maniekk88 Napisano 13 Czerwca 2011 Napisano 13 Czerwca 2011 Witam, przymierzam się właśnie do zakupu roweru, i postanowiłem zasięgnąć fachowej opinii na forum. Zainteresował mnie taki sprzęt: Specialized Hardrock Sport Disc, http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCBkModel.jsp?spid=45759&eid=4340&menuItemId=0 . Proszę o opinie na temat tego sprzętu i jego podzespołów, czy warto? Rower ma mi służyć do turystycznych wypraw po wiejskich i leśnych bezdrożach, teren pagórkowaty, oraz do poruszania się po mieście. Z góry dziękuję za pomoc Pomyliłem link w poprzednim poście, tutaj jest link do tego modelu: http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCProduct.jsp?spid=51626&scid=1000&scname=Rowery+g%C3%B3rskie
krazen Napisano 13 Czerwca 2011 Napisano 13 Czerwca 2011 Specialized porządna firma, jednak za te pieniądze, mówiąc kolokwialnie, dupy nie urywa. Z nówek masz na przykład takiego Krossa A6 http://allegro.pl/kross-level-a6-disc-deore-slx-mega-okazja-i1656552657.html z dużo ciekawszym osprzętem. Fajnie prezentuje się też ta Merida: http://allegro.pl/merida-matts-tfs-500-i1652664126.html Napisz coś więcej o sobie żeby było wiadomo jaki rozmiar ramy.
maniekk88 Napisano 13 Czerwca 2011 Autor Napisano 13 Czerwca 2011 180cm, 90kg - rama 19' . A co do podzespołów, to co w nim jest dobre, a co niekoniecznie? Prosiłbym o podsumowanie tego osprzętu, jego słabe i mocne strony
Mlodziutki Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 Ten rower za taką kasę się nie opłaca ! Altusy przerzutki ? Za taką kasę masz meride matts tfs 100-D http://allegro.pl/rower-merida-matts-tfs-100-d-wyprzedaz-gliwice-i1647226635.html Tego ci bardziej polecę
maniekk88 Napisano 14 Czerwca 2011 Autor Napisano 14 Czerwca 2011 Ten rower za taką kasę się nie opłaca ! Altusy przerzutki ? Za taką kasę masz meride matts tfs 100-D http://allegro.pl/rower-merida-matts-tfs-100-d-wyprzedaz-gliwice-i1647226635.html Tego ci bardziej polecę Czyli słabym punktem tego roweru są przerzutki Altus, tak?
Kosma Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 bzdura, przerzutki i tak w koncu zajedziesz i wlozysz cos godnego ,a spec to spec ,a nie jakis kross czy merida. olej ich rady.
maniekk88 Napisano 14 Czerwca 2011 Autor Napisano 14 Czerwca 2011 no dzięki, ale może ktoś by się wysilił i dał bardziej wyczerpującą, podpartą konkretami odpowiedź?
krazen Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 Jeśli chcesz ten rower stopniowo ulepszać, to w tym Specialized masz dobrą ramę. Słaby w nim jest na przykład amortyzator. Hamulce tarczowe mechaniczne to też nie jest najmocniejszy punkt tego roweru. Możesz mieć ramę tak naprawdę lepszą, niż potrzebujesz, a tracić na komforcie jazdy na innych podzespołach. Jeśli chcesz odm razu mieć lepszy osprzęt, to Kross albo Merida za tą cenę cały osprzęt mają lepszy.
maniekk88 Napisano 14 Czerwca 2011 Autor Napisano 14 Czerwca 2011 Tak naprawdę dopiero zaczynam przygodę z kolarstwem, zależy mi na solidnym sprzęcie, dlatego wolę mieć najważniejsze elementy dobrej jakości i z czasem w miarę potrzeb wymieniać resztę, niż wszystko średniej klasy. Może ktoś jeszcze zechce pomóc?
marky5 Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 Chcesz szpanować ramą z logo Speca to go bierz,ale trochę słabo jest z osprzętem za tę kasę,amor też nie ciekawy,hamulce niby niezłe,ale mechaniczne.Jeśli horujesz nad nadmiar kasy i chcesz potem stopniowo wymieniać komponenty na lepsze ,to twój wybór.W tej cenie natomiast dostaniesz na pewno polską markę ze zdecydowanie lepszym osprzętem i amortyzatorem np.coś z Krossa,Unibike'a czy Arkusa.Ramy tych firm są już obecnie na wysokim poziomie i nie ma sie czego wstydzić.
maniekk88 Napisano 15 Czerwca 2011 Autor Napisano 15 Czerwca 2011 Co do amorka to zdaję sobie z tego sprawę, słyszałem już niepochlebne opinie na jego temat. Co do hamulców to podobno mogą się równać ze średniakami- hydraulikami. Czyli mankamentem jest poza tym stosunek klasa podzespołów/cena, dobrze rozumiem? Czy cena powiedzmy 1900zł byłaby dobra?
radeks23 Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 Jeśli już o markach mowa, to mam na kompie artykuł z bB gdzie w syntetyczny sposób mierzyli sztywność ram. Był tam i Kross i Spec a różnica między nimi bardzo mała. Takie testy trzeba traktować z przymrużeniem oka, ale daje to już pewien pogląd.
Rulez Napisano 16 Czerwca 2011 Napisano 16 Czerwca 2011 Jest jeszcze inna różnica, każdy rower inaczej się prowadzi, jednemu pasuje geometria Kross a innemu Spec a następnemu Scott, i nie da się tego zmienić poprzez zmianę mostka czy sztycy. Akurat mi geometria Speca bardzo pasuje, zarówno pod względem prowadzenia roweru jak pozycji na nim, wyważenia w rowerze . Owszem można kupić rower na lepszym osprzęcie, jednak nie każdy osprzęt pasuje każdemu bikerowi (ludzie maja różne preferencje) ponadto biker z "wizją" wcześniej czy później zaczyna poszukiwać ideału i zmienia amortyzator, manetki, hamulce , koła
daro77 Napisano 16 Czerwca 2011 Napisano 16 Czerwca 2011 No dokładnie, wszyscy głównie skupiają się na tym jakie graty za jaką cenę. A najważniejsze jest żeby dobrze dobrać geometrię i rozmiar ramy. Co z XT jak rower źle dobrany. Więc na tym się skup głównie. Pojeździj poprzymierzaj. Jak Ci się ten Spec pasuje to nie patrz że inne marki dają w tej cenie lepszą przerzutkę (chociaż Altus to lekkie przegięcie) Ja bym dociułał i brał tego za 3K jeśli już ma być Spec. Ale proponuję poczytać forum. W cenie ok 2K masz kilka innych propozycji, poszukaj na forum.
maniekk88 Napisano 10 Lipca 2011 Autor Napisano 10 Lipca 2011 Kupiłem ten rower. Jak na razie przejechałem nim prawie 200km. Pierwsze wrażenia: + świetna rama + bardzo dobre hamulce + dobre przerzutki tylne + wygodne siodełko - amortyzator - przednie przerzutki Uważam zakup za udany, byłem przygotowany na słabej jakości amortyzator, pewnie jako pierwszy pójdzie do wymiany. Poza tym, przy większych obciążeniach (strome podjazdy), występują czasami problemy przy wrzucaniu przedniej przerzutki na najwyższe przełożenie. Świetna, wygodna pozycja i hamulce-żylety to największe zalety tego roweru. Jestem z niego zadowolony
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.