Skocz do zawartości

[Korba]Zbyt odsunięta od ramy

lgplay

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Ostatnio wymieniłem napęd. Jednak napotkałem jeden problem. Korba alivio wydaje się (a raczej na pewno jest trochę dalej w stosunku do suntoura, którego miałem) być bardziej odsunięta od ramy, przez co moja przerzutka przednia (Shimano FD-C50), ma problem z obsłużeniem największego blatu (odległość od blatu do brzegu ramy wynosi 5 cm). I teraz czy da radę kupić przerzutkę o większym zakresie?? Czy tak jak przypuszczam przez moje zapominalstwo wziąłem korbe pod "krótszą" oś suportu (skałaniam się ku temu :/) i muszę zmienić korbę/suport?

Napisano

Najgorsze jest to, że już po założeniu nie mogłem jej oddać (przykręciłem pedał i zrobił kreskę wokół gwintu co jest normalne). Eh wszystko z pośpiechu :). Trzeba będzie się z nią rozstać zwłaszcza że kolega ma alivio z 48 zębami to już zrobię mały upgrade. Dzięki za potwierdzenie. Pozdrawiam.

Napisano

Tak, wiem, z tym, że mam 123 mm czyli akurat na Alivio 411, więc korba (po sprzedaży obecnej) i zmienić przerzutkę będzie w podobnej cenie co zmiana suportu.

Napisano

Jeśli zmienił bym korbe (jeśli sprzedam tą) na taką z największym blatem 48 (wcześniej niejasno napisałem o tym, że znajomy ma taką, chodziło mi o to, że ma do sprzedania a akurat wtedy mój suport jest ok), to ta przerzutka idzie precz przy okazji (i tak myślałem, żeby ją zmienić). Ot cała moja filozofia.

Napisano

Trek 4300 więc w porównaniu do waszych bez rewelacji ;). Co do blatu to ten skrajny się przyda w mieście. Zdaje sobie sprawę, że rewelacji pewnie nie da ale będzie lepiej niż obecnie ;). Zdarza mi się oczywiście wjechać w las, czy na szuter ale to w stosunku 65-70% droga do 25-30% inne nawierzchnie. W następnym sezonie mam plan zmienić na Treka 6500 lub może znowu Kross-a (miałem dwa: pierwszy był b. dobry, drugi porażka). Ale dopóki nie zmienię to zrobiłem napęd kaseta (też trochę popełniłem błąd: kupiłem Shimano a wcześniej miałem SRAM PG-850, który miał trochę lepiej zestopniowane przełożenia (przeskok w liczbie koronek), ale może to kwestia przyzwyczajenia;)), łańcuch, przerzutka, korba i przy korbie się naprawdę pomyliłem :D. Dzięki za pomoc ;)! Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...