TurboSuczka Napisano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Witam mam rower firmy NorthTec Vikingstood DB 1.Chciałbym zamontować tam tarcze hamulcowe o średnicy 205-2100 mm ale nie wiem czy mogę. 2. Na tarczówkach się nie znam więc pytam; klocki hamulcowe mam w takim kształcie http://www.ceneo.pl/3789228 i czy tego rodzaju/kształtu klocki mają tylko jeden rozmiar czy jest ich kilka oraz czy by pasowały do mojego roweru bo akurat okładziny muszę wymienić bo stare maja już dwa lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mot4ba Napisano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Jeśli dobrze znalazłem informacje na temat twojego amora to max tarcza może mieć tam 160mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 1. Po co chcesz mieć w tym rowerze takie duże tarcze? 2. Klocki muszą być kompatybilne z danym modelem hamulca, tzn pasować kształtem do gniazda w zacisku, innych nie włożysz. Klocki z linka pasują do hamulców firmy avid i to do konkretnych modeli tej firmy, bo robi ona też hamulce kompatybilne z klockami innego kształtu. To że klocki z twoich promaxów wyglądają podobnie jak te nie znaczy to że będą kompatybilne (prawie na 100% nie będą) 3. Oczywiście możesz zamontować tam i tarcze 300 mm pytanie brzmi czy ten widelec zniesie to bez szwanku w co wątpię, przewidziany jest do użytkowania z tarczówkiami i tarczami maksymalnie 160 mm średnicy. Dostępne powszechnie na rynku tarcze mają średnice 160, 180 i 203 mm, ich montaż wiąże się z zakupem odpowiedniego adaptera, z uwzględnieniem tego jaka średnica tarczy będzie z przodu a jaka z tyłu, gdyż adaptery dla tarcz 203 zamontowanych z przodu będą się różnić od adapterów dla takich tarcz montowanych z tyłu. 4. Wg mnie montaż dużych tarcz to do tych spowalniaczy kompletny bezsens, bo: musisz zmienić tarcze, adaptery i kupić nowe klocki. Nowe zaciski hamulcowe hamulców tarczowych mechanicznych dobrej jakości (avid bb5 lub 7) będą być może kosztować tyle ile adaptery i nowe klocki, a wg mnie bb 5 lub 7 zatrzymają cię nawet z małymi tarczami bez najmniejszego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TurboSuczka Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Oki oki rozumiem i thx za pomoc czyli do hamulców PROMAX DC-320F znalazłem na allegro tylko takie klocki http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-promax-dsk-320-kpl-2-szt-i1668849251.html i będą one pasować ? 1. A np. o takim profilu części hamulcowej mógłbym zastosować - http://allegro.pl/klocki-paco-avid-bb5-promax-organiczne-goodbike-i1659302953.html ? 2. i mam nadzieje, że jak będę wymieniać tarcze to mogę zastosować o dowolnym kształcie falistym ale musi być rozmiar 160mm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Te klocki paco mogą pasować ale czy na pewno to nie wiem, bo nie wiem czy avid bb5 i twoje promaxy mają klocki o tym samym kształcie. Tarcze możesz zastosować każdą o średnicy 160 mm, lub każdą inną średnicę, po założeniu innego adaptera. Adapter który masz z tyłu po założeniu z przodu pozwoli zastosować tarczę 180 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TurboSuczka Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 oki thx za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.