RybekZKlanu Napisano 13 Czerwca 2011 Napisano 13 Czerwca 2011 Witam. Kupilem sobie trzy dni temu rower Kross Level a2 i mam problem. Otóż łancuch był prawie suchy, a że nie miałem kiedy kupić to przejechalem z 80km (przez te 2.5 dnia) na tym nie nasmarowanym lancuchu. Odrazu pierwszego dnia przerzutki troche zle chodzili : 1. jak mam na przerzutce od 3 do 1 z tylu to jak krece do tylu pedalami to zeskakuja o jeden bieg nizej az chyba do 5 potem jak zakrece do przodu normalnie jakbym mial jechac to wchodza na poprzedni bieg(chociaz czasami nie) 2. czasami jak jade do przodu normalnie to tak jakby zawiesza sie lancuch i zamiast normalnie isc to tak jakby sie przylepil do zebatki i idzie do gory. wtedy musze zapedalowac do tylu i wtedy tak jakby sie odczepi. P.S. Dzisiaj spadl mi za najwieksza zebatke(w strone pedala) i sie wciął troche. Psiknąłem WD-40 i to nic nie zmienilo. Czego to moze byc wina? Pozdrawiam
marky5 Napisano 13 Czerwca 2011 Napisano 13 Czerwca 2011 Spróbuj dokładnie wyregulować przerzutkę.Przy wejściu linki do przerzutki tą baryłką regulujesz naciągnięcie linki.Najlepiej obrócić rower kołami do góry i sprawdzaj czy łańcuch wchodzi odpowiednio i zgodnie do kliknięcia manetką i czy na poszczególnych tarczach nie zahacza czy nie obciera o sąsiednie zębatki. Z tyłu za przerzutką od strony koła jest jeszcze śrubka na śrubokręt którą regulujesz odległość w pionie górnego kółeczka przerzutki od zębatek kasety,odpowiada to za większe lub mniejsze oplatanie zębatek przez łańcuch.Na to również zwróć uwagę czy nie jest za daleko lub za blisko.
RybekZKlanu Napisano 13 Czerwca 2011 Autor Napisano 13 Czerwca 2011 A jak cos zepsuje? Wtedy chyba nie obejmuje gwarancja. A na razie nie chce odsylac bo bym musial chyba za kuriera placic.
rybciasum Napisano 13 Czerwca 2011 Napisano 13 Czerwca 2011 nie ma szans zepsuć czegokolwiek kręcąc śrubkami
mroczny Napisano 13 Czerwca 2011 Napisano 13 Czerwca 2011 Na pewno nic nie zepsujesz a regulacji przerzutek warto się nauczyć, to nic trudnego. Najlepiej poczytaj sobie o regulacji przerzutek, jest gdzieś na forum - kliknij sobie Rowerowe FAQ tam znajdziesz wszystko.
Royalonzo21 Napisano 13 Czerwca 2011 Napisano 13 Czerwca 2011 Jeżeli spada Ci łańcuch w stronę pedała, czyli na zewnątrz blatu to musisz wkręcić lekko śrubę oznaczoną jako H. Odległość zewnętrznej części prowadnicy przedniej przerzutki od łańcucha powinna wynosić około 2-4 mm. Śruba oznaczona jako L ogranicza wychylenie prowadnicy przerzutki w stronę ramy, jeśli ją wykręcisz przerzutka zbliży się w stronę ramy. Śruba baryłkowa przy lewej manetce służy do naciągania linki, jeżeli będziesz ją wykręcał spowoduje to naciąganie linki, jeżeli przerzutka nie chce zmieniać biegów na większe zębatki musisz wykręcać śrubę baryłkową, jeżeli na mniejsze musisz wkręcać.
RybekZKlanu Napisano 14 Czerwca 2011 Autor Napisano 14 Czerwca 2011 Kupilem sobie smar BRUNOX(tak polecil typ w rowerowym). Nasmarowalem, pokrecilem srubkami h/l i nic nie wyszło . Gdy mam np na 3 z przodu i krece do tylu to spada na 1. Gdy mam z tylu od 1 do 4 to spada na 5/6/7. Gdy jade i w trakcie zmienial przerzutke to strzela troche... :x
RybekZKlanu Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Napisano 16 Czerwca 2011 Dobra, okazalo sie ze zebatka przednia jest krzywa. Oddaje na gwarancje. Pozdrawiam
GChmiel Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Mam problem z wyregulowaniem przedniej alivio, więc podpinam się pod temat. Mam korbę alivio z 48 zębami na blacie i przerzutkę m413, która powinna taki blat obsłużyć ale strajkuje. Ustawiłem tak, że największą i środkową zębatkę z korby obsługuje normalnie na wszystkich przełożeniach z tyłu, ale gdy chcę zrzucić na najmniejszą z przodu to mogę używać jedynie biegów 1-1 i 1-2. Przy większych przełożeniach łańcuch trze o dół wózka...gdy obniżę przerzutkę to wtedy nie wrzuci na największą tarczę z przodu. Jest jakieś wyjście z tego?
Royalonzo21 Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Powodem też może być ekstremalnie za długi łańcuch. Tylna przerzutka nie daje rady odpowiednio napiąć łańcucha i w efekcie jest za nisko i ociera o przednią przerzutkę.
GChmiel Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Łańcuch jest ok, bo ładnie napina, więc to odpada.
Royalonzo21 Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 No to tylko co mi przychodzi do głowy to, że przerzutka jest za wysoko. Odległość prowadnicy od blatu powinna wynosić około 3mm, jeżeli masz więcej to prawdopodobnie to jest powodem takiego zachowania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.