Skocz do zawartości

[rower] Niemiecka "Ukraina" Move z 1945r

dayus

Rekomendowane odpowiedzi

Move Fahrrad 1945

Chciałem się pochwalić jaki sobie rowerek swego czasu poskładałem.

Jest to rower po dziadku. Odnowiony, ale po kosztach, czyli niekoniecznie z części dostępnych w tamtych latach,a tych współczesnych.

Koło tylne jest już aluminiowe, dynamo i lampa to taki zestawik retro z allegro.

Rower jest z 1945r.

Ma wybite numery seryjne.

Mam do niego oryginalny emblemat Move,ale jeszcze nie miałem czasu go przymocować.

Miał chyba też oryginalny hamulec cierny,ale pozostała mi po nim tylko tuleja wkręcana w przedni widelec i nic wiecej:/

Zdjęcia:

move1t.jpg

move3j.jpg

move4.jpg

Jak macie coś podobnego to się pochwalcie;)

Ładny klasyk, przydało by się jednak zmienić kola na stalowe. Fajnie że nie wszystkie stare rowery nie kończą jako ostre. Też składam coś podobnego, tyle że ja mam "nowszego" herculesa. Będzie z niego holenderka.

heh, przypatrzyłem się dokładnie, zipy też nie pasują ;)

• 2 tygodnie później...

Jestem w trakcie składania do kupy też odnowionego roweru po dziadku. Simson 1a z 1947-1949r jeszcze to sprawdzam. Jak go już złożę, to się pochwalę ;)

A już myślałem, że na Śląsku nikogo prócz mnie stare rowery nie interesują :)

Co do "Hebelbremsen" czyli hamulca, to najlepiej weź ze sobą kierownicę i wybierz się na targ staroci (np. na Szombierki w I sobotę miesiąca) albo poszukaj na allegro. Kilka razy widziałem komplet i nie kosztował dużo.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Prawda co klasyk to klasyk z duszą :rolleyes: Ładny bicykl. Sam podjąłem się przywróceniu drugiego życia mojej damce :D dużo by opowiadać ale już niedługo pojawi się on w moim garażu ;) A jak wyglądała sytuacja z piastami również wymieniłeś wraz z obręczami czy zostały ori.? Ja bardzo chciałbym zostać przy tych które były już przy rowerze czyli z Kalamitką.Miejmy nadzieje że będą się nadawać do jazdy lub na delegacje...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...