Aurox Napisano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Oczekując na nowy zestaw napędowy do ostrego,postanowiłem zrobić klucz do kontry żeby nie walć młotkiem w kontrę dura ace. Prace zacząłem od wykonania projektu na papierze-odrysowałem kontre. Potem przeniosłem wykrojnik na stalową podkładkę używaną do łączenia szyn kolejowych. Podkładka została wykonana jakieś 10 lat temu w Austrii - obecnie nie do dostania. Stal ta jest bardzo twarda i sucha. Taką stal łatwo rozpoznać- przy cięciu szlifierką odrzuca małe i jasne, prawie białe iskry ( kiepska stal pomarańczowe). Rączka już ze zwykłej stali Spawy wykonał mój tata, ja jeszcze musze pracować nad skillem spawacza Do miche mógłby pasować lepiej, ale nie jest źle Oczywiście najlepiej do novateca i mam nadzieje że do DA też spasuje. Klucz czeka na wizyte u faceta z palnikiem acetylenowym... W wakacje zrobimy troche na handel, za 3 dychy na pewno ktoś kupi, jakiś hipster https://picasaweb.go....jama/KatraPHeh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brkzzz Napisano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Inicjatywa ciekawa, ale pewne uproszczenia są na granicy wypisywania herezji. Snop iskier zależny jest przede wszystkim od zawartości węgla w stali, a nie od jej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aurox Napisano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Inicjatywa ciekawa, ale pewne uproszczenia są na granicy wypisywania herezji. Snop iskier zależny jest przede wszystkim od zawartości węgla w stali, a nie od jej jakości. Rozwinę: Masz rację. Pisząc "dobra stal" miałem na myśli stal z dużą zawartością węgla. Stal taka trudno się wygina, może się złamać po kilkukrotnym wyginaniu na zimno. Pisząc "dobra stal" myślałem o dobrej stali do budowy klucza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walter Napisano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Co do iskier Aurox ma racje, dodatkowo duże znaczenie mają dodatki stopowe. Najciekawsze jest określenie stali jako "sucha" Jak na mój gust klucz powinien głębiej obejmować kontrę, tak na oko wchodzi dość płytko. PS. Spaghetti na 5 zdjęciu to spawarka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brkzzz Napisano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 No dobra, czepiam się. Jesteśmy na forum rowerowym i nie chciałem, żeby potem komuś do głowy przyszło ocenianie jakości ramy stalowej po snopie iskier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 a ja se kupiłem za piątaka. niby do kontr suportowych, ale działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aurox Napisano 16 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 jak bym znalazł to też bym kupił ale na razie nie znalazłem wygląda jak z plasteliny- jak z trwałością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 też podobny do plastusia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smurv Napisano 20 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 czy ktoś mógłby zmierzyć mi jaki ma wymiar kontra dura ? tutaj: -średnice zewnętrzną -szerokość i głębokość ząbka pytanie dodatkowe to jest jakiś standard ? bo miche ma odpowiednio ~44mm; 4x2mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bozar Napisano 20 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 kontra od duracza podobno (nie wiem, bo nie mam jeszcze) ma minimalnie inny giwnt od novatecopodobnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 20 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Kontra DA Średnica zewnętrzna - 41,6mm Szerokość 'ząbka' - 4mm, głębokość - 2,2mm bozar - nie wiem czy ma inny gwint ale wiem na pewno że na piastę Novatec'a da się ją założyć bez problemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Miche ma gwint " włoski" na kontre , z takich wypasionych to Campagnolo tylko pasuje , chyba ,że Phil Wood. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.