traktor90 Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Jak wyciągnąłem tłoczki to od razu je wsadziłem na miejsce. Trochę płynu się wylało to może i się nasmarowały przy okazji. Ale ja tych tłoczków nie czyściłem wtedy. Spróbuje je teraz przeczyścić. Ale i tak będę musiał kupić zestaw do odpowietrzania Avida a to koszt ok. 200 zł. @tobo MBIKE Renegade Evo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Nie trzeba żadnego zestawu, 2 strzykawki 25 ml z króćcami obciętymi w połowie wystarczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traktor90 Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Znalazłem taki poradnik: LINK Jednak jest on bardziej skomplikowany niż Twój sposób. Czy mógłbyś podać jakiś link do Twojego sposobu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 A po co link, kupujesz 2 strzykawki, obcinasz króciec na który zakłada się igłę w połowie długości, odkręcasz zacisk hamulca i ustawiasz tak aby przewód hamulcowy nie był zagięty (biegł do góry) rozpychasz klocki i zabezpieczasz aby się nie zeszły,skoku dźwigni regulator "pad adjust" dokręcasz max w prawo, ustawiasz klamkę tak aby śruba odpowietrzająca była u góry, wciskasz króciec który wcześniej obciąłeś w połowie jednej strzykawki w otwór, napełniasz droga strzykawkę DOD 5.1 , pozbywasz się z niej powietrza, odkręcasz śrubę odpowietrzającą w zacisku, wciskasz w otwór skrócony króciec strzykawki z płynem (tak aby nie znalazło się tam powietrze), wciskasz płyn aż zapełni górną strzykawkę, wyciągasz dolną, zakręcasz śrubę, wyciągasz górną tak żeby płyn nie zalewał klamki (możesz płyn ściągnąć przy użyciu dolnej strzykawki) zakręcasz górną śrubę i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traktor90 Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Próbowałem tak zrobić, ale te strzykawki nie są wystarczająco szczelne. Górna strzykawka przepuszcza powietrze i płyn na dole w zacisku się wylewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 jak się nawet cofnie trochę płynu z górnej strzykawki to nie przeszkadza (byle nie cofnął się cały i nie zaciągnęło powietrza), wyciągasz dolną strzykawkę, otwór zatykasz palcem, następnie szybko zakręcasz śrubę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traktor90 Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 U mnie zaciąga powietrze. Kupie oryginalny zestaw Avida. Pewnie później też się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Jesteś wyjątkowo słabym mechanikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traktor90 Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Albo po prostu masz inną strzykawkę Np taką: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Ta strzykawka ma 100 ml, ja pisałem o strzykawce 25 ml ( 20 ml ) http://www.medykerka.eu/strzykawka-20ml.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traktor90 Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 No to ze strzykawkami z takimi króćcami to nie wychodziło mi. A po ucięciu króćca do połowy strzykawka idealnie wchodziła do końca i wydawałoby się że już lepiej jej włożyć nie można. No ale jak ty takimi umiałeś to pewnie rzeczywiście kiepski ze mnie mechanik:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztofsi81 Napisano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Mnie osobiscie doprowadza do szalu nawet w najmniejszym zakresie ocierajaca tarcza. Wszystko da sie zniwelowac... np poprzez usatwienie klocko, ustawienie zacisku, adapteru wzgledem mocownaia w amortyzatorze, usatwieniem kola w hakach, nieraz mozna dac cieniutka podkladke pod ktorys z hakow kola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZAPX Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Mnie również doprowadza do szału ocierająca tarcza, jadąc chcę słyszeć tylko opony żaden odgłos łańcucha czy czegokolwiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 jadąc chcę słyszeć tylko opony żaden odgłos łańcucha czy czegokolwiek Ale macie wymagania A tak z ciekawości czy w terenie też "praca" sprzętu was tak wnerwia?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Co do krzywej tarczy również po wymianie. Przed przykręceniem tarczy warto mocowanie w pieście wyczyścić bo jakiś syf zwłaszcza przy otworach na śruby od tarczy powoduje, że tarcza się równo nie ułoży na tym "kołnierzu" i może być to powodem jej skrzywienia. Piszę bo widziałem niejednego agenta który przykręcał tarczę do piasty która chyba nigdy nie była myta.<br><br> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellysbicycles Napisano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Czytam ten temat i po prostu nie mogę uwierzyć, że nikt jeszcze tego nie napisał...... Skoro tarcza raz nie obciera, a raz tak to świadczy o tym to że tarcza wpada w wibrację i zaczyna "dzwonić" Mój znajomy z Accentami Blade w Hamulcach SLX ma to samo. Rozwiązaniem tego problemu jest tarcza na pająku. Mam hamulce XT z tarczami XT na pająku i od 600km tarcza ani razu nie zadzwoniła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SifoDyas Napisano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Mnie tak dzwoni przy prędkości 24,5km/h, przy każdej innej cisza. Nie przeszkadza mi to na tyle aby wymieniać tarczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traktor90 Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Dzisiaj przyszedł do mnie zestaw do odpowietrzania. Odpowietrzyłem i zauważyłem zanim nacisnąłem pierwszy raz klamkę, że jest bardzo dużo miejsca między tarczą a klockiem. Gdy nacisnąłem klamkę, tłoczki już tak dobrze się nie cofnęły. Czy powinienem teraz wymieniać uszczelki? Dodam, że zauważyłem że wycieka płyn z klamki, w miejscu zaznaczonym na rysunku. I jeszcze jedno pytanie: jak wyjąć oba tłoczki? Mogę wyjąć tylko jeden, drugiego mi się nie udaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traktor90 Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Chyba jedna uszczelka jest uszkodzona, bo jest postrzępiona. Będę kupował zestaw naprawczy Avida Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.