beskid Napisano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Czy po każdym wyjęciu i założeniu koła "regulujesz" hamulec??? Może tu tkwi przyczyna? Bawiłem się kiedyś elixirami i żeby mieć "idealną" odległość klocków od tarczy często po założeniu koła musiałem regulować hamuledc na zacisku (tzn. odkręcałem śrubki mocujące hamulec, naciskałem mocno klamkę i przykręcałem zacisk). Co to znaczy regulujesz hamulec?? Ja wyciągam np. przednie koło, pakuje wszystko do auta potem wkładam z powrotem i zapinam zwracając tylko uwagę na to aby tarcza nie ocierała o klocki a dalej to już tylko jazda w teren. Jakie odkręcanie śrubek jakie przykręcanie zacisków?? . Taka czynność z wyjęciem i zapięciem koła z powrotem nie powinna trwać dłużej niż 1min z przodu i z góra 2-3 min z tyłu. Nie wiem skąd takie problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traktor90 Napisano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 baskid, mógłbyś dokładnie opisać jak zakładasz koło? Napisałeś, że zakładasz koło tak aby tarcze nie ocierały, może ja źle zakładam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 baskid, mógłbyś dokładnie opisać jak zakładasz koło? Napisałeś, że zakładasz koło tak aby tarcze nie ocierały, może ja źle zakładam? Ja to robię tak wkładam koło a raczej piastę w widelec podkręcam szybkozamykacz i zapinam tak jak ma być w trakcie jazdy, teraz cofam zapięcie ale nie do końca tylko tak aby piasta i razem z nią tarcza miały luz, teraz trzymając ręką oponę i patrząc od góry ustawiam tarczę między klockami a następnie zapinam piastę na max. Czasem mi się zdarzy, że po zapięciu szybkozamykacz pociągnie mi trochę tarczę za bardzo i po obróceniu koła ręką jest tarcie ale wtedy ponownie cofam ten jak ja to nazywam „motylek” i robię dokładnie to samo co wcześniej tylko odginam trzymając oponę ręką w przeciwną stronę do styku tarcz z klockiem. Po wypięciu jakiegokolwiek z kół trzeba pamiętać aby nie naciskać na klamki bo wtedy tłoczki bez ograniczenia w postaci tarczy mogą się za bardzo do siebie zbliżyć a wtedy trzeba je delikatnie np. śrubokrętem cofnąć z powrotem. Może w tym jest problem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traktor90 Napisano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Cofać tłoczki już próbowałem, nic nie dało. Spróbuję założyć koło tak jak piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Nowe masz te klocki czy mocno zajechane??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZAPX Napisano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 A nie masz opcji na zrobienie zdjęć tego hamulca ewentualnie nagranie krótkiego filmiku jak to wygląda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traktor90 Napisano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Klocki mam nie mocno zjechane. Mógłbym zrobić filmik, ale widać by było że koło się normalnie zatrzymuje. A ono ma takie drobne zwolnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZAPX Napisano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Jeżeli to nie wina tłoczków, tarcza odpada bo nowa to bym rozebrał piastę i zobaczył czy nie ma ubytków na kulkach czy jest smar i czy oś jest prosta, to jest przednie czy tylne koło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Co to znaczy regulujesz hamulec?? Ja wyciągam np. przednie koło, pakuje wszystko do auta potem wkładam z powrotem i zapinam zwracając tylko uwagę na to aby tarcza nie ocierała o klocki a dalej to już tylko jazda w teren. Jakie odkręcanie śrubek jakie przykręcanie zacisków?? . Taka czynność z wyjęciem i zapięciem koła z powrotem nie powinna trwać dłużej niż 1min z przodu i z góra 2-3 min z tyłu. Nie wiem skąd takie problemy. Ja też nie wiem skąd takie problemy, ale wiem że za każdym razem trzeba było robić któąś z opisanych przez nas rzeczy. Ja bawiłęm się w domu i mnie było łatwiej poluzować śrubki i ustawić w ten spoóśb - wydawał mi się on też bardziej pracyzyjny aniżeli "celowanie" i przymiarki szybkozamykaczem. Oczywiście obie metody miały u podłoża ten sam cel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traktor90 Napisano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Tarcza na tylnym kole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Kto według was ma racje?Czy klocki powinny obcierać? Mam Avid Elixir CR i Avid G3. Właściwie to nie powinno ocierać, niestety Avidy nie rozchodzą się mocno po puszczeniu klamki - tak już mają, więc szczelina klocek/tarcza jest bardzo mała, każde nawet bardzo małe skrzywienia tarczy powoduje ocieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traktor90 Napisano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Czyli mam do wyboru albo się przyzwyczaić albo kupić inne tarczówki np Hayesa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 ja się przyzwyczaiłem, to bardzo dobre hamulce, delikatne ocieranie jest do przeżycia, jeśli chciał byś zamieniać to raczej na nowego XTR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 ja się przyzwyczaiłem, to bardzo dobre hamulce, delikatne ocieranie jest do przeżycia, jeśli chciał byś zamieniać to raczej na nowego XTR Dokładnie tak zrobiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traktor90 Napisano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Dzisiaj jechałem na tym obcierającym hamulcu. Rzeczywiście można się przyzwyczaić. Chociaż czasami wkurz dźwięk obcierania. (Już trochę bardziej obciera bo trochę kombinowałem, żeby mniej obcierało). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Niektóre Elixiry mają wadliwe uszczelki w zaciskach, stąd problemy z ocieraniem - tłoczki bardzo mało się cofają. Po wymianie tłoczków i uszczelek na nowe(koszt części 49zł) hamulec działa idealnie i nie ma trudności w ustawieniu go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traktor90 Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 U mnie w przednim hamulcu jest wszystko ok, a też Elixir. W tylnym, gdy próbowałem śrubokrętem cofnąć tłoczki, po założeniu klocków znów się wysunęły i nie chowały do końca. Czy to może być to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZAPX Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Bo pewnie je płyn wypycha, odpowietrz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traktor90 Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Dawno temu: najpierw miałem problem z obcierającymi klockami->próbowałem wyczyścić tłoczki bo zauważyłem, że się nie chowają do końca. Niestety zapowietrzyłem układ. Dałem do odpowietrzania, i dowiedziałem się że tłoczków się nie rusza. A problem z tłoczkami pozostał. Więc szukałem odpowiedzi gdzie indziej. Z postu Andrewa wynika, że jednak tłoczki i uszczelki się "rusza" czyli trzeba je wymienić. A że hamulec był już odpowietrzany to odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Który matoł powiedział Ci, że tłoczków się nie rusza? Chyba najczęściej naprawiałem właśnie zaciski, w co trzecim egzemplarzu wymieniałem uszczelki i tłoczki na nowe. Oczywiście możliwe jest, że ów matoł zalał hamulec nadmierną ilością płynu. Mając na uwadze żenująco niski poziom wiedzy "serwisanta" - wszystko jest możliwe. Posiadasz może czerwony plastik który wkłada się między klocki na czas gdy koło jest zdjęte ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traktor90 Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 1. Jabłonna MBIKE 2. Nie posiadam, ale zawsze uważam aby nie nacisnąć klamki. Ale i tak próbowałem docisnąć tłoczki śrubokrętem. Jednak za każdym razem wychodziły i nie wracały do końca. Jak mi się kiedyś płyn wylał podczas wyjmowania tłoczków i wkładania ich na miejsce to hamulce bł zapowietrzone. I mimo tego że było mniej płynu i były zapowietrzone nadal nie wracały na miejsce. Czy możliwe jest, że producent mojego roweru, aby zaoszczędzić specjalnie wybrał wadliwe Elixiry? Czyli można by najpierw spróbować odpowietrzyć układ, a jak to nic nie da to będę musiał kupić tłoczki i uszczelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Gdyby chciał zaoszczędzić wsadził by tańsze hamulce, a nie wadliwe lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traktor90 Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Zauważyłem jeszcze jeden objaw. Jak ustawie pad contact do końca in(czyli zgodnie ze strzałka) to klamka ma duży jałowy skok.(Podczas początkowego wciśnięcia klamki nic się nie dzieje). Czy to może oznaczać, że trzeba wymienić tłoczki i uszczelkę? Czy "Avid - Zestaw naprawczy zacisku, tłoczki i uszczelki Elixir" będzie dobry? Nie jestem pewien czy to do wszystkich Elixirów będzie pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZAPX Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Odpowietrz układ bo może być tak że jest więcej płynu lub powietrza w układzie i dla tego nie chcą się tłoczki chować. Wyciąg klocki, zobacz trzymając klocki w ręce czy blaszka która jest pomiędzy nimi wsadzona nie jest pokrzywiona itp. Może tłoczki są zabrudzone i dla tego nie chcą się chować i je wybija, jak napisałeś parę postów wyżej że tłoczki czyściłeś to czy je później czymś nasmarowałeś przed włożeniem ? Bo są różne opinie, że tłoczki smaruje się płynem hamulcowym przed wsadzeniem ale że lepiej jest je nasmarować smarem do tłoczków. Ja kupiłem smar firmy Avid bo czytałem że taki powinien być stosowany do tłoczków Dostałeś tyle odpowiedzi to powinieneś już działać a nie gdybać Ja zanim kupię jakieś części to pierw sprawdzam wszystkie możliwości bo czasami nie potrzebnie się wydaje pieniądze Gdybyś mieszkał w Krakowie to bym ci pomógł no ale niestety nie mieszkasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Czy możliwe jest, że producent mojego roweru, aby zaoszczędzić specjalnie wybrał wadliwe Elixiry? Czyli można by najpierw spróbować odpowietrzyć układ, a jak to nic nie da to będę musiał kupić tłoczki i uszczelki? Czyli sugerujesz że producent roweru dzwoni do producenta części z prośbą: kupię tanio partię wadliwych części, dam zarobić cokolwiek, nie będziecie musieli ich mielić". Może napisz lub przypomnij jaki to rower bo w cywilizowanym świecie i na liczących się rynkach konsumenckich producent części lub rowerów w których są one zamontowane wymienia wadliwe partie gratis - i ze względów ekonomicznych nie jest to opłacalny interes, więc kupowanie towaru wadliwego i potem kolejnego by problem rozwiązać mało się kalkuluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.