Skocz do zawartości

[pedały] Crank Brothers Mallet/Acid

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

nie wiem czy komus sie przyda ale oto sposob jak zaoszczedzic ok. 50 zl na tzw. zestawie naprawczym do pedalow Mallet/Acid.

oryginalny zestaw zawiera:

- lozysko igielkowe 2szt ( zuzywaja sie )

- lozysko kulkowe 2szt ( zuzywaja sie )

- nakretka samozaciskowa mala 2szt ( zbedny element, nie niszczy sie )

- nakretka/oslona 2szt ( zbedny element, nie niszczy sie )

- uszczelka zewnetrzna 2szt ( mozna zerwac, uszkodzic podczas uzytkowania )

suma 59,00 zl + kw

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=25139

jesli uszczelki nie sa uszkodzone, a chcemy zmienic same lozyska kupujemy:

- ŁT 43 ( smar, ok. 10 zl za puszke 0,85 kg )

- lozysko igielkowe HK 1012 2szt. ( 1,80 szt )

- lozysko 618/6 2RS = 686 2RS 2szt. ( 2,80 szt )

suma 10,00 zl smar + 9,20 zl lozyska + kw 6,00 zl = 25,20 zl

smar kupilem na stacji, lozyska w firmie TECHROL poprzez allegro.

wymiana generalnie jest dziecinnie prosta. w moim przypadku tak nie bylo i lozysko igielkowe musialem wybijac - wada fabryczna, jeden pedal ma minimalnie za waski otwor w ktory wsadza sie to lozysko.

pozdrawiam

Hoshi

edit/ oczywiscie jesli taki temat nie jest potrzebny to prosze o wykasowanie.

Zaplusowałem, bo pochwalam taką inwencję, mimo że nie korzystam z tych pedałów. Są symbole łożysk, więc można poszukać czegoś jeszcze lepszego.

Ciekaw jestem ile można wykręcić na oryginalnych łożyskach. Albo inaczej spytam. Po jakim przebiegu, w jakich warunkach, u Ciebie pedały domagały się serwisu i wymiany łożysk?

generalnie najwiekszym przeciwnikiem rowerzysty ( i nie mam na mysli tutaj polskich drog/chodnikow i zachowania kierowcow/pieszych ;) ) jest brud/piach dostajacy sie pomiedzy elementy ruchome, lozyska etc. uzywajac pedalow na suchej i dobrej nawierzchni pewnie nie trzeba by do nich zagladac przez kilka lat. niestety, bloto, woda, nierowny teren potrafi dac mocno popalic pedalom i beda wymagaly czyszczenia po kilku takich wycieczkach w plener. moje zaczely "zgrzytac" ( piach w lozyskach ) i nie czekalem az sie zatra. prawy pedal byl rozebrany calkowicie - wyjeta srodkowa tuleja, wyjeta sprezyna, lozyska, podkladki. wyczyszczone, wlozone nowe lozyska i poskladane do kupy. sadze, ze na kilka nastepnych miesiecy wystarczy. na wszelki wypadek dzisiaj kupilem crank brothers candy c [ pedaly, bloki, nakladki ] po bardzo okazyjnej cenie :) ( nowe, za cene samych blokow ~80 zl ).

do czyszczenia pedalow polecam: ( po uprzednim wyjeciu lozysk )

* najpierw benzyna, nafta - wymyje brud i olej

* brunox turbo spray - wymyje resztki brudu i nasmaruje lekko srodek ( jest dosyc drogi wiec mozna uzyc tanszych zamiennikow ale nie WD-40! [ to nie smaruje ] )

* ŁT 43 smar do lozysk - rzecz oczywista.

Witam, również posiadam pedalce Mallet 1. Używane tylko w terenie(Enduro , FR,DH ),w każdych warunkach - zima,wiosna, błoto piach i td. Po roku pojawił się luz na łożyskach . W ciągu roku użytkowania czyściłem je i smarowalem może ze 4 razy.

Więc chyba też wymienię łożyska i spokój dalej. A trzeba przyznać że uszczelnienie od strony korby jest naprawdę lipne :)

• 2 tygodnie później...

super pomoc

moze ktos kiedys naprawial

Crank Brothers Candy C i zna modele lozysk,tak przy okazji.

Z doswiadczenia wiem ze Crank Brothers smarty sa jednorazowkami rozkrecilem wszystko na wiankach i raczej ciezko bedzie dobrac jakies lozysko.

Moze temat sie rozwinie odnosnie naprawy Crank Brothers,dobry sprzet tylko szybko sie zuzywa:)

na 90% jestem przekonany, ze to sa wlasnie te: http://allegro.pl/686-2rs-lozysko-wysokoobrotowe-6x13x5-618-6-2rs-i1639005546.html mam nowe Candy C i odkrecilem tylko oslone ale wygladaja identycznie jak te ktore zakladalem do Mallet. najlepiej wyjmij i sprawdz rozmiar. powinno byc 6/13/5 ( srednica wew/srednica zew/grubosc lozyska ).

firma CB chyba uzywa tych samych lozysk kulkowych i igielkowych w wiekoszsci swoich pedalow.

candycpedalspindle1.jpg

• 2 tygodnie później...

co do nakrętek samokontrujących radzilbym je za kazdym razem wymieniac, nakretki te sa jedndorazowe (!) z zalozenia, zawieraja wewnątrz nylonowy pasek, który zaciska się na gwincie uniemożliwiając takiej nakrętce odkręcenie się. po serwisie, gdy nakretke zdejmujemy pasek ten ulega zniszczeniu i nakretka nie jest juz "samokontrujaca", ja kiedys nie wymienilem takich nakretek skutek - pedal mi sie rozebral na zjedzie (korpus zostal w bucie a os w korbie) i zaliczylem piekna glebe... cena takiej nakretki to ok. 15 gr/szt. szukajcie pod "nakrętka samokontrująca M5"

jezeli bardzo nie chcecie wymieniac;) a macie jakis slabszy locite w domu np. 222 to tez mozna jedna krople na gwint takiej nakretki dac - efekt taki sam jak nowa nakretka

co do nakrętek samokontrujących radzilbym je za kazdym razem wymieniac, nakretki te sa jedndorazowe (!) z zalozenia, zawieraja wewnątrz nylonowy pasek, który zaciska się na gwincie uniemożliwiając takiej nakrętce odkręcenie się. po serwisie, gdy nakretke zdejmujemy pasek ten ulega zniszczeniu i nakretka nie jest juz "samokontrujaca", ja kiedys nie wymienilem takich nakretek skutek - pedal mi sie rozebral na zjedzie (korpus zostal w bucie a os w korbie) i zaliczylem piekna glebe... cena takiej nakretki to ok. 15 gr/szt. szukajcie pod "nakrętka samokontrująca M5"

jezeli bardzo nie chcecie wymieniac;) a macie jakis slabszy locite w domu np. 222 to tez mozna jedna krople na gwint takiej nakretki dac - efekt taki sam jak nowa nakretka

Głupoty wypisujesz. Nie wymieniałem tej nakrętki w Mallet 1 ani razu,serwisowałem kilka razy te pedalce, i nic się nie dzieje. Jeżeli chcesz mogę zrobić fotę pedałów, po prawie 2-ch sezonach " nie wyglądają".

P.S. nie jeżdżę rowerem, tylko zapier***am po górach :P

1. nie obrazaj mnie stosujac argumenty ad personam 2. czytaj ze zrozumieniem moje posty... napisalem z swojego DOSWIADCZENIA, ze mi sie ta nakretka wykrecila i malo co nie stracilem zebow na gorskim zjezdzie (to co mam klamac, ze tak sie nie wydarzylo?), przeczytaj sobie w necie czy tych nakretek mozna kilka razy uzywac bez utraty ich wlasciwosci - odpowiedz nie, MOZE masz szczescie i tyle... wystarczy, ze raz sie wykreci na zjezdzie i zamiast zalowac 15 gr na nakretke wydasz 500 zl na dentyste :down: , poza tym zadaj sobie pytanie znajac minimalizm CB po co dali takie nakretki a nie zwykle, myslisz ze dla ozdoby?

co do jazdy ja w przeciagu 6 lat mialem 3 zestawy pedalow CB, jedne wyladowaly w koszu bo je zlamalem, rocznie robie 8-12 tys. km wiec u mnie te pedaly tez lekko nie maja

dodatkowo radze poczytac sobie co to statystyka i prawdopodobienstwo, a pozniej zarzucac mi, ze pisze glupoty... :wallbash:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...