Skocz do zawartości

[opony i rafki] tanie i szybkie

szczwanydiplodog

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam rower marki giant, model rock, sezon 2004. Rower duuuużo jeżdżony, żadnych usterek (większych) ale teraz nadszedł czas na małą zmianę części. Otóż, szukam do tego roweru opony i rafki. Na wszystko mam przeznaczone ok.300-340zł. Nie mam więcej kasy bo muszę też zakupić kastę tylną i przerzutkę też tylną. Chcę opony tylko do asfaltu lub okazjonalnie kostka brukowa lub mocno ubita polna droga. Znajdę coś mądrego w tej cenie? Miałem już kilka tanich opon od kendy itd, mi max wystarczały na 1800km, czyli u mnie bardzo krótki czas (sezon, może czasami nie[nie tylko ja jeżdżę na nim]) ale mogą też być takie właśnie jedno sezonówki bo w tej cenie cudów nie ma. Najwięcej wytrzymały firmowe bo ok. 2tys.

Myślałem o tych oponach: http://www.probikes.pl/index.php?item=242

Ale w tedy nie dużo kasy zostaje na rafki. Pozdrawiam i z góry dzięki.

Napisano

Kup Kendy Kwest albo Khan, zależnie co się bardziej spodoba. Rozmier 1.5 powinien być optymalny bo zapewnia jeszcze jako taki komfort. Im węższa opona tym wyższe musi mieć ciśnienie. I powiedz innym użytkownikom roweru, że nie hamuje się blokując koło. Bo nie widzę innego wytłumaczenia dlaczego opony tak szybko się zużywają. Czemu chcesz wymieniać rafki? Zużyte już są? Accent robi w miarę tanie i stosunkowo lekkie obręcze, może coś z jego oferty. Kaseta hg50, przerzutka alivio/deore ale to już nie ten dział. Spokojnie zmieścisz się w 300 zł.

Napisano

Pisząc rafki masz na myśli obręcze czy całe koła? Skoro 6 biegów to wolnobieg, kaseta na pewno nie będzie pasować, musiałbyś całe tylne koło wymienić ~100-150 zł, ewentualnie sam wolnobieg jeżeli stary jest już zużyty ~30 zł, ale jego trwałość jest dużo mniejsza. No i jak chcesz więcej biegów to jeszcze manetkę trzeba kupić, kolenje ~45zł. Pytanie czego oczekujesz od roweru. Do jazdy po asfalcie 6 czy 7 biegów z tyłu spokojnie wystarczy. Napisz może dokłądnie co chcesz zmienić i z jakiego powodu to coś się poradzi.

Napisano

Rafki- czyli cale kola. Mam mysl zeby wymienic:

Kasete - jest to wolnobieg a chce szybki bieg

Tylna przerzutke - sram 3.0 jest juz troche zuzyta i ma tylko 6 biegow. Manetki to ja mam na 8 nie zakladane bo kupione wczoraj w promocji w sklepie GIANTA.

Opony - slicki z jak najmniejszym oporem toczenia.

Rafki - bo sa troche juz krzywe i do centrowania pasowalo by je dac, ale chyba nie podejdzie do nich kaseta z 8biegami.

Łancuch - bo jest juz stary i troche strzela...

I to chyba tyle ;-) na wszystko max 500zl bo wiecej nie mam. No chyba ze naprawde trzeba wiecej kasy to pogadam z fundatorem.

Wystukane z LG 2X przy uzyciu taptalk

Napisano

Ok, to już wiele rozjaśniło, dla mnie rafki to zawsze tylko obręcze były, ale jak chcesz przejść na 8 biegów to całe koło się najbardziej opłaca kupić, poszukaj na allegro albo pójdź do rowerowego, powinni mieć całe gotowe koła, piasta najlepiej jakiś novatec na maszynach ewentualnie alivio/deore, do tego jakieś niezbyt ciężkie obręcze. Tylko koło tylne czy kompelt? O slikach do mtb jest parę tematów, tam poczytaj co najlepeij kupić. Jak tanio to kendy, jak drożej to conti/schwalbe. Na szose to polecam kasetę hg50 11-28, ewentualnie 12-25, zależy jaką masz korbę z przodu i jak szybko jeździsz. Łańcuch HG-50, ewentualnie coś ze stajni srama, jest masa tematów o tym co lepsze. Przezutka 3.0 spokojnie poradzi sobie z 8 biegami, kwestia regulacji. Ale jak chcesz wymienić to na szosie alivio/deore spokojnie wystarczy. 500 zł spokojnie wystarczy, nawet w 300 da radę się zmieścić.

Napisano
Na szose to polecam kasetę hg50 11-28, ewentualnie 12-25, zależy jaką masz korbę z przodu i jak szybko jeździsz

Tzn? możesz mnie uświadomić o co chodzi z tym 11-28, 12-25? Mam korbę z prowheel i jeżdżę dość szybko ;D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...