależności od przebiegu i stanu) można by pomyśleć nad zmianą napędu. No chyba, że jest tylko brudny. Aha przy czyszczeniu lepiej to robić w taki sposób żeby nie "ponalewać" benzyny do środka suportu oraz tylnej osi itd. Edit jak uzyskać matowy kolor?? Prosto. Kupcie po prostu matowy lakier ;).

Napisano

Aha, więc tą kwestię już mamy załatwioną, spróbuję .

Pytanie z innej beczki :

Jak uzyskać kolor matowy malując sprayem ?

Czy można pomalować czarnym sprayem w 2 warstwach a potem nałożyć lakier matowy ?

Proszę moderatora o dodanie słowa [Konserwacja] w temacie wątku, ponieważ zapomniałem go dodać .

• Mod Team
Napisano

Kupujesz czarny mat w sprayu i nie potrzeba bezbarwnego no chyba że dla trwałości powłoki.

IGPLAY - jak nie ponalewać? Do czyszczenia rozkręcamy, myjemy ,suszymy i tam gdzie trzeba nakładamy nowy smar.

Napisano

No dokładnie, inaczej się nie da. Znaczy w sumie da się, bo znałem takich, którzy robili to bez zdejmowania :S a potem wiadomo co się działo, także wolałem uprzedzić ;) (nie każdy się musi znać/wiedzieć/pamiętać więc lepiej napisać zwłaszcza, że się nie znamy osobiście). (BTW z przodu nicku mam małą literę "L").

Co do lakieru to już napisałem wyżej. Dodam jeszcze, że jeśli chcesz położyć np 2 lub 3 warstwy to nie wszystkie muszą być matowe ale lepiej położyć np podkład (jeśli np była rdza to obowiązkowo podkład, żeby było porządnie), mat i jeszcze raz mat, żeby było dokładnie pokryte (takie jest moje zdanie). Jeśli nie było rdzy na ramie to zmatuj cała powierzchnię, odtłuść i maluj ;).

Napisano

Czy taki lakier będzie do roweru ok w 2 warstwach ?

samochodowy SPRAY firmy TROTON Czarny mat lakier akrylowy

Czy jak wyrównam tamten lakier i nałożę 2 tego to będzie dobrze ?

• Mod Team
Napisano

Jak nie masz dużych ubytków starego lakieru to wystarczy jak dobrze zmatujesz. Nie wiem czy do tego lakieru nie jest konieczny bezbarwny jako trzecia warstwa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...