Niedzwiedz1 Napisano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Problem jest następujący: wymieniłem zajechany napęd na nowy i mam problem z przerzucaniem z 6 na 7 czyli z zębatek 14z na 13z. Tylko z tych zębatek i tylko w tym kierunku. Co zostało niezmienione: Manetki XT, Przerzutka XT Shadow, linki i pancerze wymieniane były wczesną wiosną, więc pracowały ze starym napędem. Są czyste, linka chodzi swobodnie, hak prosty, dzwona nie było. Co zostało zmienione: kaseta Deore 11-32 => SLX 11-28 łańcuch HG73 => Connex 908 zębatki korby Deore => zębatki Deore Myślałem, że przypadłość minie jak wszystko się "ułoży", ale minęło 700km i problem jest nadal. Występuje często gdy łańcuch z przodu jest na blacie, rzadziej, ale również zauważalnie gdy jest na środkowej zębatce. Oglądałem jak to działa gdy rower jest na stojaku - przerzutka przesuwa się o jeden bieg, a łańcuch idzie sobie krzywo bez zamiaru spadnięcia na mniejszą koronkę. Zastanawiam się czy nie winna jest zbyt duża odległość między kasetą a kółkiem przerzutki - w starej kasecie w tym miejscu były zębatki 16-14, w nowej 14-13 czyli mniejsze. Bliżej kasety przerzutki przesunąć nie mogę, śrubka regulująca opasanie kasety łańcuchem jest wykręcona do końca. Po próbie wkręcenia i oddalenia przerzutki od kasety problem pojawił się na innych biegach, dlatego zacząłem obwiniać właśnie to. Macie jakiś pomysł na taką przypadłość? Warto podpiłowywać przerzutkę, żeby ją trochę przybliżyć od kasety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Spróbuj podmienić tylną przerzutkę, jeżeli masz taką możliwość. Najlepiej na coś "non shadow". Jeżeli się okaże że przy mniejszej odległości kółko-zębatka wszystko działa lepiej to można się zastanowić nad podpiłowaniem tego ogranicznika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 W przerzutce jest śruba regulacyjna do ustawiania odległości od kasety, czy jej zakres już się skończył ? Przerzutka XT z kasetą SLX powinny dać się ustawić bez żadnego piłowania, chyba, że rower to jakiś wynalazek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Mi kiedys jeden z forumowiczów doradził, aby przerzuke shadow lekko odkręcic od haka. Tak też uczyniłem i nagle wszystko zaczęło pracować jak marzenie. Ale dopiero zmiana haka w ramie na nowy sprawiła, że bz żadnych ceregieli wszytsko juz działa jak należy. Takze problem może być z lekkim niedopasowaniem położenia przerzutki względem kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Za kilka dni (czytaj po sesji) zabiorę bratu alivio i sprawdzę jak działa. W przerzutce jest śruba regulacyjna do ustawiania odległości od kasety, czy jej zakres już się skończył ? Przerzutka XT z kasetą SLX powinny dać się ustawić bez żadnego piłowania, chyba, że rower to jakiś wynalazek Wykręcona na maksa, przerzutki nie da się już przysunąć bliżej kasety. Rower jak najbardziej typowy - rama Author Kinetic (czyli Traction w innym malowaniu) 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Zrób jakieś zdjęcie , jak to wygląda (odległość kółko przerzutki/ kaseta). PS Jeśli już coś chcesz szlifować, to raczej hak przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 @ up Ja też bym stawiał na hak. Nie wiem co jest grane, ale Shadow wymagają naprawdę idealnie równego haka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Zrób jakieś zdjęcie , jak to wygląda (odległość kółko przerzutki/ kaseta). Dopiero teraz bo dopiero udało mi się doprosić o zwrot aparatu Przerzutka ustawiona na 14z (6 bieg): 1 2 Przerzutka ustawiona na 13z (7 bieg): 3 4 Przerzutka ustawiona na 13z, łańcuch na 14z: 5 Jak dla mnie wygląda normalnie, we wtorek pobawię się w podpiłowanie haka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berkas97 Napisano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Może rzeczywiście jest to kwestia regulacji? Czasami też tak mam, wystarczy lekkie popuszczenie linki i jest dobrze. P.S. Piękne połączenie Crank Brothers z Shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Piękne połączenie Crank Brothers z Shimano Hmm? Pedały Shimano 520 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Na zdjęciach wszystko jest w porządku. Może kup nowy hak, wydasz na niego jakieś 30-35 zł, to popularny model. U mnie po zmianie z pozornie równego haka wszelkie problemy jak ręką odjął. Mam taki sam hak w swojej ramie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Podpiłowałem trochę hak, zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Moja autopsja z nieprecyzyjną zmianą biegów wskazuję na następujące problemy: - brudna przerzutka - zasyfione pancerze - wyciągnięty łańcuch Wyeliminowanie jednego z powyższych problemów zawsze przynosił oczekiwany rezultat. Aktualnie jestem posiadaczem przerzutki Shimano XTR RD-M970 SGS, kasety XT i łańcucha Connex 908. Jako nowy, napęd pracował celująco. Po drodze poszło parę konserwacji, ale przed ostatnią zauważyłem problemy ze zmianą biegów, wykluczyłem pancerze oraz przerzutkę. Więc zostało sprawdzić wyciągnięcie łańcucha metodą 2 z linku: http://www.forumszosowe.org/viewtopic.php?t=4458&postdays=0&postorder=asc&start=0 , pomiar wskazuję u mnie na 133,46mm po przejechaniu 2500km. Co wskazywało by na to, że łańcuch został wyciągnięty prawie o 1% już. Kiedyś podobną sytuację miałem z łańcuchem C9 który skończył swój żywot na 6 tyś i przez ostatnie 500 km żywotności borykałem się z prawidłowym wyregulowaniem przerzutki. Po zmianie łańcucha na nowy wówczas HG73 problem zmiany biegów zniknął. Posiadam jeszcze awaryjnie SH-DA z niedużym wyciągnięciem, którego sprawdzę i jeśli okaże się, że to pomogło to Connexa odstawię na półkę, a jednocześnie będę mógł stwierdzić, że łańcuchy connexa są gorsze od sh. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 jezdzilem na 3 lancuchach connexa 908, teraz mam 3 lanchuchy shimano xtr i zdecydowanie shimano sie mniej rozciaga... ale za to wippermann robie wedlug mnie jedne z najlepszych spinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 - brudna przerzutka - zasyfione pancerze - wyciągnięty łańcuch Przerzutka i pancerze czyste. Łańcuch ma teraz 800coś km więc raczej nie powinien się wyciągnąć zbytnio. Zastanawiałem się czy jeździć na jednym czy na dwóch, więc chyba mam odpowiedź - skoczę do rowerowego po jakieś HG53 i będę porównywał, który lepiej działa i mniej się rozciąga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 dlugosc lancucha odpowiednio dobrales przechodzac z kasety 11-32 na 11-28 (powinien byc krotszy)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Zmiana na mniej wyciągnięty łańcuch Sh DA wniósł oczekiwane zmiany, napęd działa bezszelestnie ! Connex tym samym ląduję do pudełeczka na półeczkę Następnym testem będzie najwyższy model Srama według paru sprzedawców sklepów rowerowych będzie on "ponoć" najlepszy, chciałbym złamać ten stereotyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Też mam problem z precyzyjnym działaniem tylnej przerzutki, to podłącze się do tematu Napęd to: przerzutka SLX, manetki Deore, kaseta HG50 9rz., łańcuch HG53 i HG73. Problem jest identyczny, łańcuch nie chce spadać z 6 na 7 (16z. na 14z.). Rower jest prawie nowy, ma przejechane niecałe 1300km, więc brudne pancerze itp. odpadają, problem występował chyba od nowości (dokładnie nie pamiętam). Dodatkowo ostatnio przemieliłem trochę gałęzi tylnym kołem i przerzutka zaczęła wariować, potrzebna była regulacja od nowa, najprawdopodobniej zahaczyłem ostatnim odcinkiem pancerza bo jest za długi Teraz przerzutki nie da się idealnie wyregulować, pracuje mało precyzyjnie właśnie na mniejszych zębatkach, jakoś od 5 (18z.) w dól, na najmniejszą nie przerzuca prawie wcale. Próbowałem już różnych korekt. Na oko hak i przerzutka są proste, pewnie by się przydało ściągnąć hak i sprawdzić na czymś płaskim. Gdzie jeszcze może być problem? Dodam, że przy zakładaniu nowego łańcucha HG73 skróciłem go na taką samą długość jak poprzedni i zauważyłem, że jak założę go na największy blat z przodu i największą koronkę z tyłu omijając przerzutkę zostaje jakieś 3 i pół ogniwa (jest taka metoda, że powinny zostać 2). Ale wg innych metod długość jest chyba OK. Aha, ostatnio zmieniłem też korbę z M442 na Deore M-590, ale to chyba nie ma znaczenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Podpiłowałem trochę hak, zobaczymy co z tego wyjdzie. Niby jakaś tam poprawa jest, ale bez szału, ciągle zdarza się brak reakcji przerzutki na zmianę na manetce. dlugosc lancucha odpowiednio dobrales przechodzac z kasety 11-32 na 11-28 (powinien byc krotszy)? Dobrałem tak, żeby na przełożeniu 22/11 wózek przerzutki był ustawiony na płasko, a łańcuch nie zwisał, czyli wynikałoby, że długość łańcucha jest taka sama. Na pewno powinien być krótszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Przy przejściu z kasety 32 na 28 nic nie trzeba skracać. Wózek przerzutki ustawi napięcie łańcucha. Chyba, że wraz z przejściem na mniejszą kasetę zmieniłeś przerzutkę z SGS na GS. Wtedy oczywiście łańcuch skracamy. Zasadniczo powinno być tak aby na 22/11 łańcuch był lekko napięty, a na 44/32 wózek przerzutki był wstanie to objąć. Blat 42 i kaseta 11-32 - wózek GS Blat 44 i kaseta 11-28 - wózek GS Blat 44 i kaseta 11-32 - wózek SGS (GS wejdzie, ale obejmie maksymalnie koronkę 30). Blat 44 i kaseta 11-34 - wózek SGS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 7 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Ciekawostka przyrodnicza: po zmianie Connex'a na Shimano HG53 problem opisany w pierwszym poście zniknął jak ręką odjął, precyzja zmiany biegów znacznie lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 7 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Czyli jedno z prostszych i tańszych rozwiązań, aż dziw że nikt na to nie wpadł. Żadne tam zmiany przerzutek, szlifowanie czy prostowanie haka albo zmiana ilości ogniw łańcucha. Wystarczył "kompatybilniejszy" łańcuch. U mnie tam nie widać specjalnej różnicy w zmianie biegów na łańcuchu hg40 czy connexie 808 (kaseta 11-28), ale jak widać coś jest na rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 7 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 U mnie widzisz kolego niedźwiedziu tak samo z connexa 908 na XTRa ...ale nowy connex pracował idealnie, wynikiem złej precyzji działania u mnie to 1% zużycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukai Napisano 14 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Mili Państwo, a ja wyczytałem w katalogu shimano z 2011, że kaseta CS HG80-9 11-28, jak i CS-HG61-9 11-28 nie jest kompatybilna z przerzutkami : shadow - RD-M772, RD-M662, RD-M592, plus RD-M771,RD-M 770. Tabela pokazuje ze pasuje do : RD-M810,RD-T661,RD-M591,RDM-430. Ja zakupiłem sobie wlasnie kasete CS-HG61-9 11-28 i nowy lancuch accenta 903. zaloze sprawdze jak to wszystko działa na przerzutce deore Rd-M591. Zmiana ta podytkotwana jest problemami z ustawieniem XT shadow, gdzie mialem kasete 11-32. Xt chodziło ładnie przez ponad rok, ale po powrocnie z nad morza, + przewozenie roweru w pociągu pewnie sie coś wygięło i za cholere nie moge ustawic tego xt. Wrocilem do starej deore i jak reką odjął . Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 14 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Dziwna sprawa. ja korzystam z tego Connexa 908 i przerzutki xtr shadow, jednak problemów żadnych nie ma. Aczkolwiek muszę przyznać, że jeden z dwóch łańcuchów 908 rozciągnął się już po 600km. Objawiało się to chrobotaniem w napędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.