malheureux Napisano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Witam wszystkich serdecznie. Dzisiaj jak jechałam, zaczęło mi coś stukać. Albo w pedałach, albo w suporcie, ale okazało się, że to suport, na korbie jest lekki luz. Pytanie jest takie, co mam teraz zrobić, gdyż nie wiem co z tym fantem zrobić. Nie wiem jak to nasmarować, ani ewentualnie jaki kupić nowy suport, bo nie wiem jaki jest ten mój, jaka długość ani nic takiego. Korba to też jakaś bliżej niezidentyfikowana. Myślę, że z nasmarowanie czy wymienieniem łożysk nie było by takiego wielkiego problemu, bo mogę liczyć na pomoc innych osób, ale czy jest sens? Czy po krótkim czasie znów się nie popsuje? Bo czytałam przed chwilą na forach i ktoś pisał, że po nasmarowaniu po 200 km znów było stukanie. Proszę o pomoc i wyrozumiałość, gdyż akurat w tym temacie jestem zielona. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Devis Napisano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Na korbie luz. Ale tylko na jednej czy na obydwu? Ja miałem tak że stukał jakby pedał też myślałem że to suport, później okazało się że właśnie było niedokręcone lewe ramię. Sprawdź jak rower stoi, poruszaj lewym ramionem później prawym, jeśli jest luz to dokręć, stukanie powinno ustać, ewentualnie niedokręcony pedał lub luz na nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tooo Napisano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Witaj Malheureuse:) Potrzymaj rower i niech ktos co ma pare w lapach porusza korbami, pedalami, rama, widelcem, rura podsiadlowa i moze zidentyfikujesz zrodlo. Czesto wystarczy dokrecic korby (najlepiej na smar). W warsztacie, lub u kumatego kolegi demontaz suportu, diagnoza i smarowanie lub wymiana to pol godzinki i jestes heureuse tooo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malheureux Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Luz jest na dwóch ramionach korby. Pedały to nie są na pewno, gdyż przełożyłam inne pedały i stukanie jest nadal. Myślę, że to nie wina tego, że są niedokręcone, bo nigdy nie były odkręcane. Ten suport ma przejechane blisko 4000 km, więc myślę, że po prostu się zużył. Stukanie ewidentnie słychać właśnie z okolic korby. Jak zakręcę korbą podnosząc tylne koło, to stukania nie ma, podobnie jest z kręceniem do tyłu. Stuka tylko gdy jadę, chociaż nie za każdym razem, ale jak wstanę na pedały to stuka za każdym naciśnięciem na pedał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 16 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Jest to wina suportu. Najlepiej wymień go np. TAKI. Szerokość u Ciebie powinna być 68 mm (w większości serwisowanych rowerów taki miałem), natomiast co do długości ośki to już powinnaś sama zmierzyć. Mierzysz to mniej/więcej od miejsca gdzie się kończą korby, odejmując z 5 mm po każdej stronie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malheureux Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Nie bardzo rozumiem jak to zmierzyć, ale lepiej jak mi wytłumaczysz jak go zmierzyć po zdjęciu z mufy Co do tego suportu co pokazałeś, to możliwe, że u mnie jest nawet taki sam, bo widać te ząbeczki, chyba, że w wielu/wszystkich modelach takie są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 16 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 We wszystkich modelach są takie ząbki. Musisz zmierzyć wymiar D = 110 - 130 mm, d = 68 mm lub 71 mm. Znając te wymiary możesz zamawiać nowy suport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malheureux Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Ok, już teraz rozumiem wszystko. Jutro będziemy go zdejmować, jakby coś to będę pytać jeszcze. Dzięki za pomoc Jeszcze mam takie pytanko. U mnie w tym suporcie co mam teraz, to on trochę wystaje z mufy, ten gwint. Czy to normalne? Z lewej strony tak ok. 2 mm, a z prawej 3, może nawet 4 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 17 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Tak, zdarza się, że trochę gwint wystaje z mufy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malheureux Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Już mam wymieniony suport, już przejechałam z nim 35 km i jest ok Mam suport Neco. Dziękuję za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
approks Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Widze ze mnie takze czeka wymiana suportu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.