valkilrian Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Witam, Jakiś czas temu zacząłem mieć problemy z przerzutkami, mianowicie nie chciały mi wskakiwać przełożenia. Dokonałem domowej regulacji i na jakiś czas problem zniknął. Niestety, powrócił. W serwisie okazało się, że przednia przerzutka jest do wymiany, założyli mi jakąś tanią Shimanowską. Jako że jeżdżę na systemie 8 rzędowym, od jakiegoś czasu chciałem przeskoczyć na 9 rzędowy. jest jednak jeden problem - kasa. Najchętniej wymieniałbym wszystko po kolei, nie naraz. Stąd moje pytanie (może naiwne i głupie, ale kto pyta nie błądzi): Czy mając z przodu przerzutkę działającą na 8 rzędowej tylnej kasecie można zamontować z tyłu przerzutkę docelowo działającą na 9 rzędowej? Tzn. mieć z przodu Shimano Alivio (bo to co mam i tak wymienię na Alivio) i z tyłu np. Deore XT? Na 8 rzędowej kasecie? Wymiana wszystkiego na system 9 rzędowy to wymiana obu przerzutek, kasety, korby, łańcucha itp., a tyle kasy nie mam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 16 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Twoja obecna obsłuży 9 rz. jak i przerzutka pod 9 rz. obsłuży 8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valkilrian Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Dzięki. Będzie to miało duży wpływ na efektywność pracy? Tzn. mając z tyłu 9 rzędową kasetę będę musiał używać cieńszego łańcucha, prawda? Nie będzie mi się on ześlizgiwał z korby? Czy trzeba po prostu wymienić korbę pod 9 a Alivio z przodu sobie jakoś z tym poradzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Da rade zamontować przerzutkę działająca na 9 która będzie obsługiwać kasetę 8-rzędową. W przerzutce są 2 śruby którymi ustawiasz maksymalne wychylenie w jedną i druga stronę. Odpowiednia regulacja i wszystko będzie grać. Później zmienisz kasetę i łańcuch i na nowo wyregulujesz tylną przerzutkę (ustawisz odpowiednie wychylenie,a le pewnie będzie takie samo bo kaseta 8rzędowa jest takiej samej szerokości co 9rzędowa) i jedziesz dalej. Opcja numer dwa to taka że przerzutka na kasecie 8rzędowej obsłuży 9rzędową bo są to kasety o takiej samej szerokości jedynie zębatki w 9 są ciaśniej spasowane dlatego też na 9 jest węższy łańcuch niż na 8. Tak jak wspomniał Safian. Przy wymianie napędu nie zapomnij o manetkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.