Skocz do zawartości
  • 0

Przeskakiwanie łańcucha

Gość Tomasz

Pytanie

Gość Tomasz
Napisano

Witam wszystkich!

Mój problem związany z rowerem górskim polega na przeskakiwaniu łańcucha podczas jazdy. Problem ten pojawił się już w tamtym roku. Po prostu jadąc rowerem, naciskając na pedała łańcuch jakby ślizgał się po zębatkach, słychać zgrzyt i przy ponownym naciśnięciu na pedały problem się powtarza. Jest to dosyć niebezpieczne ponieważ stopy uciekają z pedałów i osuwają się na zewnątrz, przez co mój brat spadł kroczem na ramę. Nie znam się na sprzęcie rowerowym, jednak mając trochę wolnego czasu próbowałem go naprawić.

Na nowe zamieniłem:

- przednią zębatkę

- łańcuch

- tylną przerzutkę

Sprawdziłem czy nie są uszkodzone łożyska w przedniej ośce, jednak są one dobre. Wszystko nasmarowałem, stare części wysmarowałem jednak niestety problem nie zniknął...

Czy ktoś jest mi wstanie pomóc w rozwiązaniu tego problemu?

Proszę o pomoc, dziękuje.

Pozdrawiam Tomasz.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do tego zestawu co wymieniłeś konieczne będzie jeszcze wymiana tylnych zębatek,czyli właśnie kasety czy też wolnobiegu.Jeśli nie masz odpowiednich narzędzi,to nie poradzisz sobie z wymianą sam,dlatego najlepiej udać się z tym do serwisu bądż do dobrego sklepu z rowerami. :thumbsup:

Napisano

Też stawiam na tylną zębatkę. Ewentualnie mozliwe, że bębenek może "przepuszczać". Aha a regulowałeś przerzutkę?? Dobrze by było gdybyś dał zdjęcie stanu tylnej kasety/wolnobiegu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...