Skocz do zawartości

[stojak serwisowy]

albion

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

poszukuję stabilnego stojaka serwisowego, rozważam zakup Topeaka, Taxa, lub Elit. Szukam czegoś do 1000zł, Park Tool niestety poza zasięgiem portfela.

Napisano

a może uchwyt park toola 650zł :whistling: --> KLIK

100-3C-350x250.jpg

i do niego zespawać stabilny stojak z odpowiednią przeciwwagą - pospawanie kilku rurek i odpowiednia przeciwwaga to na pewno mniejszy wydatek niż 350zł (tego co zostałoby po zakupie uchwytu), a na pewno będzie to bardziej solidna konstrukcja niż niejeden firmowy stojak.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam. Od 2 dni testuję stojak Topeaka Prep Stand Max. Za cenę 350zł bardzo przemyślana konstrukcja, raczej jednak do lekkich rowerów typu szosa i rowery na ramach aluminiowych, co do zamocowania na nim kotwicy z marketu miąłbym mieszane uczucia. Czas pokaże jak będzie ze stabilnością, na chwile obecną dość dobrze wydane pieniądze. Polecam.

Co do pomysłu Maniaka to z "taką lekką niepewnością" :rolleyes: podchodzę do stojaków z uchwytami mocującymi rower za wszelkiego typu rury, jakieś to mało stabilne, zwłaszcza jak się odkręca/przykręca wkład suportu, widziałem Park Toola na serwisie za ponad 1000zł i miałem niemały ubaw jak się chłopakom przewracał razem z rowerem, gdy odkręcali suport. W Topeaku, mocowanie roweru jest 10cm nad wkładem suportowym więc poprawa to stabilność.

Napisano

Stojak mojego wykonania na pewnie nie jest tak stabilny jak wspomniane tutaj, jednak ma jedną niepodważalną zaletę: cenę :icon_wink:

Koszt wytworzenia takiego stojaka to około 50 zł :thumbsup:

jeśli masz czas, odrobinę umiejętności i dostęp do spawarki, to polecam taką zabawę. Jak wspomniałem, nie nadaje się on do serwisów ale do amatorskiego majsterkowania, jak najbardziej :thumbsup:

STOJAK by detonator

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...