Skocz do zawartości

[napęd]

MCT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam taka sprawę. Postanowiłem ze swojego starego roweru górskiego zrobić sobie pojazd do dojazdów do pracy. Ponieważ był on dość mocno katowany napęd jest w złym stanie (to co widać gołym okiem). Zmiana łańcucha nic mi nie da, ponieważ korba jest mocno zjechana, ma chociażby powyłamywane żeby, środkowe zęby na kasecie są już jak szpileczki. Nie mam pojęcia w jakim stanie jest suport i tylna piasta, ale nie docierają z nich żadne dziwne dźwięki i kręcą się bardzo lekko, czyli prawdopodobnie jeszcze trochę pojeżdżą, chociaż to się okaże jak zdemontuje wszystko i przystąpię do smarowania. Podsumowując, może się okazać, że praktycznie cały napęd jest do wymiany. Ponieważ jest to rower o przeznaczeniu czysto turystycznym (przecież do pracy nie będę leciał jak wariat) mogę przeznaczyć około 200pln. Co szanowne grono by polecało za tą kwotę (korba, kaseta, łańcuch to na 100% i ewentualnie jaki suport), napęd musi pozostać 7 biegowy. Dziękuję i czekam na sugestie.

Pozdrawiam!

W 200 zł nie problem się będzie zmieścić - jeżeli to ma być sprzęt do jazdy turystycznej to 200 zł to bardzo dużo. Mi się wydaje że nawet w 100 zł da się zmieścić.

Za priorytet postawił bym kupno korby, łańcucha i kasety (masz kasetę czy wolnobieg? i dlaczego koniecznie musi być 7? piasta jest tylko pod 7?)

Jak suport działa dobrze to wydaje mi się że nie ma co na razie wymieniać.

Wlaśnie tak chcę kupić korba, łańcuch i kaseta. Ma być 7 ponieważ takie mam manetki, a nie chcę ich zmieniać, żeby nie zwiększać kosztów. W chwili obecnej korba to Acera i chyba chciałbym przy takiej zostać. Oznaczenia tylnej piasty i kasety nie pamiętam, ale wolałbym 7-ki, do spokojnej jazdy więcej nie potrzeba.

Co do jakości produktów Shimano jestem przekonany (stary rower ma 10 lat, chociaż tylko 2 sezony ostro i dużo na nim jeździłem), ale może forumowicze przedstawią opinie o innych producentach?

Z kasetą na 7 może być ciężko - gdyż dosyć trudno chyba takie znaleźć. Z wolnobiegiem nie ma problemów.

Jeżeli chodzi o manetki to spokojnie możesz założyć kasetę na 8 biegów gdyż wszystko powinno działać jak trzeba.

Najgorzej wybrać coś z korb - gdyż sporo jest firm nieshimanowskich które oferują ciekawe rzeczy za bardzo tanie pieniądze. Wydaje mi się że najlepiej kupić coś rozbieralnego żeby później można było wymieniać tylko tarcze.

Co do kasety to bierz SHIMANO HG30 (na 8 biegów jest) i do tego można wziąć łańcuch SHIAMNO IG lub HG-50 bądź SRAM PC48

• Mod Team
Wydaje mi się że najlepiej kupić coś rozbieralnego żeby później można było wymieniać tylko tarcze.

W tej cenie nie ma to raczej sensu bo nie będzie się potem opłacało wymieniać tarcz skoro całą korbę można kupić za 60-80zł

Najlepiej kupić wolnobieg Shimano (50zł), łańcuch (20-30zł) i korbę np. Shimano Altus czy jakąś Suntour (60-80zł). No i całość zamyka się w 130-150zł więc spokojnie zostaje na suport i coś jeszcze.

Jeżeli chodzi o manetki to spokojnie możesz założyć kasetę na 8 biegów gdyż wszystko powinno działać jak trzeba.

Powinno ale niemusi.. u mnie średnio na jeża chodziło... tzn dało sie jeździc nawet dobrze. Ale jak ktoś jest bardzo czepliwy kazdego szczegółu (tak jak ja :wink:) zauwazy że jednak roznica jest.

ps. prawa manetka shimano revoshift pod 8 kosztuje bodajze 26zł. Jak kolega mowi ze powinienes sie zmisci w 100zł to zostaje jeszce 100 wiec spokojnie starczy na manetke.

hmm w sumie to ja mam niemal identyczny problem. Chce zmienic łancuch, kasete i korbe.

Niemal, bo róznica polega na tym, że nie wiem czy jak kupie nową korbę to bedzie pasowała do starego suportu na kwadrat ( nie wiem za bardzo jak ocenic ale suport moze byc zdeczko zjechany ) .... chodzi mi o to czy bedzie zachowana prawdidłowa linia łańcucha ??

Czy suport też wymieniać ??? Jeśli tak (wolałbym zmienic juz cały napęd zeby wszystko grało i nie było zgrzytów) to jak dobrać do niego korbe???

na napęd moge wydac ok 300 zł

thx, za odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...