Skocz do zawartości

[Rower] Singlespeed na ramie Giant Terrago 2006

gosucherry

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Wpadłem ostatnio pomysł na złożenie roweru na mojej ramie GIANT Terrago ( rocznik 2006 ). Byłby to prosty singlespeed, po najniższej cenie. Problem w tym, że oprócz ramy mam tylko napinacz TEN oraz kierownicę, sztycę do niej oraz mostek. Czyli wychodzi, że do najprostszego roweru potrzebuję jeszcze :

Koła x 2

Opony + Dętki x 2

Łańcuch

Hamulec tył V-brake ( przez jakiś czas bez przedniego się obejdę )

Dźwignia hamulca

Siodełko

Pedały

Gripy

Korbę

Amor na przód ( myślałem o jakiś suntourach SR czy XCT )

I tutaj prośbę kieruję do was, czy i jakie polecacie części, najlepiej z allegro ? I jeszcze jedna, ważna, jak nie najważniejsza sprawa - czy na takim rowerze będzie się dało jeździć ? Czy nie będzie to krowa, której bez przerzutek z miejsca nie ruszę ? Mam 184 i ważę z 70 kilo. Raczej jestem dość "na chodzie".

Napisano

a do czego w ogóle ma służyć ten rower? bo ramka xc, napinacz jak do dh, a piszesz jakby rower miał służyć jako miejski ;)

co do single speeda to jeśli dobierzesz odpowiednie zębatki na przód i tył nie będzie problemu z jazdą (oczywiście np po mieście, a nie po górach) i napinacz nie będzie potrzebny bo taki jaj podałeś służy do napinania łańcucha przy korbie kiedy ma sie tylną przerzutke, z przodu tylko 1 zębatke, a rower służy do skoków i zjazdów ;)

Napisano

No generalnie rower do jazdy po asfalcie, lecz także po niektórych leśnych ścieżkach. Największe skoki, które mam zamiar wykonywać to skoki z krawężnika =P Rower ma służyć do spokojnej/w miarę szybkiej jazdy. Mam do pokonania parenaście kilometrów, i po drodze są polne ścieżki ( kamieniste ) przeplatane asfaltem. Myślałem, że napinacz będzie niezbędny, bo nie wiem czy w tej ramie będzie opcja regulowania napięcia łancucha poprzez odsuwanie tak jakby koła, tak jak to było w starych rowerach. Aha ! Jaki będzie V-max takiego roweru przy takiej ramie, przy takich zębatkach które zapewniają normalną jazdę ? I czy TAKIE COŚ to dobre rozwiązanie ( jedyne ) ? I czy jak kupię TAKĄ KORBĘ i ściągnę z niej te dwie mniejsze zębatki, to będę miał już korbę pod single speeda ? Łańcuch będzie prosto się układał ?

Napisano

masz racje z napinaczem bo nie masz w tej ramie poziomych haków, ale Tobie będzie potrzebny napinacz zakładany zamiast przerzutki.

te tulejki co podałeś to spoko, albo jakąś kasete starą mozesz dać. przełożenie - każdy woli co innego - myśle ze najlepiej będzie jak poeksperymentujesz z różnymi i znajdziesz najlepsze dla siebie. problemu z jazdą nie będzie - prędkośc max zależna od tego jak ciężkie przełożenie ustawisz i jak szybko potrafisz kręcić nogami ;)

korba chyba będzie ok - jak będzie napinacz to łańcuch nie musi iśc idealnie prosto bo kółeczko go naprowadzi ;) tylko nie wiem jak będzie z rozebraniem z niej zębatek - bo górna jest na śruby, ale najmniejsza chyba nitowana ;)

Tobie będzie potrzebne coś takiego : http://allegro.pl/nowy-napinacz-ssp-11-ss-dj-single-speed-wys-0-i1657160957.html

(btw mam na sprzedaż własśnie komplet do SS - reduktor do tyłu z 1 zębatką i napinacz hommade - jbc to pisz na PW :)

Napisano

nie wiem, mozesz spróbować > tylko też nie wiem jak jest z jego mocowaniem do ramy. Na Twoim miejscu bym go sprzedał i kupił taki zakładany zamiast przerzutki, albo jakąś najtańszą przerzutke - shimano sis czy coś ;)

Napisano

A w sytuacji, gdy rozmawiamy o innej ramie, mam ramę z tylnim amortyzatorem, i suport umieszczony jest pod zawiasem wahacza ? To powinno wtedy wystarczyć ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...