Skocz do zawartości

[do 2100 zł] MTB, Unibike, Merida, Mbike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam 186 cm, 85kg

Koledzy pomóżcie w wyborze MTB, biorę pod uwagę następujące modele, chętnie jednak wysłucham innych propozycji (do kwoty 2100 zł):

Unibike Flite 2011

http://www.unibike.pl/flite.html

Merida TFS XC 400-D 2010

http://archiwum.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=9&gr=100&id=919

Mbike Renegade 0.5

http://allegro.pl/rower-mbike-renegade-05-alu-21-pakiet-wypr-i1661382121.html

Proszę o opinie za i przeciw, jak i uwagi na temat różnic w osprzęcie.

Pytanie: czy różnica pomiędzy amorem XCR a XCM jest duża i odczuwalna ??

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Napisano

Unibike Flite z 2010/2011 ma manetki Alivio - koszmar... sama mam flite i zaczęły mnie irytować pierwszego dnia po zakupie, po regulacji dużo nie pomogło...

Amortyzator w terenie sobie radzi,

Siodełko masakryczne - twarde jak deska.

Opony dobre na piach, w każdym razie te z 2010 roku

Jak za mojego zapłaciłam 2299zł jak na tą cenę, to jeszcze jeździ, całe dwa tygodnie :)

Napisano

Witam

Z tych co podałeś to osobiście nie wybrałbym ani jednego: Unibike- bardzo słaby osprzęt, Merida nie lepszy.

Najlepszy z nich wydaje się być Mbike choć i tego bym nie polecał.

Po pierwsze szukaj roweru nie z 2011 roku bo tegoroczne mają osprzęty bardzo słabe, w tej granicy cenowej.

Jeżeli używka to myślę że da się coś znaleźć fajnego.

Przykład:

http://allegro.pl/rower-gorski-mtb-shimano-deore-slx-xt-lx-avid-7-i1667892807.html

Bardzo dobry osprzęt i może zejdzie z ceny sprzedawca- napisz a się dowiesz.

Napisano

Dzięki za sugestie, ale dzisiaj czasem trudno znaleźć niektóre modele z rocznika 2011 a co dopiero 2010,

A co do używki – chciałbym zakupić nowy rower.

Dziękuję i pozdrawiam

Napisano

sam niedawno kupilem rower i wybralem uzywany. zaplacilem 50% ceny sklepowej, a rower jest praktycznie w idealnym stanie. do wydania mialem dokladnie tyle co Ty.

ten co podal ziemian jest b.fajny.

pozdrawiam

Napisano

Używany rower to nic złego. Wystarczy kupować go z kimś kto się zna na rowerach i wtopy nie będzie. Rower używany kupiony za te same pieniądze co nowy jest dużo lepszej klasy a co za tym idzie trwalszy. Jeżeli był zadbany to tego nowego przejeździ a Ty będziesz miał większą radochę z jazdy.

Sent from my HTC Desire

Napisano

Ja nie napisałem, że używany rower to coś złego, ale nie pojadę 800 km tylko po to żeby obejrzeć rower, którego może nie kupię. Zdecydowałem się na nowy z pełną świadomością tego, że używany za te pieniądze będzie lepszy.

Gdyby któryś z kolegów pokusił się o ocenę podanych modeli albo zaproponował coś nowego dostępnego na rynku, będę wdzięczny, jednak wpis typu „nie wybrałbym ani jednego” nie bardzo ułatwia mi wybór.

Napisano

Spróbuj poszukać KROSS'a A6 w tej cenie są bardzo dobrym rozwiązaniem, ale możesz mieć mały problem ze znalezieniem ramy 21 calowej, ale może gdzieś jednak znajdziesz. Rower na super osprzęcie w stosunku do ceny.

Z tego co widziałem rocznik 2008 z amorem TORA byłby najlepszy- może jeszcze gdzieś mają go na sklepie.

A jak nie to modele 2009/2010 również trudno dostępne ale bardzo dobre.

pozdrawiam

Napisano

Czemu nie do kupienia???

Jak się chce to się znajdzie, o uwierz mi, że jest na co polować, bo KROSS bije na głowę te co podałeś rowerki także jest się o co bić i czym zainteresować.

Napisano

Sam napisałeś, że mogę mieć problem ze znalezieniem, jeśli masz namiar na jakiś sklep w którym można kupić Krossa A6 z rocznika 2008/2009/2010 w tym rozmiarze to będę bardzo wdzięczny

Napisano

Forum jest pełne doradzaczy - lepie poszukaj tego czy tamtego ;)

Ja Ci radzę przymierzyć się do podanych rowerów, ponieważ będzą jeździły nieco inaczej pozycja na nich też nie będzie taka sama, powinieneś wybrać ten na którym lepiej się czujesz.

Jeśli chodzi o różnicę między amorem XCR a XCM - jest odczuwalna zdecydowanie na korzyć XCR.

Kubusiowa napisała o Flite z 2010 roku, model Flite 2011 ma nową ramę.

Napisano

Nie ma się co wypowiadać, generalnie poziom bardzo zbliżony, różnic w pracy osprzętu w praktyce nie odczujesz, w Renegade niezłe hamulce V-brakee, tarcze w Meridzie i Unibike na zbliżonym poziomie, wszystkie dadzą sobie radę w normalnej eksploatacji.

Napisano

Zgadzam się w 100% nie warto płacić takiej kasy za tego Cube'a.

Jeżeli nie chcesz używki ani nie znajdziesz KROSS A6 to najlepszy wydaje się byc Mbike.

Tutaj masz bardzo dobry rower- nowy w super konfiguracji osprzętowej i w dobrej cenie jak na razie.

http://allegro.pl/rower-trek-6300-w-stanie-idealnym-i1665677435.html

Myślę, że zejdzie ok twojej ceny maksymalnej, a naprawdę warto. Rama również będzie pasowała.

pozdrawiam

Napisano

Trek rzeczywiście ładny, jednak ja dalej obstaję przy zakupie nowego, nie chcę kupować używanego na odległość, szczególnie jak w tym przypadku z komisu czy lombardu

Napisano

A no rzeczywiście gość napisał, wielkość ramy 20 cali, a puźniej na co nie zwróciłem uwagi dł rury podsiodłowej 45cm dość śmieszne ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...