Skocz do zawartości

[DIY] klucz do kontry

Aurox

Rekomendowane odpowiedzi

Oczekując na nowy zestaw napędowy do ostrego,postanowiłem zrobić klucz do kontry żeby nie walć młotkiem w kontrę dura ace.

Prace zacząłem od wykonania projektu na papierze-odrysowałem kontre.

Potem przeniosłem wykrojnik na stalową podkładkę używaną do łączenia szyn kolejowych. Podkładka została wykonana jakieś 10 lat temu w Austrii - obecnie nie do dostania.

Stal ta jest bardzo twarda i sucha. Taką stal łatwo rozpoznać- przy cięciu szlifierką odrzuca małe i jasne, prawie białe iskry ( kiepska stal pomarańczowe).

Rączka już ze zwykłej stali

Spawy wykonał mój tata, ja jeszcze musze pracować nad skillem spawacza :thumbsup:

Do miche mógłby pasować lepiej, ale nie jest źle

Oczywiście najlepiej do novateca i mam nadzieje że do DA też spasuje.

Klucz czeka na wizyte u faceta z palnikiem acetylenowym...

W wakacje zrobimy troche na handel, za 3 dychy na pewno ktoś kupi, jakiś hipster

https://picasaweb.go....jama/KatraPHeh

Inicjatywa ciekawa, ale pewne uproszczenia są na granicy wypisywania herezji. Snop iskier zależny jest przede wszystkim od zawartości węgla w stali, a nie od jej jakości.

Rozwinę:

Masz rację. Pisząc "dobra stal" miałem na myśli stal z dużą zawartością węgla. Stal taka trudno się wygina, może się złamać po kilkukrotnym wyginaniu na zimno.

Pisząc "dobra stal" myślałem o dobrej stali do budowy klucza

Co do iskier Aurox ma racje, dodatkowo duże znaczenie mają dodatki stopowe. Najciekawsze jest określenie stali jako "sucha" :icon_lol:

Jak na mój gust klucz powinien głębiej obejmować kontrę, tak na oko wchodzi dość płytko.

PS. Spaghetti na 5 zdjęciu to spawarka? :rolleyes:

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...