Hoshi Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 witam, nie wiem czy komus sie przyda ale oto sposob jak zaoszczedzic ok. 50 zl na tzw. zestawie naprawczym do pedalow Mallet/Acid. oryginalny zestaw zawiera: - lozysko igielkowe 2szt ( zuzywaja sie ) - lozysko kulkowe 2szt ( zuzywaja sie ) - nakretka samozaciskowa mala 2szt ( zbedny element, nie niszczy sie ) - nakretka/oslona 2szt ( zbedny element, nie niszczy sie ) - uszczelka zewnetrzna 2szt ( mozna zerwac, uszkodzic podczas uzytkowania ) suma 59,00 zl + kw http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=25139 jesli uszczelki nie sa uszkodzone, a chcemy zmienic same lozyska kupujemy: - ŁT 43 ( smar, ok. 10 zl za puszke 0,85 kg ) - lozysko igielkowe HK 1012 2szt. ( 1,80 szt ) - lozysko 618/6 2RS = 686 2RS 2szt. ( 2,80 szt ) suma 10,00 zl smar + 9,20 zl lozyska + kw 6,00 zl = 25,20 zl smar kupilem na stacji, lozyska w firmie TECHROL poprzez allegro. wymiana generalnie jest dziecinnie prosta. w moim przypadku tak nie bylo i lozysko igielkowe musialem wybijac - wada fabryczna, jeden pedal ma minimalnie za waski otwor w ktory wsadza sie to lozysko. pozdrawiam Hoshi edit/ oczywiscie jesli taki temat nie jest potrzebny to prosze o wykasowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Zaplusowałem, bo pochwalam taką inwencję, mimo że nie korzystam z tych pedałów. Są symbole łożysk, więc można poszukać czegoś jeszcze lepszego. Ciekaw jestem ile można wykręcić na oryginalnych łożyskach. Albo inaczej spytam. Po jakim przebiegu, w jakich warunkach, u Ciebie pedały domagały się serwisu i wymiany łożysk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoshi Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 generalnie najwiekszym przeciwnikiem rowerzysty ( i nie mam na mysli tutaj polskich drog/chodnikow i zachowania kierowcow/pieszych ) jest brud/piach dostajacy sie pomiedzy elementy ruchome, lozyska etc. uzywajac pedalow na suchej i dobrej nawierzchni pewnie nie trzeba by do nich zagladac przez kilka lat. niestety, bloto, woda, nierowny teren potrafi dac mocno popalic pedalom i beda wymagaly czyszczenia po kilku takich wycieczkach w plener. moje zaczely "zgrzytac" ( piach w lozyskach ) i nie czekalem az sie zatra. prawy pedal byl rozebrany calkowicie - wyjeta srodkowa tuleja, wyjeta sprezyna, lozyska, podkladki. wyczyszczone, wlozone nowe lozyska i poskladane do kupy. sadze, ze na kilka nastepnych miesiecy wystarczy. na wszelki wypadek dzisiaj kupilem crank brothers candy c [ pedaly, bloki, nakladki ] po bardzo okazyjnej cenie ( nowe, za cene samych blokow ~80 zl ). do czyszczenia pedalow polecam: ( po uprzednim wyjeciu lozysk ) * najpierw benzyna, nafta - wymyje brud i olej * brunox turbo spray - wymyje resztki brudu i nasmaruje lekko srodek ( jest dosyc drogi wiec mozna uzyc tanszych zamiennikow ale nie WD-40! [ to nie smaruje ] ) * ŁT 43 smar do lozysk - rzecz oczywista. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaDymek Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Witam, również posiadam pedalce Mallet 1. Używane tylko w terenie(Enduro , FR,DH ),w każdych warunkach - zima,wiosna, błoto piach i td. Po roku pojawił się luz na łożyskach . W ciągu roku użytkowania czyściłem je i smarowalem może ze 4 razy. Więc chyba też wymienię łożyska i spokój dalej. A trzeba przyznać że uszczelnienie od strony korby jest naprawdę lipne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoshi Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 linki do aukcji z lozyskami: http://allegro.pl/686-2rs-lozysko-wysokoobrotowe-6x13x5-618-6-2rs-i1639005546.html http://allegro.pl/hk-1012-lozysko-igielkowe-10x14x12-mm-hk1012-i1637443024.html pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 linki do aukcji z lozyskami: http://allegro.pl/686-2rs-lozysko-wysokoobrotowe-6x13x5-618-6-2rs-i1639005546.html http://allegro.pl/hk-1012-lozysko-igielkowe-10x14x12-mm-hk1012-i1637443024.html pozdrawiam super pomoc moze ktos kiedys naprawial Crank Brothers Candy C i zna modele lozysk,tak przy okazji. Z doswiadczenia wiem ze Crank Brothers smarty sa jednorazowkami rozkrecilem wszystko na wiankach i raczej ciezko bedzie dobrac jakies lozysko. Moze temat sie rozwinie odnosnie naprawy Crank Brothers,dobry sprzet tylko szybko sie zuzywa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoshi Napisano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 na 90% jestem przekonany, ze to sa wlasnie te: http://allegro.pl/686-2rs-lozysko-wysokoobrotowe-6x13x5-618-6-2rs-i1639005546.html mam nowe Candy C i odkrecilem tylko oslone ale wygladaja identycznie jak te ktore zakladalem do Mallet. najlepiej wyjmij i sprawdz rozmiar. powinno byc 6/13/5 ( srednica wew/srednica zew/grubosc lozyska ). firma CB chyba uzywa tych samych lozysk kulkowych i igielkowych w wiekoszsci swoich pedalow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 18 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 co do nakrętek samokontrujących radzilbym je za kazdym razem wymieniac, nakretki te sa jedndorazowe (!) z zalozenia, zawieraja wewnątrz nylonowy pasek, który zaciska się na gwincie uniemożliwiając takiej nakrętce odkręcenie się. po serwisie, gdy nakretke zdejmujemy pasek ten ulega zniszczeniu i nakretka nie jest juz "samokontrujaca", ja kiedys nie wymienilem takich nakretek skutek - pedal mi sie rozebral na zjedzie (korpus zostal w bucie a os w korbie) i zaliczylem piekna glebe... cena takiej nakretki to ok. 15 gr/szt. szukajcie pod "nakrętka samokontrująca M5" jezeli bardzo nie chcecie wymieniac;) a macie jakis slabszy locite w domu np. 222 to tez mozna jedna krople na gwint takiej nakretki dac - efekt taki sam jak nowa nakretka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaDymek Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 co do nakrętek samokontrujących radzilbym je za kazdym razem wymieniac, nakretki te sa jedndorazowe (!) z zalozenia, zawieraja wewnątrz nylonowy pasek, który zaciska się na gwincie uniemożliwiając takiej nakrętce odkręcenie się. po serwisie, gdy nakretke zdejmujemy pasek ten ulega zniszczeniu i nakretka nie jest juz "samokontrujaca", ja kiedys nie wymienilem takich nakretek skutek - pedal mi sie rozebral na zjedzie (korpus zostal w bucie a os w korbie) i zaliczylem piekna glebe... cena takiej nakretki to ok. 15 gr/szt. szukajcie pod "nakrętka samokontrująca M5" jezeli bardzo nie chcecie wymieniac;) a macie jakis slabszy locite w domu np. 222 to tez mozna jedna krople na gwint takiej nakretki dac - efekt taki sam jak nowa nakretka Głupoty wypisujesz. Nie wymieniałem tej nakrętki w Mallet 1 ani razu,serwisowałem kilka razy te pedalce, i nic się nie dzieje. Jeżeli chcesz mogę zrobić fotę pedałów, po prawie 2-ch sezonach " nie wyglądają". P.S. nie jeżdżę rowerem, tylko zapier***am po górach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 1. nie obrazaj mnie stosujac argumenty ad personam 2. czytaj ze zrozumieniem moje posty... napisalem z swojego DOSWIADCZENIA, ze mi sie ta nakretka wykrecila i malo co nie stracilem zebow na gorskim zjezdzie (to co mam klamac, ze tak sie nie wydarzylo?), przeczytaj sobie w necie czy tych nakretek mozna kilka razy uzywac bez utraty ich wlasciwosci - odpowiedz nie, MOZE masz szczescie i tyle... wystarczy, ze raz sie wykreci na zjezdzie i zamiast zalowac 15 gr na nakretke wydasz 500 zl na dentyste , poza tym zadaj sobie pytanie znajac minimalizm CB po co dali takie nakretki a nie zwykle, myslisz ze dla ozdoby? co do jazdy ja w przeciagu 6 lat mialem 3 zestawy pedalow CB, jedne wyladowaly w koszu bo je zlamalem, rocznie robie 8-12 tys. km wiec u mnie te pedaly tez lekko nie maja dodatkowo radze poczytac sobie co to statystyka i prawdopodobienstwo, a pozniej zarzucac mi, ze pisze glupoty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaDymek Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 W sumie masz rację. W końcu masz 3 gwiazdki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.