Benji Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 Witam, razem z dziewczyną posiadamy dwa rowery: Gianta GSR ALU FS Opis techniczny oraz Alpina Mont Blanc 2500 Jedyny znaleziony link ze zdjęciem i realnym opisem. Rowery używane są do jazdy po mieście (z konieczności wjeżdżanie na krawężniki itp.) oraz czasami rekreacyjnie po Parku Kampinoskim, nad jakieś jezioro, na zamki za miastem, więc no extreme. Jedyne, co w rowerach było zmieniane od kupna, to w Giancie kupiona nowa obręcz. W Giancie ostatnio pękła mi dętka w tylnym kole, jak się okazało z powodu zużytej opony, co skłoniło mnie do napisania tego posta i ulepszenia owych rowerów. Dysponuję kwotą po 400 złotych na każdy rower i oto, co chcę zrobić: Giant - mój rower, cel: zwiększenie tempa + bezpieczeństwo 1. Wymiana opony (2x 42pln - 84 Opony) [a]rower ma swoje lata, więc może warto wymienić również przednią oponę?Czy warto zainwestować i kupić droższą oponę, polecaną na forum, czy uważacie, że wystarczy jakaś tania opona z Allegro?[c]Czy rozmiar 26"x1.95, to nie są za szerokie opony na takie podróże? Lepiej może będzie zmienić na węższe opony? Jak to u Was wygląda, opłaca się taka zmiana, czy różnica 'lekkości' jazdy jest mało zauważalna? 2. Klocki hamulcowe (2x20pln - 40)- Czy różnica, między klockami za 15 a 60 złotych jest duża? Nie pędzimy z zawrotnymi prędkościami, ale jak jadę 30 km/h i przede mną wychodzą ludzie, chciałbym jednak się przed nimi zatrzymać 3. SPD + buty (ok. 300pln) - Czy są jakieś alternatywy oprócz SPD w podobnych kwotach, głównie chodzi o zwiększenie tempa jazdy. Alpina rower dziewczyny, cel: znaczne zwiększenie łatwości poruszania się, bezpieczeństwa, komfortu 1. Hamulce + klamki (50-90 pln)- są takie stare, czy wymiana na V-brake'i z górnej półki się opłaca, czy równie dobrze przy jeździe rekreacyjnej głównie, można by wymienić chociaży na takie: VBrake'i 2. Siodełko + sztyca (ok. 60-... pln) - Jaką sztycę polecacie? Najlepiej z 35cm, gdyż rama tego roweru jest nieduża i siodełko jest trochę za nisko 3. ... no i dalej nie wiem, co zmienić, żeby się wyrobić w 400pln, przerzutki (niby działają), opony na cieńsze (patrz 1c w Giant), też SPD? - pozostanie jakieś 200 pln na kolejne zakupy. A może da radę kupić lepszy rower za taką cenę, zamiast remontować ten? Trochę wątpię, ale tutaj zdam się na Was. Z góry dziękuję za odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.