kugu Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 Witam was serdecznie mam do was dość nietypowe pytanie... Posiadam ramę którą sam projektowałem i została dla mnie wykonana to sztywniak zakupiłem okazyjnie w idealnym stanie RST delte XL podobno 127 cm skoku Co zrobiłem,,, 1.Rozebrałem 2.Zmienilem sprężyny 3.Wyciągnołem zupełnie zderzaki (miedzy sprezynami) 4.Wlalem olej Rezultat? Chodzi przepięknie nie dobija mięko wyłapuje wszelkie nierówności ale... Czasami skacze (Haczy) zacina się delikatnie .. Dlaczego?? jak można się tego pozbyć?? (jednak to nie stanowi powaznego problemu... Najwazniejsze jest dla mnie jak ko podnieść i nie chodzi mi o skok bo to już niby mam ale... chodzi mi o wysunięcie goleni oczywiscie w granicach rozsądku wiem ile moge je wysunac ale nie wiem dokladnie jak dolaczam zdjecie tych igiel na dole z gumkami ktore przykreca sie srubkami w amorortyzatorze od dolu o to zdjecie http://www.rower.com/images/porady/tuning-rst-delta-hl-hi-5/lagi.jpg jednak one sa krotkie ... jak moge co moge zastosowac aby wysunac golenie i podniesc amortyzator rower z przodu aby moja geometria sie poprawila ?? proszę o pomoc to dość pilne ... z góry dziekuje za wszelka szybka pomoc
qrvich Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 Taaa podnoś bardziej, tylko potem nie płacz, że po miesiącu masz luzy. To za mało sztywny amorek do takich przeróbek. Wiem bo miałem
kugu Napisano 15 Czerwca 2011 Autor Napisano 15 Czerwca 2011 jazda czysto rekraacyjna ... tzn pod kraweznik go wprowadzam nie wjezdzam... rower typowo ladnie malowany pokazowy tzw lans... prosze brac pod to poprawke przepraszam za niescislosc... tylko jak go podniesc prosze o bardziej sprecyzowane porady a nie szydzenie iz robie glupote poniewaz zdaje sobie sprawe z czym wiaze sie jaka kolwiek ingerencja
qrvich Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 Ja nie szydzę, tylko uzmysławiam Ci, że to kiepski pomysł, który może skończyć się przedwczesną śmiercią amorka. Ale jeśli to totalna rekreacja, to swego czasu kombinowało się właśnie z tymi gumkami na szpilkach. Nie pamiętam teraz dokładnie, ale wydaje mi się, że tam były dwie pary takich gumko-podkładek. Wyjęcie jednej z nich skutkowało gorszym tłumieniem odbicia, ale wysuwało amorek o ten centymetr.
tobo Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 Być może (gdybam bo nigdy nie widziałem tego cuda w środku) rozciągając widelec spowodowałeś wysunięcie goleni górnych z dolnych ślizgów lub golenie stykają się krawędziami ze ślizgami i nie trafiając w ich gniazda powstaje to haczenie. Widelec da się rozciągnąc tylko na tyle mocno na ile głęboko da się wsunąć tłoczyska do dna górnych goleni. Oznacza to zazwyczaj wyjęcie zderzaków i założenie ich powyżej ograniczników ruchu tłoczysk lub założenie dłuższych spręzyn by zlikwidować powstałą w ten sposób pustą przestrzeń.
qrvich Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 Ja nie szydzę, tylko uzmysławiam Ci, że to kiepski pomysł, który może skończyć się przedwczesną śmiercią amorka. Ale jeśli to totalna rekreacja, to swego czasu kombinowało się właśnie z tymi gumkami na szpilkach. Nie pamiętam teraz dokładnie, ale wydaje mi się, że tam były dwie pary takich gumko-podkładek. Wyjęcie jednej z nich skutkowało gorszym tłumieniem odbicia, ale wysuwało amorek o ten centymetr. Już pamiętam - jeden komplet gumek na "zewnątrz" od strony dolnych lag, na końcach szpilek, drugi komplet wewnątrz górnych, pod sprężynami. Jedne odpowiadają pośrednio za tłumienie dobicia, drugie odbicia. Nie pamiętam dokładnie, co trzeba było robić, ale po tych hasłach może coś znajdziesz, np. na forum dh-zone.
kugu Napisano 15 Czerwca 2011 Autor Napisano 15 Czerwca 2011 tylko te szpile sa w ladze i są zablokowane co powoduje brak mozliwoscie dalszego ich wysuniecia... zmienilem sprezyny na dluzsze zalalem olejem itd ale wlasnie te szpilki dzialaja na zasadzie tloka ... amortyzator dziala wlasnie dlatego ze te szpilki wchodza w cala golen z tad problem z wysunieciem goleni do granicy mozliwosci... czy moze na koncach tych szpil podkladki ? tuleje ?
kugu Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Napisano 16 Czerwca 2011 CZY TE GOLENIE BEDA PASOWAĆ ?? http://allegro.pl/gorne-golenie-marzocchi-super-t-2003-i1662985656.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.