Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne tarczowe]Czy klocki powinny ocierać o tarczę?

traktor90

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wyciągnąłem tłoczki to od razu je wsadziłem na miejsce. Trochę płynu się wylało to może i się nasmarowały przy okazji. Ale ja tych tłoczków nie czyściłem wtedy. Spróbuje je teraz przeczyścić.

Ale i tak będę musiał kupić zestaw do odpowietrzania Avida a to koszt ok. 200 zł.

@tobo MBIKE Renegade Evo

A po co link, kupujesz 2 strzykawki, obcinasz króciec na który zakłada się igłę w połowie długości, odkręcasz zacisk hamulca i ustawiasz tak aby przewód hamulcowy nie był zagięty (biegł do góry) rozpychasz klocki i zabezpieczasz aby się nie zeszły,skoku dźwigni regulator "pad adjust" dokręcasz max w prawo, ustawiasz klamkę tak aby śruba odpowietrzająca była u góry, wciskasz króciec który wcześniej obciąłeś w połowie jednej strzykawki w otwór, napełniasz droga strzykawkę DOD 5.1 , pozbywasz się z niej powietrza, odkręcasz śrubę odpowietrzającą w zacisku, wciskasz w otwór skrócony króciec strzykawki z płynem (tak aby nie znalazło się tam powietrze), wciskasz płyn aż zapełni górną strzykawkę, wyciągasz dolną, zakręcasz śrubę, wyciągasz górną tak żeby płyn nie zalewał klamki (możesz płyn ściągnąć przy użyciu dolnej strzykawki) zakręcasz górną śrubę i gotowe.

No to ze strzykawkami z takimi króćcami to nie wychodziło mi. A po ucięciu króćca do połowy strzykawka idealnie wchodziła do końca i wydawałoby się że już lepiej jej włożyć nie można.

No ale jak ty takimi umiałeś to pewnie rzeczywiście kiepski ze mnie mechanik:)

Mnie osobiscie doprowadza do szalu nawet w najmniejszym zakresie ocierajaca tarcza. Wszystko da sie zniwelowac... np poprzez usatwienie klocko, ustawienie zacisku, adapteru wzgledem mocownaia w amortyzatorze, usatwieniem kola w hakach, nieraz mozna dac cieniutka podkladke pod ktorys z hakow kola.

Co do krzywej tarczy również po wymianie. Przed przykręceniem tarczy warto mocowanie w pieście wyczyścić bo jakiś syf zwłaszcza przy otworach na śruby od tarczy powoduje, że tarcza się równo nie ułoży na tym "kołnierzu" i może być to powodem jej skrzywienia. Piszę bo widziałem niejednego agenta który przykręcał tarczę do piasty która chyba nigdy nie była myta.<br><br>

Czytam ten temat i po prostu nie mogę uwierzyć, że nikt jeszcze tego nie napisał...... Skoro tarcza raz nie obciera, a raz tak to świadczy o tym to że tarcza wpada w wibrację i zaczyna "dzwonić" Mój znajomy z Accentami Blade w Hamulcach SLX ma to samo. Rozwiązaniem tego problemu jest tarcza na pająku. Mam hamulce XT z tarczami XT na pająku i od 600km tarcza ani razu nie zadzwoniła.

Dzisiaj przyszedł do mnie zestaw do odpowietrzania. Odpowietrzyłem i zauważyłem zanim nacisnąłem pierwszy raz klamkę, że jest bardzo dużo miejsca między tarczą a klockiem.

Gdy nacisnąłem klamkę, tłoczki już tak dobrze się nie cofnęły.

Czy powinienem teraz wymieniać uszczelki?

Dodam, że zauważyłem że wycieka płyn z klamki, w miejscu zaznaczonym na rysunku.

I jeszcze jedno pytanie:

jak wyjąć oba tłoczki?

Mogę wyjąć tylko jeden, drugiego mi się nie udaje.

post-126996-0-78023400-1309279754_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...