Skocz do zawartości

[geometria] Epicon + Yukon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Po wielu poszukiwaniach chyba jednak zdecyduje się na nowego Epicona. Chciałbym jednak zapytać Was, czy przy skoku 120mm (chciałbym kupić wersje 120mm), geometria w moim yukonie bedzie ok. Czy podczas podjazdów przód roweru nie pójdzie za bardzo do góry?

geo_yukon_rincon_boulder.jpg

Druga sprawa, czy pod moje +90kg i mechaniczne hamulce (160 ew 180), skok 120mm na 30mm goleniach to nie będzie za dużo jeśli chodzi o sztywność i wytrzymałość.

Pozdrawiam

Napisano

Standardowo jest tam amortyzator 80mm?? Zmiana skoku w epiconie jest banalnie prosta, wiec będziesz mógł w prosty sposób sprawdzić jak ci się jeździ na np. 120mm. Choć ja bym został przy wysokości amortyzatora jaką zaleca producent. Epicon ma golenie 32mm i tarcze max do 180mm, także nie powinieneś mieć problemów ze sztywnością pod swoją wagą.

Napisano

Udaj się/wyślij e-mail do Gianta i zapytaj jaka jest zalecana wysokość widelca dla tej ramy (od osi do bieżni sterów), tudzież jaki jest maks. skok dla widła żeby nie zepsuł geometrii.

Napisano

Nie trzeba pytać producenta żeby wiedzieć, że każdy cm więcej to pogorszenie podjazdów.

Epicona można opuścić do 100mm, więc nie wiem w czym problem?

Problem żaden, chciałem go podnieść do 120mm :)

p.s: temat do usunięcia ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...