Skocz do zawartości

[damper] Czy wymieniać uszczelki przy serwisie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Mam Manitou Radium RL z 2008 roku. Chcę w nim zrobić serwis komory powietrznej. Przejechałem na nim niecałe 6 tys km od nowości i jeszcze nie był rozbierany. Powietrze trzyma ok.

I teraz pytania:

1. Wymienić uszczelki profilaktycznie czy tylko wyczyścić nasmarować i jazda? Cały lipiec i sierpień będę z rowerem na wyjeździe, więc w razie problemów ze szczelnością nie będę miał warunków żeby coś zrobić samemu, a najbliższe serwisy to jakieś 70km w Gdańsku/Gdyni, których zupełnie nie znam.

2. Udało wam się rozkręcić wasze dampery ręką czy potrzebny był klucz z gumowym paskiem?

3. Jak to jest ze spuszczaniem powietrza?

-Instrukcja manitou mówi że poprostu spuścić (próbowałem tak jak każą i nie dałem rady odkręcić)

-Instrukcja foxa każe spuścić pouginać pare razy i jeszcze raz spuścić

- Książka Lennarda Zinna twierdzi że spuszczać przy maksymalnie ugiętym bo tak to może ciśnienie zostać i to może powodować problem z odkręceniem

Mam nadzieję, że nie pomieszałem za bardzo

Z góry dzięki za pomoc

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja bym wymienił uszczelki podczas pierwszego serwisu. Jak któraś stara nawali kilka godzin po serwisie, to stracisz mnóstwo czasu i nerwów.

• 5 tygodni później...
Napisano

Przy każdym serwisie dampera powinno się wymienić uszczelki.

Udało mi się parę razy serwisować damper i raczej odkręcanie szło ręką.

Powietrze zawsze spuszczałem po prostu bez żadnych wymysłów i nigdy nie dostałem niczym w twarz :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...