stuntman Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 W najbliższym czasie będę wybierał się na ok 2 tygodniową wyprawę rowerową (szosa). Muszę się na nią zaopatrzyć w jakieś sensowne buty z systemem SPD, bo obecnie posiadam jedną parę czysto szosowych wyścigowych (ze względu na cały wystający blok nie da się w tym w ogóle chodzić), oraz jedną parę butów MTB (jakichś niefirmowych, najtańszych, para waży aż 1,2 kg - zgroza). Chciałbym kupić jakieś buty które umożliwiałyby w miarę ludzkie chodzenie (by blok nie wystawał pod podeszwę buta), oraz by były w miarę lekkie. Czy ktoś ma jakiś model butów na myśli, który dobrze spełniałby moje wymagania ? Czy są buty, w których przykręcony blok jest w całości schowany pod podeszwą, nie wystaje, nie słychać go podczas chodzenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 W większości butów mtb blok jest schowany w bieżnik podeszwy. Ale nie wiem czy do szosy chcesz mtb. Waga popularesów typu sh 077, 087, 122 to ok. 650-750g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stuntman Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Specjalistyczne do szosy nie muszą być, byleby miały właśnie te bloki w pełni zakryte. Mogą mieć profil nawet trochę pod MTB, bo nieraz jeżdżę też w kolarstwie górskim i byłby jak znalazł, zastępując te ciężkie 'trepy'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1111 Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 ogólnie bloki są schowane w podeszwę w każdym bucie mtb, ale kiedy chodzi się po twardym (asfalt) to słychać ocierające się "końcówki" które jednak minimalnie wystają. Mówię to na podstawie moich butków LG trial x-grip - ważą pewnie z 650g (producent podaje 616g jako wagę średnią), wygodne, przewiewne, kolce w komplecie. No ale jak chcesz bezgłośnych to szukaj dalej I podaj budżet bo lekkie buty to pojęcie względne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stuntman Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Może trafię na kogoś, kto nie ma problemu z ocierającymi o asfalt blokami i napisze jakich butów używa Budżet mam dosyć skromny, tak do 200 zł. A jeśli chodzi o wagę to te 600-700g to i tak dla mnie idealnie, porównując do butów ważących ponad kilogram, także problemu z tym nie ma : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stuntman Napisano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 To może inaczej.. Zapewne większość z Was ma buty SPD Shimano. Czy przy chodzeniu słychać stukanie bloka o twarde podłoże ? Czy nadawałyby się one Waszym zdaniem do zastosowania turystycznego (wszechstronność w chodzeniu jak i w jeździe na rowerze) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 20 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 No to takich nie kupuj: https://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_buty-sh-m087-SHIMANO.html?PT=53175164&PZTA=8&HNT=T&PD=53010717&WSZDZ=T ale kup takie: https://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_buty-sh-mt31-SHIMANO.html?PT=53137570&PZTA=8&HNT=T&PD=53010719&WSZDZ=T Podałem przykład butów które nadają się do jazdy i chodzenia. Takich szukaj. Przy okazji będą tańsze niż buty sportowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stuntman Napisano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Wielkie dzięki, przejrzałem pozostałe oferty obuwia turystycznego na Cykloturze, i spośród nich dopasowałem do siebie MT32: http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_buty-sh-mt32-SHIMANO__P_53137182-53010001__PZTA_1__PD_53010719.html Przejrzałem również oferty na Allegro, cena atrakcyjna a wzięcie o dziwo zerowe. Czy ktoś zna może jakieś opinie na temat tego modelu? Śmiało kupować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 20 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Wielkie dzięki, przejrzałem pozostałe oferty obuwia turystycznego na Cykloturze, i spośród nich dopasowałem do siebie MT32: http://www.cyklotur....D_53010719.html Przejrzałem również oferty na Allegro, cena atrakcyjna a wzięcie o dziwo zerowe. Czy ktoś zna może jakieś opinie na temat tego modelu? Śmiało kupować ? But wygodniejszy niż sportowe plastiki, podeszwa bardziej podatna przez co wygodniej się chodzi. Jak nie podpasują spd-y to wywalisz blachy i na spacery się nadadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Gdybyś dołożył do MT 42 to pewnie byś nie pożałował, dostały bardzo dobrą ocenę (za wygodę dopasowanie i trzymanie nogi oraz solidne wykonanie) w ostatnim Mountain Bike : http://www.cyklotur.com/x_C_I__P_53160911-53010001__skad_ceneo.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.