rurokura Napisano 3 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 czesc sprawa wyglada tam ,mam przerzutki XT z 93 roku .. i korbe biopace'a .. co jest w osobnym topicu .. 1.czy przerzutka dedykowana pod kasete 8 biegową ,zadziała i obsłuzy manetki i kasete 9cio biegową? ktoś kiedyś pisał ze XTR'a z 93 roku sie da .. jak to wygląda w praktyce ?! jest sens czy lepiej od razu kupić inną kasete ? 2.moj model to rd-m735 ..z opisu wynika ze ma krotki wozek .. w zwiazku z tym i faktem ze posiadam korbe 28,38,48 mam pytanie .. jesli nie kaseta 9tka, to jaka kaseta 8 rzędowa bedzie pasować do tego zestawu ? chodzi mi rzecz jasna o pojemność .. z wyliczen ze strony zbooy'a teoretycznie wynika mi ze bedzie działać kaseta 8mio biegowa 11-30, ew,11-28 .. a 12-32 moze być juz problemem .. jak to jest w praktyce ?! prosze pomożcie i poradźcie , bardzo mi na tym zależy .. pozdrawiam ja! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Coś nikt nie pisze, więc może ja coś skrobnę 1. Jeśli przerzutka chodzi na 8 to chodzi i na 9 (o tym to już było parę razy) 2. " RD-M735 SGS (long cage) and SS (short cage), STI compatible 7speed SIS compatible" - rolleyes: bez komentarza, może błąd ? 3. Coś mi się wydaje, że ta przerzutka obsługuje największy tryb 28T (czyli powinna też pójść na 30T) 3. Pojemność (też było parę razy): obecnie XT występuje w wersji SGS (długi wózek - poj. 45T) i GS (średni wózek - poj. 33T). Np taki Saint (tak, wiem z innej beczki, ale nie o to chodzi) występuje również w wersji SS (krótki wózek - poj. 29T). Ty, jak już zapewne obliczyłeś, przy kasecie 11-28 potrzebujesz pojemności 37T. Szczerze mówiąc wszystkie inne rozwiązania, poza długim wózkiem, nie są najlepsze. No chyba, że kiedyś przerzutki SS miały inną pojemność. Tyle teorii. W praktyce można dobrać tak długość łańcucha, żeby wszystko działało dobrze pod warunkiem, żeby nie próbować jeździć na skrajnych przełożeniach - np przy blacie z przodu użwać max 24T na kasecie (nie wiem czy akurat taki tryb jest ) a przy tarczy 28T z przodu - min 15T na kasecie. Różnica (pojemność wychodzi akurat 29T) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 ktoś kiedyś pisał ze XTR'a z 93 roku sie da .. jak to wygląda w praktyce ?! Działa OK. Stary XTR, korba FSA 22-32-44, kaseta LX 12-32, jeździłem na takim zestawie dosyć długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 XTR z 93 roku (RD-M900) jest na osiem biegów, więc nie ma problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.