cyrax84pl Napisano 16 Czerwca 2011 Napisano 16 Czerwca 2011 Witam, Mam problem z kasetą MF-TZ20. Polega on na tym, że kaseta "pływa" w trakcie obrotu koła bez pedałowania. Wychylenie jest dosyć duże bo na oko dochodzi do 4-5mm a to zdecydowanie utrudnia regulację przerzutki. Dodam, że kaseta jest nowa. Na chwilę obecną wymieniłem w ramach testów następujące komponenty: Test 1: oś piasty /nieznaczna poprawa/ Test 2: stożki /brak poprawy/ Test 3: oś piasty i stożki /brak poprawy/ Jeśli ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną problemów to byłbym wdzięczny za udzielenie odpowiedzi
marky5 Napisano 16 Czerwca 2011 Napisano 16 Czerwca 2011 Shimano MF-TZ20 to nie kaseta tylko wolnobieg i lekkie"pływanie" przeważnie występuje.To u ciebie może trochę jest i za duże. Po pierwsze musisz wyeliminować wszelkie luzy na osi piasty.Następnie sprawdzić czy nie powstał luz na samym wolnobiegu.Jeśli tak,to należało by dokręcić to w ten sposób,że ten pierścień z tymi dwoma dziurkami z przodu dokręcamy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara,a odkręcamy przeciwnie.Można to zrobić za pomocą średniego gwożdzia i młotka.Jednak musiałby ktoś przytrzymać wolnobieg aby nie kręcił się przy tym do tyłu. Jeśli nie to jest przyczyną,to ten wolnobieg może być felerny.
cyrax84pl Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Napisano 18 Czerwca 2011 Dzięki za podpowiedź, luzów w wolnobiegu (a nie kasecie ) nie sprawdzałem. Zastanawiałem się jeszcze nad tym czy czasem miski łożysk w piaście nie będą już na tyle zużyte że po złożeniu całości jest widoczny efekt pływania. Istnieje takie prawdopodobieństwo? Odbiegając od tematu myślałem nad wymianą całego tylnego koła na takie z piastą pod kasetę siedmiorzędową tylko nie wiem czy to będzie współgrało z przerzutką która jest montowana bezpośrednio do ramy i dodatkowo blokowana przez oś piasty. Przerzutka z takim samym sposobem montażu jak ta na zdjęciu poniżej
marky5 Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Zastanawiałem się jeszcze nad tym czy czasem miski łożysk w piaście nie będą już na tyle zużyte że po złożeniu całości jest widoczny efekt pływania. Istnieje takie prawdopodobieństwo? Jest to możliwe,ale wtedy bicie będzie miało równiez całe koło. Odbiegając od tematu myślałem nad wymianą całego tylnego koła na takie z piastą pod kasetę siedmiorzędową tylko nie wiem czy to będzie współgrało z przerzutką która jest montowana bezpośrednio do ramy i dodatkowo blokowana przez oś piasty. Nie ma znaczenia czy jest to wolnobieg czy kaseta 7-mio biegowa.Ten wolnobieg,to zdaje się jest 6 biegowy,ale myślę,że obsłuży jeszcze ten jeden dodatkowy bieg. Problem będzie natomiast z montażem tej przerzutki jeśli piasta będzie na zacisk,a nie na nakrętki,ponieważ w piaście na zacisk ośka nie wystaje poza haki widełek. Dlatego piasta do tej przerzutki powinna być na oś z nakrętkami.
cyrax84pl Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Napisano 18 Czerwca 2011 7-mio rzędowy wolnobieg się zmieści na 90%, między najmniejszą zębatką a trójkątem ramy jest jeszcze dość sporo miejsca. Plan jest taki żeby zmienić wolnobieg nakręcany na kasetę (np CS-HG30) a to wiąże się z zakupem nowej piasty/całego koła. Według mojej skromnej wiedzy powinno dać się wymienić oś z zaciskiem na zwykłą skręcaną co w teorii rozwiązuje problem montażu przerzutki. Jeśli się mylę to prosiłbym o uświadomienie mnie, ewentualnie podsunięcie problemów z jakimi mogę się spotkać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.