Skocz do zawartości

[Przerzutka] Shimano Altus - problem z regulacją

wicz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam z przodu przerzutkę Shimano Altus mocowaną do suportu Po wymianie korby na Shimano Alivio FC-M410 42 zęby (wcześniej miałem Santour 42zęby) prowadnik przerzutki obciera o największą tarczę. Czy da się i ewentualnie jak podnieść ten prowadnik aby to wyregulować?

Przy okazji zauważyłem że trochę brakuję aby prowadnik wychylił się na zewnątrz aby wrzucić najszybszy bieg. I teraz czy da się to jakoś wyregulować? (śrubką nastawione na max wychylenie)

Czy po prostu kupiłem zły mechanizm korbowy? I najlepiej by było wymienić przy okazji suport na krótszy?

I ostatnie pytanie, czy taki okrągły plastyczek co jest przy najmniejszej tarczy przy korbach to trzeba zdemontować czy montuje się razem z nim?

Wydaję mi się że korby są złe do za długiego suportu i prowadnik nie łapie największej tarczy w najwyższym swoim położeniu i dlatego obciera( bo na koniec wychyłu na zewnątrz trochę opada) ale pytam bo chcę się upewnić.

Ewentualnie proszę o radę co najlepiej wymienić.

Sorry że trochę zagmatwane.

Napisano

No to jeśli ktoś się orientuję, niech napiszę chociaż czy taka przerzutka mocowana do suportu da się regulować "góra/dół"?

a jeśli tak to jak?

I przy okazji, jak długi suport do korby Alivio FC-M410?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Muszę więc kupić suport 113mm. Znalazłęm taki: shimano bb-un26. I tu mam jeszcze jedno pytanie, bo występuje on z mufą 68 i 73mm.

Który mam wybrać? Czy może to bez znaczenia? Zmierzyłem na rowerze swój stary suport i wydaję mi się że ma 73mm.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kupiłem suport 113/68 taki jaki radzili do korby Alivio FC-M410, lecz nadal nie mogę wyregulować przedniej przerzutki.

Nie mogę wrzucić najszybszego biegu, bo prowadnik nie wychyla się tak daleko.

Może trza było kupić suport 110mm?

Jeśli ma ktoś o tym pojęcie, bardzo proszę o radę.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam,

podłączam się do tematu, bo widzę, że kolega miał podobny problem.

Zatem: Jakiś czas temu stwierdziłem, że pora skręcić coś lepszego (lepszego niż Delta dynamic). Kupiłem ramę Accent El Nino 19" i właściwie to niemal wszystkie części nowe. I takim sposobem dotarłem do przedniej przerzutki. Otóż kupiłem Shimano Altus i podczas montażu zauważyłem, że nie łapie blatu. Wogóle nie sięga trzeciego przełożenia korby pomimo regulacji linki i śrubek. Myślałem, że może suport jest źle dobrany (za długa oś), ale jest w standardzie 113mm i pasuje do korby jak ulał (Sr Suntour XCR), choć przyznaję, że musiałem się trochę namęczyć żeby ją odpowiednio na oś docisnąć. Sprawdziłem pojemność i linię łańcucha. Pojemność idealna (korba 42/32/22 = 20T). Linia łańcucha... tu jest problem, bo według danych korba ma 48 a przerzutka jest przystosowana do linii 47,5/50, więc jak nic powinno być idealnie, a tak nie jest. Kaseta 7-rzędowa 11-28. Co więcej ustawiając przerzutkę tak, aby dobrze pracowała na dwójce, to zrzucając ją na niższe przełożenie, przy 1-5 do 1-3 łańcuch jeździ po dolnej części prowadnika. Logiczne - trzeba przerzutkę przesunąć niżej na rurze. Przesuwając ją niżej za żadne skarby świata już nie wskoczy na trójkę z przodu bo uderza o bok blatu - czyli jest za nisko. Nie da się jej ustawić tak aby było dobrze. Wniosek? Jeździ po prowadniku ze względu na inną geometrię ramy niż jest to przewidziane dla przerzutki (66-69 stopni przerzutka, 73 stopnie kąt nachylenia rury podsiodłowej).

Dla jasności link z geometrią ramy: http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1 i klik na geometrię.

Jeśli macie jakieś podpowiedzi to chętnie skorzystam. Możecie podać jakieś sprawdzone przerzutki, które już na spokojnie będę mógł zamontować i obsłużą wszystko bez problemu? Spotkaliście się już z taką sytuacją?

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Jeśli ktoś by miał podobny problem to napiszę że kupiłem suport 110mm i udało mi się to wszystko wyregulować.

Metoda prób i błędów okazała się najskuteczniejsza :icon_wink:

Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...