gosucherry Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 Witam ! Wpadłem ostatnio pomysł na złożenie roweru na mojej ramie GIANT Terrago ( rocznik 2006 ). Byłby to prosty singlespeed, po najniższej cenie. Problem w tym, że oprócz ramy mam tylko napinacz TEN oraz kierownicę, sztycę do niej oraz mostek. Czyli wychodzi, że do najprostszego roweru potrzebuję jeszcze : Koła x 2 Opony + Dętki x 2 Łańcuch Hamulec tył V-brake ( przez jakiś czas bez przedniego się obejdę ) Dźwignia hamulca Siodełko Pedały Gripy Korbę Amor na przód ( myślałem o jakiś suntourach SR czy XCT ) I tutaj prośbę kieruję do was, czy i jakie polecacie części, najlepiej z allegro ? I jeszcze jedna, ważna, jak nie najważniejsza sprawa - czy na takim rowerze będzie się dało jeździć ? Czy nie będzie to krowa, której bez przerzutek z miejsca nie ruszę ? Mam 184 i ważę z 70 kilo. Raczej jestem dość "na chodzie".
zido Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 a do czego w ogóle ma służyć ten rower? bo ramka xc, napinacz jak do dh, a piszesz jakby rower miał służyć jako miejski co do single speeda to jeśli dobierzesz odpowiednie zębatki na przód i tył nie będzie problemu z jazdą (oczywiście np po mieście, a nie po górach) i napinacz nie będzie potrzebny bo taki jaj podałeś służy do napinania łańcucha przy korbie kiedy ma sie tylną przerzutke, z przodu tylko 1 zębatke, a rower służy do skoków i zjazdów
gosucherry Napisano 15 Czerwca 2011 Autor Napisano 15 Czerwca 2011 No generalnie rower do jazdy po asfalcie, lecz także po niektórych leśnych ścieżkach. Największe skoki, które mam zamiar wykonywać to skoki z krawężnika =P Rower ma służyć do spokojnej/w miarę szybkiej jazdy. Mam do pokonania parenaście kilometrów, i po drodze są polne ścieżki ( kamieniste ) przeplatane asfaltem. Myślałem, że napinacz będzie niezbędny, bo nie wiem czy w tej ramie będzie opcja regulowania napięcia łancucha poprzez odsuwanie tak jakby koła, tak jak to było w starych rowerach. Aha ! Jaki będzie V-max takiego roweru przy takiej ramie, przy takich zębatkach które zapewniają normalną jazdę ? I czy TAKIE COŚ to dobre rozwiązanie ( jedyne ) ? I czy jak kupię TAKĄ KORBĘ i ściągnę z niej te dwie mniejsze zębatki, to będę miał już korbę pod single speeda ? Łańcuch będzie prosto się układał ?
zido Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 masz racje z napinaczem bo nie masz w tej ramie poziomych haków, ale Tobie będzie potrzebny napinacz zakładany zamiast przerzutki. te tulejki co podałeś to spoko, albo jakąś kasete starą mozesz dać. przełożenie - każdy woli co innego - myśle ze najlepiej będzie jak poeksperymentujesz z różnymi i znajdziesz najlepsze dla siebie. problemu z jazdą nie będzie - prędkośc max zależna od tego jak ciężkie przełożenie ustawisz i jak szybko potrafisz kręcić nogami korba chyba będzie ok - jak będzie napinacz to łańcuch nie musi iśc idealnie prosto bo kółeczko go naprowadzi tylko nie wiem jak będzie z rozebraniem z niej zębatek - bo górna jest na śruby, ale najmniejsza chyba nitowana Tobie będzie potrzebne coś takiego : http://allegro.pl/nowy-napinacz-ssp-11-ss-dj-single-speed-wys-0-i1657160957.html (btw mam na sprzedaż własśnie komplet do SS - reduktor do tyłu z 1 zębatką i napinacz hommade - jbc to pisz na PW
gosucherry Napisano 15 Czerwca 2011 Autor Napisano 15 Czerwca 2011 Nie ma możliwości wykorzystania tego napinacza w moim rowerze ?
zido Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 nie wiem, mozesz spróbować > tylko też nie wiem jak jest z jego mocowaniem do ramy. Na Twoim miejscu bym go sprzedał i kupił taki zakładany zamiast przerzutki, albo jakąś najtańszą przerzutke - shimano sis czy coś
gosucherry Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Napisano 16 Czerwca 2011 A w sytuacji, gdy rozmawiamy o innej ramie, mam ramę z tylnim amortyzatorem, i suport umieszczony jest pod zawiasem wahacza ? To powinno wtedy wystarczyć ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.