fatalyx Napisano 16 Czerwca 2011 Napisano 16 Czerwca 2011 Witam. Mam otóż pewne pytanie co do tych dwóch rowerów. Przyszło mi kupić rower i nie wiem który z nich wybrać. Bardzo mi się podoba Sign DS ale nie wiem czy da radę nim jeździć zarówno w terenie las itp jak i normalnie po drogach. Co do ceny Sign'a DS to znalazłem coś takiego http://allegro.pl/kross-sign-ds-17-shimano-wyprzedaz-i1654257537.html bardzo atrakcyjna cena jak na ten rower. Jeszcze też nie wiem czy 17 będzie dla mnie dobra ponieważ mam 186-188 cm wzrostu. Co do Hexagona V4 to jest ten rower dostępny w salonie kross'a u mnie w mieście więc co do zakupu nie było by problemu Sign'a bym musiał zamawiać. Proszę o rady jaki i odpowiedzi.
Mod Team michuuu Napisano 16 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2011 A gdzie chcesz tymi rowerami jeździć, pytam bo to dwa różne typy.
fatalyx Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Napisano 16 Czerwca 2011 Najczęściej chcę jeździć przede wszystkim po różnych ścieżkach leśnych i ogólnie teren, skoki też wchodzą w rolę tak to też mam zamiar jeździć po normalnych drogach itp.
Rulez Napisano 16 Czerwca 2011 Napisano 16 Czerwca 2011 Kross DS w rozm 17" przy twoim wzroście tylko do tricków, do normalnej jazdy zapomnij. Natomiast Hexagon V4 do "normalnej jazdy" dla Ciebie to rozmiar 21"
fatalyx Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Napisano 16 Czerwca 2011 No dobra szkoda trochę że nie ma większego rozmiaru tego Sign'a DS'a no cóż więc bierzemy Hexagona V4 . Jeszcze jedno pytanko tym hexagonem da radę jeździć w terenie takim umiarkowanie niskim-średnim czyli jakieś trudniejsze ale nie za mocno trasy itp. proszę o odpowiedź.
Mod Team michuuu Napisano 16 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2011 Da się jeździć . Cytat ze strony Krossa: "rowery górskie przeznaczone do jazdy po umiarkowanie trudnym terenie. Konstrukcja ram i zastosowany osprzęt zapewniają komfortową i bezpieczną jazdę zarówno po szutrowych dróżkach jak i asfaltowych jezdniach. To prawdziwe rowery górskie dla mniej wymagających."
rastatajm Napisano 16 Czerwca 2011 Napisano 16 Czerwca 2011 Wydaje się, że ten rower został właśnie stworzony do takiej jazdy.
Rulez Napisano 16 Czerwca 2011 Napisano 16 Czerwca 2011 Hexagon V4 z 2011 ma typową geometrię XC, więc da radę po korzeniach, na dosyć wymagających zjazdach i podjazdach
fatalyx Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Napisano 17 Czerwca 2011 Dobra dzięki za odpowiedzi i porady . Po zakupie zapodam może jakiś teścik zobaczy się . pozdrawiam. Jeszcze tak zapytam znalazłem taki rower http://rowerydlaciebie.pl/pl/p/SUPER-MTB-CHALLENGER-IMPULSE-26/104 prosiłbym aby ktoś się wypowiedział na jego temat czy jest w stanie zdołać moim oczekiwaniom tak jak to pisałem powyżej.
Rulez Napisano 17 Czerwca 2011 Napisano 17 Czerwca 2011 Jak czytam w opisie, że rower dla wzrostu 160-190 cm. to od razu mnie od takiego sprzedawcy odrzuca Nawet nie wiadomo, jakie ta rama ma wymiary, geometrię, rozmiar 20" nic nie mówi .
fatalyx Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Napisano 17 Czerwca 2011 Ok to decyzja tak czy siak padła na kross'a hexagon'a V4 . Jeszcze ostatnie pytanie co do hamulców takie jakie są w tym hexagonie v4 starczą czy lepiej by było z czasem wymienić na tarczówki ?
Rulez Napisano 17 Czerwca 2011 Napisano 17 Czerwca 2011 Na początek wystarczą, pojeździsz to podejmiesz decyzję.
fatalyx Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Napisano 19 Czerwca 2011 Odświeżę trochę temacik ponieważ znalazłem na stronie kross'a rower hexagon v6 z 2010 roku za 1299 zł http://www.kross.pl/rower/37-Hexagon_V6.html i mam pytanie czy ten model jest jeszcze w sprzedaży w sklepach krossa ponieważ te 100 zł niecałe dałbym radę dołożyć a widzę że ma tarczowe hamulce a tak to jest praktycznie taki sam jak model z 2011 roku a jest tańszy, więc pomyślałem że to może być lepsza okazja niż ten hexagon V4 z 2011. Czy warto brać jak jest jeszcze dostępny tego hexagona V6 z 2010 roku czy trzymać się pierwszej decyzji i wziąć tego haxgona v4 ? proszę radę
brt0555 Napisano 19 Czerwca 2011 Napisano 19 Czerwca 2011 A po co CI tarczowki, z ktorymi bedziesz mial wiecej problemow niz v-brakei a sila hamowania podobna? Nie ta kasa, zeby sie nad tarczowkami zastanawiac.
fatalyx Napisano 20 Czerwca 2011 Autor Napisano 20 Czerwca 2011 Hexagon V4 zamówiony w środę będe szedł go odebrać na pewno dam jakieś fotki i relacje z jazdy itp dzięki za rady!
fatalyx Napisano 22 Czerwca 2011 Autor Napisano 22 Czerwca 2011 Zdjęcia w galerii dodane robione na szybko bo miałem dość mało czasu na testowanie rowerku i tak wyszło później wrzucę więcej. No cóż rower spisuje się jak dotąd świetnie po drogach asfaltowych jak dla mnie płynie, bardzo przyjemnie się jeździ, dobrze zbiera nierówności. Oczywiście musiałem go przetestować nieco w terenie i także wypadł bardzo dobrze. Jazda po korzeniach i wzniesieniach bez żadnego problemu. Przerzutki , hamulce także działają bez zarzutu. Rowerek naprawdę wart jest swoich pieniędzy. Mam nadzieję że mi długo posłuży, to już mój drugi rower kross'a . Wcześniej miałem i mam go nadal ( jest na chodzie ) kross'a joker'a czy jakoś tak nie pamiętam nazwy, lecz mimo tego że zakupiłem go za małe pieniądze nie miałem z nim większych problemów. Później dam jeszcze pare fotek tego hexagona v4 jeszcze raz dzięki za pomocne rady.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.