wicz Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 Witam. Mam z przodu przerzutkę Shimano Altus mocowaną do suportu Po wymianie korby na Shimano Alivio FC-M410 42 zęby (wcześniej miałem Santour 42zęby) prowadnik przerzutki obciera o największą tarczę. Czy da się i ewentualnie jak podnieść ten prowadnik aby to wyregulować? Przy okazji zauważyłem że trochę brakuję aby prowadnik wychylił się na zewnątrz aby wrzucić najszybszy bieg. I teraz czy da się to jakoś wyregulować? (śrubką nastawione na max wychylenie) Czy po prostu kupiłem zły mechanizm korbowy? I najlepiej by było wymienić przy okazji suport na krótszy? I ostatnie pytanie, czy taki okrągły plastyczek co jest przy najmniejszej tarczy przy korbach to trzeba zdemontować czy montuje się razem z nim? Wydaję mi się że korby są złe do za długiego suportu i prowadnik nie łapie największej tarczy w najwyższym swoim położeniu i dlatego obciera( bo na koniec wychyłu na zewnątrz trochę opada) ale pytam bo chcę się upewnić. Ewentualnie proszę o radę co najlepiej wymienić. Sorry że trochę zagmatwane.
Royalonzo21 Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 Twoje podejrzenia prawdopodobnie są słuszne, powodem może być suport ze zbyt szerokim wałkiem.
wicz Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Napisano 17 Czerwca 2011 No to jeśli ktoś się orientuję, niech napiszę chociaż czy taka przerzutka mocowana do suportu da się regulować "góra/dół"? a jeśli tak to jak? I przy okazji, jak długi suport do korby Alivio FC-M410?
lgplay Napisano 17 Czerwca 2011 Napisano 17 Czerwca 2011 http://www.forumrowerowe.org/topic/92914-korbazbyt-odsunieta-od-ramy/ a plastik zostaw jest po to żeby łańcuch nie wpadł między ramę a korbę i z konsekwencji nie zakleszczył się między nimi.
wicz Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Napisano 28 Czerwca 2011 Muszę więc kupić suport 113mm. Znalazłęm taki: shimano bb-un26. I tu mam jeszcze jedno pytanie, bo występuje on z mufą 68 i 73mm. Który mam wybrać? Czy może to bez znaczenia? Zmierzyłem na rowerze swój stary suport i wydaję mi się że ma 73mm.
wicz Napisano 9 Lipca 2011 Autor Napisano 9 Lipca 2011 Kupiłem suport 113/68 taki jaki radzili do korby Alivio FC-M410, lecz nadal nie mogę wyregulować przedniej przerzutki. Nie mogę wrzucić najszybszego biegu, bo prowadnik nie wychyla się tak daleko. Może trza było kupić suport 110mm? Jeśli ma ktoś o tym pojęcie, bardzo proszę o radę.
diablinadali Napisano 28 Lipca 2011 Napisano 28 Lipca 2011 Witam, podłączam się do tematu, bo widzę, że kolega miał podobny problem. Zatem: Jakiś czas temu stwierdziłem, że pora skręcić coś lepszego (lepszego niż Delta dynamic). Kupiłem ramę Accent El Nino 19" i właściwie to niemal wszystkie części nowe. I takim sposobem dotarłem do przedniej przerzutki. Otóż kupiłem Shimano Altus i podczas montażu zauważyłem, że nie łapie blatu. Wogóle nie sięga trzeciego przełożenia korby pomimo regulacji linki i śrubek. Myślałem, że może suport jest źle dobrany (za długa oś), ale jest w standardzie 113mm i pasuje do korby jak ulał (Sr Suntour XCR), choć przyznaję, że musiałem się trochę namęczyć żeby ją odpowiednio na oś docisnąć. Sprawdziłem pojemność i linię łańcucha. Pojemność idealna (korba 42/32/22 = 20T). Linia łańcucha... tu jest problem, bo według danych korba ma 48 a przerzutka jest przystosowana do linii 47,5/50, więc jak nic powinno być idealnie, a tak nie jest. Kaseta 7-rzędowa 11-28. Co więcej ustawiając przerzutkę tak, aby dobrze pracowała na dwójce, to zrzucając ją na niższe przełożenie, przy 1-5 do 1-3 łańcuch jeździ po dolnej części prowadnika. Logiczne - trzeba przerzutkę przesunąć niżej na rurze. Przesuwając ją niżej za żadne skarby świata już nie wskoczy na trójkę z przodu bo uderza o bok blatu - czyli jest za nisko. Nie da się jej ustawić tak aby było dobrze. Wniosek? Jeździ po prowadniku ze względu na inną geometrię ramy niż jest to przewidziane dla przerzutki (66-69 stopni przerzutka, 73 stopnie kąt nachylenia rury podsiodłowej). Dla jasności link z geometrią ramy: http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1 i klik na geometrię. Jeśli macie jakieś podpowiedzi to chętnie skorzystam. Możecie podać jakieś sprawdzone przerzutki, które już na spokojnie będę mógł zamontować i obsłużą wszystko bez problemu? Spotkaliście się już z taką sytuacją? Pozdrawiam
wicz Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Napisano 28 Sierpnia 2011 Jeśli ktoś by miał podobny problem to napiszę że kupiłem suport 110mm i udało mi się to wszystko wyregulować. Metoda prób i błędów okazała się najskuteczniejsza Temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.