Leju Napisano 16 Czerwca 2011 Napisano 16 Czerwca 2011 Witam, kupiłem dzisiaj nowe koła do roweru, nie są to jakieś cuda bo rower mam stary i pod wolnobieg nie ma zbyt dużego wyboru, ale do rzeczy. Koła mają piasty Joytecha, model chyba bliżej niesprecyzowany. Piasty tej samej firmy mam w starych kołach, również budżetowe. I tutaj pojawia się problem, bo nie wiem czy piasty na początku powinny chodzić ciężko a potem chodzić lżej, bo w starych kołach można środkiem piasty kręcić jednym palcem bez wysiłku, natomiast tutaj trzeba je złapać i użyć trochę siły żeby przekręcić. Dodam tylko, że stare koła nie mają jakichś specjalnych luzów, po prostu bardzo lekko chodzą. Może fabrycznie mają za mały luz ustawiony, muszą się dotrzeć, albo to wada fabryczna? W razie czego mogę zamieścić zdjęcia. Bardzo proszę o pomoc, bo rower dużo gorzej się toczy ;/ Pozdrawiam
cyrax84pl Napisano 16 Czerwca 2011 Napisano 16 Czerwca 2011 Z tego co dowiedziałem się kiedyś na ten temat w sklepie rowerowym to wszystkie nowe piasty są mocniej skręcone w celu poprawnego ułożenia się misek łożyskowych. Podejrzewam, że po przejechaniu określonej liczby kilometrów spokojnie możesz poluzować stożki.
Mod Team michuuu Napisano 16 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2011 Jeżeli są za mocno skręcone to potrzebują regulacji. Nie widzę większego sensu jeżdżenia na zbyt ciasno skręconych łożyskach, a wręcz może to być szkodliwe. Wyreguluj i kontroluj czy nie pojawią się luzy w miarę użytkowania.
Leju Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Napisano 16 Czerwca 2011 Hmm, w takim razie chyba jeszcze do końca tygodnia spróbuję jeszcze trochę rozruszać te koła, a jak to nic nie da, to zrobię tak jak mówicie i trochę je poluzuje, dzięki za pomoc, bo myślałem, że kupiłem jakieś wadliwe ;]
Mod Team michuuu Napisano 16 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2011 "Rozruszanie" ,jeżeli są za mocno skręcone nic nie pomoże, spróbuj je po prostu wyregulować. Nie jest to zabieg skomplikowany więc w czym problem. Jeżdżenie na ciasno skręconych powoduje przedwczesne zużycie.
Rulez Napisano 16 Czerwca 2011 Napisano 16 Czerwca 2011 Trzeba wyregulować "na styk",tak żeby nie można było wyczuć luzu, a kółko kręciło się lekko, weź pod uwagę, że w czasie jazdy elementy rozgrzewają się rośnie objętość a co za tym idzie są mocniej "ściśnięte" , jeśli kółko obraca się ciężko kiedy jest zimne, to po rozgrzaniu opój jest o wiele większy !
Leju Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Napisano 16 Czerwca 2011 No to chyba jutro się za to zabiorę, bo stare koła kręcą się przy użyciu tej samej siły 2 razy dłużej ;/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.