rmn1 Napisano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 O to sprzęcik dla którego sprzedałem swojego Kellysa (na ramie Scarpe, który nawet gdzieś tu jest...). Może na razie specyfikacją d*py nie urywa, ale i tak jestem megazadowolony. Tak to jest obecnie: Rama: Platinum Series 6066 butted & hydroformed aluminum, cold-forged dropouts, G2 29" Geometry, size 19" Widelec: RockShox Dart 3 29", 80mm travel, 46mm offset crown, coil spring, turnkey lockout w/external rebound adjustment Manetki: SRAM SX 4, trigger Przednia przerzutka: Sram X.9 Tylna przerzutka : SRAM SX 4 Kaseta: SRAM PG830 11-32T, 8spd Piasta przód: Shimano M65 Piasta tył: Novatec (tylko jaka?) Obręcze: Bontrager Ranger disc 29" rims, 32h Opony : Bontrager XDX, 29x2.1 (53/51), tubeless ready Korby: XT-M760 (Shimano FC-M341-S, 42/32/22) Siodło: Bontrager Race Sztyca: Bontrager SSR, micro adjust, 27.2 Kierownica: Boplight Team (Bontrager Big Sweep, 600mm width, 15d backsweep) Mostek: Boplight Team (Bontrager SSR, 10d rise) Chwyty: Boplight Team (Bontrager) Stery: 1-1/8" threadless, semi-integrated, semi-cartridge bearings Hamulce: Avid Juicy 3 (Shimano M415, mechanical disc, 160mm 6-bolt rotors) Licznik: Sigma 1009 Przez pare modyfikacji udało się zejść z 14,3kg do około 13kg (waga moja - moja i roweru = średnio 13,0kg) Zdjęcia: Gary Fisher Mamba (każde zdjęcie można powiększyć) na pewno jeszcze w tym roku chciałbym sztuce Boplight Team 27,2x400 i pedały pewnie Author Litheum...i może dętki wyjąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Chciałbym zmienić tarcze na coś większego, 180mm na przód i tyle samo na tył. Te trochę się grzeją w górach, ważę sam z 85kg, do tego ubranie, plecak...Nie będzie problemu dla ramy i foxa utrzymać zaciski przy takich tarczach? Polećcie jakieś dobre tanie i lekkie tarcze, podobają mi się te wylajtowane kcnc czy ashimy, ale też xt na pająku. Ale troche drogie, chętnie bym się wymienił na np komplet xt 180mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Nikt nic nie wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Większa tarcza nie zaszkodzi. Magury się grzeją,bo nie mają wyciętych otworów wentylacyjnych. Te wylajtowane tarcze są trochę wiotke. Lepiej kupić coś na pająku.Ewentualnie coś z lżejszych to Avid HS1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Z tyłu spokojnie wystarczy 160mm na przód faktycznie 180mm to bardzo dobry pomysł. Ważę mniej więcej tyle co Ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Avidy to dosyć wiotkie tarcze, Sam do hampli Elixir mam założone Shimanowskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Byłem niedawno w Świeradowie, baza była na samym końcu, wyżej niż gondole, no i były długie strome zjazdy przez miasto, prędkość rosła bardzo szybko i trzeba było hamować niemal cały czas żeby jechać koło 45-55km/h. Zaraz czułem dziwne zapachy i hamulec tracił moc. Tylna tarcza też się mocno grzała. 180mm z tyłu nie wyrwie mi zaraz mocowania zacisku? Zmiana standardowych klocków na metaliczne dużo zmieni w sile? Podejrzewam, że sporo, a w kwesti grzania i działania po rozgrzaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Tylna się grzała bo przód nie dawał rady. Wymienisz przednią na 180mm i zmienią się proporcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 A jak bym miał się ostatecznie zdecydować to komplet HS1, czy komplet XT (nie ice tech) w podobnej cenie to które bedą lepsze pod względem siła/grzanie/waga/trwałość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crashbash1 Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Jeśli XT na pająku to wybrałbym XT z tego względu, że dzięki swojej konstrukcji będzie zdecydowanie sztywniejsza i w takim przypadku o dzwonieniu tarcz można zapomnieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 24 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 A co mogę zrobić, żeby łańcuch nie haratał mi tylnych widełek przy korbie? Bo już jest to miejsce nieźle zjechane, a przecież lekkie ramy są cienkie, żeby mi dziury nie wycięło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 A powiedzcie jeszcze, rama spokojnie utrzyma zacisk przy tarczy 180mm? W sumie chyba problemu z tym być nie powinno, bo i ze 160mm koło blokuje. Tylko trzeb użyć więcej siły... Piszecie że 160wystarczy, ale jednak duża waga, duże koło...jeśli niema przeciw wskazań to wole 180/180:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 A daj 180mm na tył rama na pewno powinna wytrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Zdecydowałem się jednak na 180/160, trafił się ładnie zestaw na allegro. Mam nadzieje, że będzie poprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Mam takie pytanie czy gdzieś jeszcze takiego GF dostane i ile za niego dałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Raczej nie. Chyba 1650zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 A który to rocznik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Chyba 2008...albo 2009. Co ciekawe jest tez identyczny Gary tylko na 26", to samo malowanie, chyba Marlin się nazywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Dzięki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Jakiś czas temu zaszły dwie zmiany. Tak to jest obecnie: Rama: Platinum Series 6066 butted & hydroformed aluminium, cold-forged dropouts, G2 29" Geometry, size 19" Widelec: Fox F29 80 RL ( F80, F-series ) Manetki: Sram x-7 triggery Przednia przerzutka: Sram X.9 Tylna przerzutka : Sram X-9 Kaseta (cassette): Shimano XT Łańcuch (chain): Shimano XT Piasta przód: Shimano M65 Piasta tył: Novatec (tylko jaka?) Obręcze: Bontrager Ranger disc 29" rims, 32h Opony :Maxxis Crosmark 29x2.1 Dętki: Maxis Ultralight 26x1.9-2.125 Korby: XT-M760 Pedały (pedals): Accent Lithium Siodło (seat): WTB Devo Sztyca: Boplight Team 27,2x400 Zacisk sztycy (seatpost clamp): BBB Kierownica: Easton MonkeyLite SL CNT Mostek: Ritchey WCS 4 axis Chwyty: Boplight Team Stery: 1-1/8" threadless, semi-integrated, semi-cartridge bearings Top cap: Ritchey Carbon Hamulce (brakes):Shimano SLX BR-M665 Tarcze (brake discs): Shimano XT na pająku Licznik: Sigma 1009 Koszyk: Elite Custom Race Czyli zmiana tarcz na xt na pająku 180/160mm i gripów na triggery. Dodałem filmik z działania amortyzatora, niestety na gładszej części trasy. Niewygodnie zamocowałem aparat i potem już mi przeszkadzało troche;] Nie ma na nim nic ciekawego, ale ogólnie chciałem zobaczyć jak kręci taniusi kompakt:] http://youtu.be/8w6geTYJk3o?hd=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
rmn1
O to sprzęcik dla którego sprzedałem swojego Kellysa (na ramie Scarpe, który nawet gdzieś tu jest...). Może na razie specyfikacją d*py nie urywa, ale i tak jestem megazadowolony.
Tak to jest obecnie:
Rama: Platinum Series 6066 butted & hydroformed aluminum, cold-forged dropouts, G2 29" Geometry, size 19"
Widelec: RockShox Dart 3 29", 80mm travel, 46mm offset crown, coil spring, turnkey lockout w/external rebound adjustment
Manetki: SRAM SX 4, trigger
Przednia przerzutka: Sram X.9
Tylna przerzutka : SRAM SX 4
Kaseta: SRAM PG830 11-32T, 8spd
Piasta przód: Shimano M65
Piasta tył: Novatec (tylko jaka?)
Obręcze: Bontrager Ranger disc 29" rims, 32h
Opony : Bontrager XDX, 29x2.1 (53/51), tubeless ready
Korby: XT-M760 (Shimano FC-M341-S, 42/32/22)
Siodło: Bontrager Race
Sztyca: Bontrager SSR, micro adjust, 27.2
Kierownica: Boplight Team (Bontrager Big Sweep, 600mm width, 15d backsweep)
Mostek: Boplight Team (Bontrager SSR, 10d rise)
Chwyty: Boplight Team (Bontrager)
Stery: 1-1/8" threadless, semi-integrated, semi-cartridge bearings
Hamulce: Avid Juicy 3 (Shimano M415, mechanical disc, 160mm 6-bolt rotors)
Licznik: Sigma 1009
Przez pare modyfikacji udało się zejść z 14,3kg do około 13kg (waga moja - moja i roweru = średnio 13,0kg)
Zdjęcia: Gary Fisher Mamba (każde zdjęcie można powiększyć)
na pewno jeszcze w tym roku chciałbym sztuce Boplight Team 27,2x400 i pedały pewnie Author Litheum...i może dętki wyjąć.
44 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.