Skocz do zawartości

[Przerzutka]Ogólny problem z przerzutką.

valkilrian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakiś czas temu zacząłem mieć problemy z przerzutkami, mianowicie nie chciały mi wskakiwać przełożenia. Dokonałem domowej regulacji i na jakiś czas problem zniknął. Niestety, powrócił. W serwisie okazało się, że przednia przerzutka jest do wymiany, założyli mi jakąś tanią Shimanowską. Jako że jeżdżę na systemie 8 rzędowym, od jakiegoś czasu chciałem przeskoczyć na 9 rzędowy. jest jednak jeden problem - kasa. Najchętniej wymieniałbym wszystko po kolei, nie naraz. Stąd moje pytanie (może naiwne i głupie, ale kto pyta nie błądzi): Czy mając z przodu przerzutkę działającą na 8 rzędowej tylnej kasecie można zamontować z tyłu przerzutkę docelowo działającą na 9 rzędowej? Tzn. mieć z przodu Shimano Alivio (bo to co mam i tak wymienię na Alivio) i z tyłu np. Deore XT? Na 8 rzędowej kasecie? Wymiana wszystkiego na system 9 rzędowy to wymiana obu przerzutek, kasety, korby, łańcucha itp., a tyle kasy nie mam...

Dzięki. Będzie to miało duży wpływ na efektywność pracy? Tzn. mając z tyłu 9 rzędową kasetę będę musiał używać cieńszego łańcucha, prawda? Nie będzie mi się on ześlizgiwał z korby? Czy trzeba po prostu wymienić korbę pod 9 a Alivio z przodu sobie jakoś z tym poradzi?

Da rade zamontować przerzutkę działająca na 9 która będzie obsługiwać kasetę 8-rzędową. W przerzutce są 2 śruby którymi ustawiasz maksymalne wychylenie w jedną i druga stronę. Odpowiednia regulacja i wszystko będzie grać. Później zmienisz kasetę i łańcuch i na nowo wyregulujesz tylną przerzutkę (ustawisz odpowiednie wychylenie,a le pewnie będzie takie samo bo kaseta 8rzędowa jest takiej samej szerokości co 9rzędowa) i jedziesz dalej.

Opcja numer dwa to taka że przerzutka na kasecie 8rzędowej obsłuży 9rzędową bo są to kasety o takiej samej szerokości jedynie zębatki w 9 są ciaśniej spasowane dlatego też na 9 jest węższy łańcuch niż na 8. Tak jak wspomniał Safian.

Przy wymianie napędu nie zapomnij o manetkach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...