Skocz do zawartości

[napęd] wymiana całości

FaZaa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

zbieram się z zamiarem wymiany napędu w moim już dość wysłużonym rowerze. Aktualnie jest to Alivio/Deore (3x8). Jeżdżę w 70% po drogach, a w 30% las.

Planuję zakupić coś z wyższej półki i mogę na to przeznaczyć ok. 1500zł. Oto co sobie wymyśliłem.

1. korba, suport: SLX FC-M660 ~ 400
  2. kaseta: X9 PG-1070 10-ka ~ 240
  3. łańcuch: XT HG94 ~ 100
  4. p. przednia: X9 3x10 ~ 170
  5. p. tylnia: X9 10-ka ~ 300
  6. manetki: X9 3x10 ~ 370
  7. razem: ~ 1600

Co sądzicie o takim zestawie?

Warto brać X9 na 2011r?

Warto iść w 3x10 jeśli lubię szybko jeździć?

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Napisano

Szerokośc bębenka dla 8/9/10 jest ta sama...

Jednak bym stał za 9 biegowym wariantem :) Taniej, więcej części, większa wytrzymałość...

Napisano

Jednak bym stał za 9 biegowym wariantem :) Taniej, więcej części, większa wytrzymałość...

Popieram w 100% i nie kupuj 10rz.tylko 9rz. :yes: Szybka jazda nie ma tu nic do rzeczy bo najmniejsze koronki w kasecie są przecież takie same. Nie kieruj się modą tylko praktycznym wykorzystaniem osprzętu. Pęd do zwiększania zębatek w MTB jest zgubny i powoli doprowadza do utraty wytrzymałości. Płynniej zmienia się przełożenia ale kosztem jakości. :wallbash:

Napisano

Dokładnie tak. Nie wiem, co skłania producentów do pójścia w stronę 10 rzędów, ale szczerze mówiąc podejrzewam, że to wymyślanie nowości na siłę. Bo rower to jest taka konstrukcja, że trudno w nim już wymyślić coś rewolucyjnego - a skoro nie można nic ulepszyć to lepiej dodać kolejną koronkę, w sam raz dla rowerowego lansiarza ;)

Napisano

Ja bym to widział tak:

korba, suport: SLX FC-M660

kaseta: SLX

łańcuch: SLX

p. przednia: SLX 3x9

p. tylnia: XT 9

manetki: Jeśli obecne działają to zostają, jak koniecznie zmiana to Deore 2010 albo SLX,

W takim zestawieniu masz budżetową zmianę napędu. Powinno ci zostać parę stówek na zmianę innych komponentów, a do twojego typu jazdy X9 lub wyżej niż SLX nie jest ci potrzebne.

Aczkolwiek ostateczne zestawienie to twoja sprawa. Jak chcesz wydać te 1500zł do granic możliwości na napęd to nie mam nic przeciwko ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...