lgplay Napisano 16 Czerwca 2011 Napisano 16 Czerwca 2011 Witam. Ostatnio wymieniłem napęd. Jednak napotkałem jeden problem. Korba alivio wydaje się (a raczej na pewno jest trochę dalej w stosunku do suntoura, którego miałem) być bardziej odsunięta od ramy, przez co moja przerzutka przednia (Shimano FD-C50), ma problem z obsłużeniem największego blatu (odległość od blatu do brzegu ramy wynosi 5 cm). I teraz czy da radę kupić przerzutkę o większym zakresie?? Czy tak jak przypuszczam przez moje zapominalstwo wziąłem korbe pod "krótszą" oś suportu (skałaniam się ku temu :/) i muszę zmienić korbę/suport?
Mod Team michuuu Napisano 16 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2011 Suport (długość) jest dedykowany do korby i stary nie musi pasować. Dla alivio 410 - 113mm ,411 - 126mm
lgplay Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Napisano 16 Czerwca 2011 Najgorsze jest to, że już po założeniu nie mogłem jej oddać (przykręciłem pedał i zrobił kreskę wokół gwintu co jest normalne). Eh wszystko z pośpiechu . Trzeba będzie się z nią rozstać zwłaszcza że kolega ma alivio z 48 zębami to już zrobię mały upgrade. Dzięki za potwierdzenie. Pozdrawiam.
MirekH81 Napisano 16 Czerwca 2011 Napisano 16 Czerwca 2011 zawsze możesz wymienić jeszcze suport i bedzie na pewno pasowac
lgplay Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Napisano 16 Czerwca 2011 Tak, wiem, z tym, że mam 123 mm czyli akurat na Alivio 411, więc korba (po sprzedaży obecnej) i zmienić przerzutkę będzie w podobnej cenie co zmiana suportu.
Mod Team michuuu Napisano 16 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2011 Suport kupisz za ok. 30zł więc z czym problem? Nie bardzo rozumiem o co chodzi z przerzutką.
lgplay Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Napisano 16 Czerwca 2011 Jeśli zmienił bym korbe (jeśli sprzedam tą) na taką z największym blatem 48 (wcześniej niejasno napisałem o tym, że znajomy ma taką, chodziło mi o to, że ma do sprzedania a akurat wtedy mój suport jest ok), to ta przerzutka idzie precz przy okazji (i tak myślałem, żeby ją zmienić). Ot cała moja filozofia.
Mod Team michuuu Napisano 16 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2011 No i wszystko jasne. A potrzebujesz blatu 48z, w teren raczej nieprzydatny. A w ogóle to czym jeździsz?
lgplay Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Napisano 16 Czerwca 2011 Trek 4300 więc w porównaniu do waszych bez rewelacji . Co do blatu to ten skrajny się przyda w mieście. Zdaje sobie sprawę, że rewelacji pewnie nie da ale będzie lepiej niż obecnie . Zdarza mi się oczywiście wjechać w las, czy na szuter ale to w stosunku 65-70% droga do 25-30% inne nawierzchnie. W następnym sezonie mam plan zmienić na Treka 6500 lub może znowu Kross-a (miałem dwa: pierwszy był b. dobry, drugi porażka). Ale dopóki nie zmienię to zrobiłem napęd kaseta (też trochę popełniłem błąd: kupiłem Shimano a wcześniej miałem SRAM PG-850, który miał trochę lepiej zestopniowane przełożenia (przeskok w liczbie koronek), ale może to kwestia przyzwyczajenia;)), łańcuch, przerzutka, korba i przy korbie się naprawdę pomyliłem . Dzięki za pomoc ! Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.