Skocz do zawartości

[Zakupy] Zagraniczne aukcje i sklepy

dracozao

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Wciąż nie zdecydowałem się na zakup amortyzatora (gorzej niż "baba").

Znajomy namawia mnie do zakupu sprzętu na ebay.com. Regularnie zamawia tam części i ma sposób na ominięcie cła.

Szukałem trochę na forum o zakupach zagranicą ale tematów sporo a jednak nie znalazłem wszystkich odpowiedzi. Może uda się zrobić dobry temat do podwieszenia.

Pytanie pierwsze i najważniejsze, czy takie zakupy są opłacalne? Jeśli tak to w jakim przedziale cenowym? Bo według mnie przy sprzętach o "małej" wartości chyba jednak nie jest to opłacalne.

Do tego brak gwarancji (obstawiam, że gwarancja z USA w PL nie działa, z DE może jeszcze tak).

Może, by nam się łatwiej było dogadać :), pomóżcie mi na przykładzie amortyzatora. Planuje zakupić Rebę/Recona lub coś takiego.

Czy cena nowej sztuki z USA jest warta tego, by płacić za wysyłkę, ew cło+vat i czekac z nieciepliwością czy dojdzie. Może lepiej szukać coś na ebay.de? Jak w przypadku DE z gwarancją? Czy w ogóle zakupy zagranicą są opłacalne? Może lepiej polować na aukcje na allegro.pl.

Obstawiam też, że sprzęt używany zagranicą ma dużo mniejszą wartość niż ten sam sprzęt używany w PL, w sensie, że na zagranicznych aukcjach znajdziemy go w lepszej cenie.

Zapraszam do dyskusji.

Napisano

Co do zakupów za granicą to też kiedyś miałem obawy, ale po pierwszym zakupie przy którym zdecydowała niższa cena w DE nowej rzeczy - przekonałem się do takich zakupów w 100%.

Może bym miał małego cykora kupując w stanach czy też od azjatów na ebay'u, ale zakupy w sprawdzonych sklepach w EU to tak jak u nas, albo i lepiej :)

Jedno jest pewne porównując ceny warto sobie do nich dodawać opłaty za transport i czasami za opłatę kartą.

Wtedy skalkulowaną cenę można porównać z taką samą ceną w PL i masz jasność.

Wiele sklepów ma anulowanie opłat od pewnej kwoty (nawet w PL) także warto robić zakupy drobnostek jednorazowo planując z wyprzedzeniem.

Z gwarancji korzystać nie musiałem jeszcze, i oby tak pozostało, ale myślę że pewne europejskie sklepy nie będą z tym miały problemów, jedynie koszt wysyłki spada na nas :(

Ale taki już zysk z tańszego zakupu że jak się coś sypnie to trzeba dopłacać.

A co do kupowania używanych rzeczy to się nie wypowiadam, bo mi allegro czy ebay potrzebny jest tylko do sprzedawania :D

Napisano

A masz może jakieś sprawdzonie - jeśli chodzi o ofertę, sklepy internetowe?

Sprawdzony to http://www.bike-discount.de/

Dwa zamówienia na łączną kwotę 400Euro od elektroniki przez korby aż po jakieś pierdoły.

Narzekać nie mogę, dostarczone szybciej niż z wielu naszych sklepów (które swoją drogą się w b-d.de zaopatrują :))

I to co jest dla mnie dużym plusem to profesjonalne zapakowane zakupy, nie to co u nas, że pakują w to co im pod rękę wpadnie.

Co nie zmienia faktu że w PL też kupuję, wkońcu dobra cena zabija inne wady :)

Ale ostrzegam nie wszystko mają tam najtańsze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...