Skocz do zawartości

[amortyzator] co zamiast szitowego RST Launch T8? waga lekka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

Walczę cały czas z RST Launchem (niedługo ma przyjść klucz do korków, wtedy wymienię sprężynę na bardziej miękką) ale jak wiadomo 'z gówna bicza nie ukręcisz'. O co się rozchodzi - pisałem już w innym poście, w skrócie, ważę 60kg i Lanuch to beton, nawet przy zeskokach z 20-30cm przeszkód nie ugina się. Rower to Giant Brass 2 używany w zasadzie nie tak jak producent zaleca (freeride urban, dirt, street, cokolwiek autor miał na myśli) tylko 'po swojemu' bez mega dużych hopek, raczej dropy po 20-30cm, dużo lasu z konkretnym korzeniem po drodze, jakieś leśne podjazdy, nawet zdarza się 30km ścieżką ;) (tutaj chciałbym obalić mit jakoby na takim rowerze nie dało się przejechać większych odległości, ja zrobiłem 50km i nie było z tym problemu).

Co polecacie z amorków, które by nieźle nadawały się do takiej jazdy (nie wiem jak to nazwać - freeride/enduro?) przy mojej masie? Niech ten amor pracuje a nie będzie betonem. Budżetu nie podam (ale nie chce podwajać wartości roweru), co jest najsensowniejszym wyborem za stosunkowo niewielki hajs? Jakiś przedstawiciel początku klasy średniej. Weźcie pod uwagę moją niską masę i to, że rower jest wykorzystywany bardzo amatorsko i się to nie zmieni raczej, także nie potrzebuje niezniszczalnych legend za xxxx zł.

Napisano

Duzo juz w zyciu widzialem ale z dropami 20-30cm nigdy sie nie spotkalem. Moze miales na mysli wysoki kraweznik?? Opisany styl jazdy nie podchodzi pod FR/enduro tylko XC. Do wymiany sprezyny nie potrzebujesz specjalnego klucza.

Napisano

Przepraszam za lamerstwo w używaniu nazw - po prostu się nie znam ;) Jeśli chodzi o 'dropy 20-30cm' to chodziło mi o leśne, pionowe uskoki, tam gdzie jeżdżę takie występują.

Do wymiany sprężyny w amorkach RST potrzebny jest taki kluczyk gwiazdka - trzeba odkręcić korki, nie chcę ich zniszczyć, bo jak nie uda się nic wykombinować ze sprężynami (co jest bardzo prawdopodobne) to go sprzedam.

Napisano

sam sobie zrobiłem ;) narysowałem w AutoCadzie i dałem do wycięcia plazmą (blacha nierdzewka 4mm, bardzo solidny) - czekam aż dadzą mi znać, że mogę odebrać - jak klucz wyjdzie dobrze (ciężko zwymiarować co do 0,1mm tą gwiazdkę na korku) i będzie dobrze odkręcał to będę miał na sprzedaż kilka - a jak nie chcesz czekać to http://ww2.bikekatalog.pl/2011//akcesoria/888/RST.Klucz.do.amortyzatorow/ - plastikowy, pięknie się łamie i koszt 'symboliczny' ;)

Napisano

Ja mam tak z moim lauchem RA 130mm, kupiłem już inny amor, ale przejdźmy to Rst. Kolega polecił mi żebym zmienił sprężynę na dużo miększą, a mam sprężynkę od duro djd tak więc za kilka dni zrobię tą wymianę i jak będzie to się okaże. Jak zrobię to napiszę Ci jak to wyszło. Jak masz jakąś sprężynę to próbuj. Kolega zrobił z tego prawie Rock Shox Pike (bez U-Turn) i sprzedał na allegro za 450zł. Myślę że raczej warto coś z tym zrobić.

Napisano

Właśnie dlatego kupiłem klucz, bo coś podziałam. W niedziele rozkręcam amora, sprawdzam jaka siedzi tam sprężyna (promień, długość, ilość zwojów i te parametry siłowe ;) ) i dzwonię do lokalnego producenta sprężyn co może bardziej miękkiego zaoferować - jak się uda to chętnie podzielę się wiedzą i mogę pośredniczyć w zakupie sprężyn, bo mam 'małe dojście', czyt. od producenta mogę kupować na sztuki, normalnie sprzedaje w hurtowych ilościach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...