Skocz do zawartości

[Piasta]- sposób na krzywiące się ośki

Piotrek9214

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. W moim rowerze Kands Energy 1100 w ciągu 500km 2 razy złamała mi się ośka. Wiem że jest to spowodowane tym że mam koło pod wolnobieg, wymiana na kasetę rozwiązała by problem. Jednak nie mam teraz na ten cel pieniędzy więc wpadłem na pomysł aby w miejsce pomiędzy wolnobiegiem a ośką dopasować łożysko maszynowe. Jak myślicie czy to pomoże w rozwiązaniu notorycznego problemu z krzywieniem i pękaniem ośki czy lepiej dać sobie z tym spokój? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam. Piotrek9214

Napisano

Może by i pomogło gdyby było idealnie spasowane,a oś piasty miała by idealne oparcie w tym łożysku. :rolleyes: Jak to chcesz wszystko zrobić,wątpię w to aby wymiarowo wpasować tam odpowiednie łożysko pasujące zewnętrznie do tej przestrzeni pod wolnobiegiem i zarówno wewnętrznie do średnicy ośki. :o Cienko to widzę,ale próbuj jak masz zapał i daj znać jak Ci się uda.Osobiście jednak wolałbym nie kombinować i jak najszybciej postarać się przejść na piastę z kasetą. :thumbsup:

Napisano

Jak chcesz w miejsce łożysk dopasować łożysko maszynowe? :blink: Moja rada na początek to kup jakąś porządniejsza oś. Może jesteś sporej wagi i taka oś nie wytrzymuję pod Tobą, lub skaczesz na nim, albo zwyczajnie jest bardzo słaba. Jeszcze mam taki pomysł, że może za mocno lub za słabo skręcasz łożyska? :whistling:

Napisano

"Jak chcesz w miejsce łożysk dopasować łożysko maszynowe?" Łożyska w piaście zostaną, to łożysko maszynowe chcę dopasować w miejsce pod wolnobiegiem ( tam gdzie wkłada się klucz do odkręcania wolnobiegu. Ośki krzywią się lub łamią ponieważ dosyć dynamicznie jeżdżę rowerem, nieraz zdarzy się zjazd z jakiegoś uskoku ok. 3-4cm przy prędkości ok 50km/h więc ośka nie wytrzymuje, a łożyska skręcone są prawidłowo( mają zostawiony minimalny luz). Jak na tą porę to udało mi się dopasować łożysko od koła od hulajnogi. W środek wolnobiegu pasuje idealnie lecz jest za małe na ośkę. Jutro pojadę do dużego sklepu z łożyskami i tam powinno się udać coś dobrać. Jeżeli pomysł z łożyskiem nie wypali to wybiorę się do znajomego tokarza w celu dorobienia jakiejś mocniejszej ośki. Jutro postaram się zrobić zdjęcia jak to będzie mniej więcej wyglądało.

Napisano

"Jak chcesz w miejsce łożysk dopasować łożysko maszynowe?" Łożyska w piaście zostaną, to łożysko maszynowe chcę dopasować w miejsce pod wolnobiegiem ( tam gdzie wkłada się klucz do odkręcania wolnobiegu. Ośki krzywią się lub łamią ponieważ dosyć dynamicznie jeżdżę rowerem, nieraz zdarzy się zjazd z jakiegoś uskoku ok. 3-4cm przy prędkości ok 50km/h więc ośka nie wytrzymuje, a łożyska skręcone są prawidłowo( mają zostawiony minimalny luz). Jak na tą porę to udało mi się dopasować łożysko od koła od hulajnogi. W środek wolnobiegu pasuje idealnie lecz jest za małe na ośkę. Jutro pojadę do dużego sklepu z łożyskami i tam powinno się udać coś dobrać. Jeżeli pomysł z łożyskiem nie wypali to wybiorę się do znajomego tokarza w celu dorobienia jakiejś mocniejszej ośki. Jutro postaram się zrobić zdjęcia jak to będzie mniej więcej wyglądało.

Witam,

mam podobny problem z krzywiąca się ośką... (gdy ja jeżdżę jest ok, ale gdy mój Ojciec zaczyna skakać z krawężników to tylna oś przeżywa istne katusze o.O) ciągłe wymiany na "mocniejsze", drążone itp.

Rozwiązałem to w dość prostacki sposób: wytoczyłem u tokarza oś z kawałka hartowanego pręta do mocowania wózków do bram (koszt 14zł) i dodatkowo podkładkę szerokości 3,5 mm ->zamontowaną między dystans a nakrętkę od strony wolnobiegu, taka mała "podpórka" dla wolnobiegu.

Chwilowo się sprawdza ;)

Daj znać jak wyszło pasowanie łożyska!

W.

Napisano

No już wiem o co chodzi, ale po mojemu to za dużo zachodu z tym. Dzisiaj rozebrałem piastę i zobaczyłem że moja oś tez jest wygięta. Lubię jeździć dynamicznie, ale lekki jestem więc myślałem że mnie to nie dotyczy. Tutaj moje rozczarowanie. :blink: Jak najszybciej trzeba zmienić na kasetę. Wygięta jest od strony wolnobiegu tam jak już wystaje za konusy trzymające łożysko.

Napisano

Właśnie w tym miejscu się zawsze zgina ponieważ oś z tej strony nie jest niczym podparta, według mnie łożysko maszynowe powinno stanowić podparcie. Raczej dużo zachodu z tym nie będzie, gdym miał już takie łożysko to 15min i można śmigać. Do tej pory z strony wolnobiegu na ośce był konus-tulejka dystansowa-nakrętka kontrująca. Teraz chciałbym zrobić tak: konus-wąska nakrętka kontrująca- podkładka( takiej wielkości jak wewnętrzna tulejka w łożysku)- łożysko maszynowe-podkładka-nakrętka( tak która pełniła funkcje kontrującą i stykała się z ramą). Całość będzie miała identyczną szerokość jak ta tulejka dystansowa.

Napisano

Udało mi się kupić łożysko, już wszystko zmontowane, teraz czas na testy, zdjęcia zamieszczę wieczorem. Koszt wykonania: ośka wyprostowana- 0zł, łożysko maszynowe- 7,50zł. Mam nadzieję że tymczasowo zda egzamin :icon_wink:

Zdjęcia:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aa25be42317259bb.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/80c44221a9fb41c4.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d3d648a370753276.html

Napisano

Całkiem nieźle Ci to wyszło. :thumbsup: Gdzie kupiłeś łożysko? W zwykłym sklepie z łożyskami? Teraz tylko taka rada, żebyś przesmarował ten styk łożyska z ośką, śrubami i tam gdzie się styka wolnobieg z łożyskiem. Jeżeli tego nie zrobisz to opierając się na nim z czasem wytrze się kawałek po kawałku metal i ośka znów się zegnie. :icon_wink:

Napisano

Łożysko kupiłem w zwykłym sklepie, wszystko przesmarowane. Niestety muszę kupić nową ośkę bo ta co mam teraz jest minimalnie skrzywiona i przy takim rozwiązaniu koło chodzi jak scentrowane i aż ruszają się widełki ramy. Nowa ośka powinna załatwić sprawę. Z czasem i tak czeka mnie wymiana na kasetę więc mam pytanie: jaką możecie mi polecić piastę pod kasetę? Taką najzwyklejszą bez mocowania tarczy. Chodzi mi żeby nie była jakaś tandeta, jakiś podstawowy model w rozsądnej cenie.

http://allegro.pl/piasta-tyl-shimano-acera-7-rzedowa-i1649568396.html taka mogłaby być ? Zależy mi żeby była na kasetę 7 rzędową i 36 szprych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...