Skocz do zawartości

[piasta] Formula Disc - luzy?

maciejski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

Mam seryjny rower Giant Brass 2 2010 - piasty (ze specyfikacji) Formula Disc. Ruszając na boki kołem przednim wyczuwam luz. Czyżby to były już luzy na piaście? Na rowerze zrobiłem dopiero z ~250km.

Napisano

W pierwszej kolejności sprawdź czy szybkozamykacz montujący koło jest zaciśnięty z odpowiednią, dość dużą, siłą.

Jeżeli nie pomoże to wtedy możesz wybrać się do serwisu (nie wiem czy podpada to pod reklamację) w celu regulacji tej piasty. Ewentualnie zrobić to samemu, to dość prosta operacja (rozkręcić, wyczyścić, nałożyć nowy smar, skręcić), opisywana wielokrotnie na forum.

Napisano

Wygląda że Formula Disc to piasta na tych badziewnych konusach - jeśli tak temat kontrowania i nastawiania odpowiedniego luzu był wałkowany 100x - wyszukiwarka. Jesli sa tam maszynówki to na wymianę firmowe SKF 6000 ZZ kosztuje 7 PLN ale dziwne by łożysko maszynowe padło po 250 km...

Unikaj na przyszłość piast typu bieżnia/konus/kulki bo to tandetny relikt przeszłosći i nic więcej.Zdałem sobie z tego sprawę dopiero gdy przez przypadek złożyłem tylne koło na Shimano. Przedtem serwis ograniczał się do kupienia raz na 10k km dwóch łożysk po 7 PLN. Does it make a difference? It does does fakin does

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...