Skocz do zawartości

[Precyzja zmiany biegów] pogorszenie po wymianie kasety na SLX i łańcucha na Connex'a

Niedzwiedz1

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest następujący: wymieniłem zajechany napęd na nowy i mam problem z przerzucaniem z 6 na 7 czyli z zębatek 14z na 13z. Tylko z tych zębatek i tylko w tym kierunku.

Co zostało niezmienione:

Manetki XT, Przerzutka XT Shadow, linki i pancerze wymieniane były wczesną wiosną, więc pracowały ze starym napędem. Są czyste, linka chodzi swobodnie, hak prosty, dzwona nie było.

Co zostało zmienione:

kaseta Deore 11-32 => SLX 11-28

łańcuch HG73 => Connex 908

zębatki korby Deore => zębatki Deore

Myślałem, że przypadłość minie jak wszystko się "ułoży", ale minęło 700km i problem jest nadal. Występuje często gdy łańcuch z przodu jest na blacie, rzadziej, ale również zauważalnie gdy jest na środkowej zębatce. Oglądałem jak to działa gdy rower jest na stojaku - przerzutka przesuwa się o jeden bieg, a łańcuch idzie sobie krzywo bez zamiaru spadnięcia na mniejszą koronkę. Zastanawiam się czy nie winna jest zbyt duża odległość między kasetą a kółkiem przerzutki - w starej kasecie w tym miejscu były zębatki 16-14, w nowej 14-13 czyli mniejsze. Bliżej kasety przerzutki przesunąć nie mogę, śrubka regulująca opasanie kasety łańcuchem jest wykręcona do końca. Po próbie wkręcenia i oddalenia przerzutki od kasety problem pojawił się na innych biegach, dlatego zacząłem obwiniać właśnie to.

Macie jakiś pomysł na taką przypadłość? Warto podpiłowywać przerzutkę, żeby ją trochę przybliżyć od kasety?

Spróbuj podmienić tylną przerzutkę, jeżeli masz taką możliwość. Najlepiej na coś "non shadow".

Jeżeli się okaże że przy mniejszej odległości kółko-zębatka wszystko działa lepiej to można się zastanowić nad podpiłowaniem tego ogranicznika.

Mi kiedys jeden z forumowiczów doradził, aby przerzuke shadow lekko odkręcic od haka. Tak też uczyniłem i nagle wszystko zaczęło pracować jak marzenie. Ale dopiero zmiana haka w ramie na nowy sprawiła, że bz żadnych ceregieli wszytsko juz działa jak należy. Takze problem może być z lekkim niedopasowaniem położenia przerzutki względem kasety.

Za kilka dni (czytaj po sesji) zabiorę bratu alivio i sprawdzę jak działa.

W przerzutce jest śruba regulacyjna do ustawiania odległości od kasety, czy jej zakres już się skończył ?

Przerzutka XT z kasetą SLX powinny dać się ustawić bez żadnego piłowania, chyba, że rower to jakiś wynalazek

Wykręcona na maksa, przerzutki nie da się już przysunąć bliżej kasety.

Rower jak najbardziej typowy - rama Author Kinetic (czyli Traction w innym malowaniu) 2006

Zrób jakieś zdjęcie , jak to wygląda (odległość kółko przerzutki/ kaseta).

Dopiero teraz bo dopiero udało mi się doprosić o zwrot aparatu <_<

Przerzutka ustawiona na 14z (6 bieg):

1 2

Przerzutka ustawiona na 13z (7 bieg):

3 4

Przerzutka ustawiona na 13z, łańcuch na 14z:

5

Jak dla mnie wygląda normalnie, we wtorek pobawię się w podpiłowanie haka.

Moja autopsja z nieprecyzyjną zmianą biegów wskazuję na następujące problemy:

- brudna przerzutka

- zasyfione pancerze

- wyciągnięty łańcuch

Wyeliminowanie jednego z powyższych problemów zawsze przynosił oczekiwany rezultat.

Aktualnie jestem posiadaczem przerzutki Shimano XTR RD-M970 SGS, kasety XT i łańcucha Connex 908. Jako nowy, napęd pracował celująco. Po drodze poszło parę konserwacji, ale przed ostatnią zauważyłem problemy ze zmianą biegów, wykluczyłem pancerze oraz przerzutkę. Więc zostało sprawdzić wyciągnięcie łańcucha metodą 2 z linku: http://www.forumszosowe.org/viewtopic.php?t=4458&postdays=0&postorder=asc&start=0 , pomiar wskazuję u mnie na 133,46mm po przejechaniu 2500km. Co wskazywało by na to, że łańcuch został wyciągnięty prawie o 1% już. Kiedyś podobną sytuację miałem z łańcuchem C9 który skończył swój żywot na 6 tyś i przez ostatnie 500 km żywotności borykałem się z prawidłowym wyregulowaniem przerzutki. Po zmianie łańcucha na nowy wówczas HG73 problem zmiany biegów zniknął.

Posiadam jeszcze awaryjnie SH-DA z niedużym wyciągnięciem, którego sprawdzę i jeśli okaże się, że to pomogło to Connexa odstawię na półkę, a jednocześnie będę mógł stwierdzić, że łańcuchy connexa są gorsze od sh.

Pozdrawiam

- brudna przerzutka

- zasyfione pancerze

- wyciągnięty łańcuch

Przerzutka i pancerze czyste. Łańcuch ma teraz 800coś km więc raczej nie powinien się wyciągnąć zbytnio. Zastanawiałem się czy jeździć na jednym czy na dwóch, więc chyba mam odpowiedź - skoczę do rowerowego po jakieś HG53 i będę porównywał, który lepiej działa i mniej się rozciąga.

Zmiana na mniej wyciągnięty łańcuch Sh DA wniósł oczekiwane zmiany, napęd działa bezszelestnie ! Connex tym samym ląduję do pudełeczka na półeczkę ;) Następnym testem będzie najwyższy model Srama według paru sprzedawców sklepów rowerowych będzie on "ponoć" najlepszy, chciałbym złamać ten stereotyp.

Też mam problem z precyzyjnym działaniem tylnej przerzutki, to podłącze się do tematu :)

Napęd to: przerzutka SLX, manetki Deore, kaseta HG50 9rz., łańcuch HG53 i HG73.

Problem jest identyczny, łańcuch nie chce spadać z 6 na 7 (16z. na 14z.). Rower jest prawie nowy, ma przejechane niecałe 1300km, więc brudne pancerze itp. odpadają, problem występował chyba od nowości (dokładnie nie pamiętam). Dodatkowo ostatnio przemieliłem trochę gałęzi tylnym kołem i przerzutka zaczęła wariować, potrzebna była regulacja od nowa, najprawdopodobniej zahaczyłem ostatnim odcinkiem pancerza bo jest za długi :wallbash: Teraz przerzutki nie da się idealnie wyregulować, pracuje mało precyzyjnie właśnie na mniejszych zębatkach, jakoś od 5 (18z.) w dól, na najmniejszą nie przerzuca prawie wcale. Próbowałem już różnych korekt. Na oko hak i przerzutka są proste, pewnie by się przydało ściągnąć hak i sprawdzić na czymś płaskim.

Gdzie jeszcze może być problem?

Dodam, że przy zakładaniu nowego łańcucha HG73 skróciłem go na taką samą długość jak poprzedni i zauważyłem, że jak założę go na największy blat z przodu i największą koronkę z tyłu omijając przerzutkę zostaje jakieś 3 i pół ogniwa (jest taka metoda, że powinny zostać 2). Ale wg innych metod długość jest chyba OK.

Aha, ostatnio zmieniłem też korbę z M442 na Deore M-590, ale to chyba nie ma znaczenia...

Podpiłowałem trochę hak, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Niby jakaś tam poprawa jest, ale bez szału, ciągle zdarza się brak reakcji przerzutki na zmianę na manetce.

dlugosc lancucha odpowiednio dobrales przechodzac z kasety 11-32 na 11-28 (powinien byc krotszy)?

Dobrałem tak, żeby na przełożeniu 22/11 wózek przerzutki był ustawiony na płasko, a łańcuch nie zwisał, czyli wynikałoby, że długość łańcucha jest taka sama. Na pewno powinien być krótszy?

Przy przejściu z kasety 32 na 28 nic nie trzeba skracać. Wózek przerzutki ustawi napięcie łańcucha. Chyba, że wraz z przejściem na mniejszą kasetę zmieniłeś przerzutkę z SGS na GS. Wtedy oczywiście łańcuch skracamy. Zasadniczo powinno być tak aby na 22/11 łańcuch był lekko napięty, a na 44/32 wózek przerzutki był wstanie to objąć.

Blat 42 i kaseta 11-32 - wózek GS

Blat 44 i kaseta 11-28 - wózek GS

Blat 44 i kaseta 11-32 - wózek SGS (GS wejdzie, ale obejmie maksymalnie koronkę 30).

Blat 44 i kaseta 11-34 - wózek SGS

• 2 tygodnie później...

Czyli jedno z prostszych i tańszych rozwiązań, aż dziw że nikt na to nie wpadł. Żadne tam zmiany przerzutek, szlifowanie czy prostowanie haka albo zmiana ilości ogniw łańcucha. Wystarczył "kompatybilniejszy" łańcuch.

U mnie tam nie widać specjalnej różnicy w zmianie biegów na łańcuchu hg40 czy connexie 808 (kaseta 11-28), ale jak widać coś jest na rzeczy.

Mili Państwo, a ja wyczytałem w katalogu shimano z 2011, że kaseta CS HG80-9 11-28, jak i CS-HG61-9 11-28 nie jest kompatybilna z przerzutkami :

shadow - RD-M772, RD-M662, RD-M592, plus RD-M771,RD-M 770.

Tabela pokazuje ze pasuje do : RD-M810,RD-T661,RD-M591,RDM-430.

Ja zakupiłem sobie wlasnie kasete CS-HG61-9 11-28 i nowy lancuch accenta 903. zaloze sprawdze jak to wszystko działa na przerzutce deore Rd-M591. Zmiana ta podytkotwana jest problemami z ustawieniem XT shadow, gdzie mialem kasete 11-32. Xt chodziło ładnie przez ponad rok, ale po powrocnie z nad morza, + przewozenie roweru w pociągu pewnie sie coś wygięło i za cholere nie moge ustawic tego xt. Wrocilem do starej deore i jak reką odjął .

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...